Торент валута

Bitcoin се опитва да промени начина, по който използваме парите днес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Най-големите мозъци от моето поколение се опитват да накарат хората да кликат върху рекламни банери . И това е тъпо." Думите са на Джеф Хамърбахер - 27-годишен математически гений, завършил "Харвард". Той е част от екипа във Facebook, създал аналитичната технология, върху която се базира рекламният бизнес на най-голямата социална мрежа в света.

Далеч не всички технологични компании се опитват да убеждават хората да гледат реклами. Едно от приятните изключения в тази посока, появило се през последните две години, е Bitcoin. Това е организация, която се опитва да популяризира своята едноименна онлайн валута. Всичко това, при условие че Bitcoin не е компания и не разчита на мултимилионни инвестиции.

Нейната валута може да стане популярна в интернет, тъй като не се управлява от някаква централна институция и не разчита на посредници, като например PayPal. Така трансграничните преводи се случват почти мигновено и без бюрокрация.

Всички трансфери са анонимни, а данните за тях - криптирани.  С помощта на Bitcoin журналистически организации като WikiLeaks например никога няма да имат проблем с финансирането. Софтуерът е с отворен код, така че всеки може да го подобрява или да създава свое приложение, базирано на Bitcoin.

Проектът няма собствена инфраструктура и работи от компютрите на своите около десет хиляди потребители. Липсата на контролиращ орган обаче има своите недостатъци, тъй като някои потребители могат да ползват Bitcoin за пране на пари или финансиране на престъпни схеми.

За да търгуват с "бит-монети", хората трябва да свалят едноименния софтуер на своя компютър. Трансферът на пари се случва, когато подателят и получателят обменят своите криптирани адреси. След това бит-монетите сменят притежателя си, а софтуерът записва транзакцията, така че да е ясно, че подателят вече има по-малка сума. Използваната технология е базирана на peer-to-peer транзакциите, също като торентите, затова процесът на удостоверяване на трасфера може да отнеме между десет минути и час.

Между Bitcoin и виртуални валути като Facebook Credits (10 кредита = $1) има две основни разлики. Основната е, че бит-монетите са ограничено количество и поне на теория притокът на нови пари е контролиран. Другата разлика е, че Facebook взима 30% от всички приходи, изработени от разработчиците през Credits. В мрежата на Bitcoin липсват такива такси.

Какво може да се купи?

Има три начини за набиране на бит-монети. Първо, те могат да бъдат закупени с истински пари. Обменният курс е плаващ и към момента е $1.2 за една бит-монета. Другият начин е чрез продажба на стока или извършване на услуга, когато продавачът получи в замяна бит-монети. Валутата също така може да се генерира от нищото, без човешка намеса. Когато потребителите включат софтуера си, те могат да изберат опцията да пренасочат компютърна мощност към криптиращия алгоритъм на Bitcoin. На лотариен принцип успешното решение на конкретна задача при шифроването се отплаща с известно количество бит-монети.

Системата е проектирана така, че на всеки десет минути в обращение влизат 50 нови бит-монети, без значение колко души има онлайн. Създателите твърдят, че това е еквивалентът на издаването на нови пари от страна на една централна банка. Тази схема ще бъде валидна през първите четири години на проекта. На всеки следващи четири години броят новосъздадени бит-монети ще бъде намаляван наполовина заедно с периода за издаване. Така в следващия етап на пет минути ще бъдат издавани 25 нови бит-монети. По този начин се имитира изчерпването на естествените ресурси, подобно на златото. Според тази логика след няколко години максималният брой бит-монети в обращение ще достигне 21 млн.

С бит-монети работят около 200 търговци. Сред тях са доставчици на хостинг, хора на свободна практика, хазартни сайтове, онлайн доставчици на наркотични вещества и т.н. Някои от стоките, търгувани досега с бит-монети, са коли втора употреба и IT услуги. По всичко личи, че най-голямото предизвикателство пред Bitcoin е да убеди хората извън технологичните кръгове, че си струва да ползват бит-монети, а не кеш или кредитни карти.

"Най-важните неща за една валута са доверието и стабилността. За момента Bitcoin няма нито едно от двете", коментира за "Капитал" Дерек Бамбауер, професор по право в Brooklyn Law School.

Липсва добавена стойност

Създател на Bitcoin е японският програмист Сатоши Накамото. За него няма никаква публична информация, дори се смята, че това е само псевдоним. Екипът, който работи по Bitcoin, никога не е виждал Накамото, а общуването с него е само онлайн. Японецът просто анонсира проекта преди две години, а тъй като неговият код е отворен, общността помага за развитието му оттам насетне. Предполага се, че Сатоши Накамото има сериозно количество бит-монети, тъй като колкото по-отрано човек работи с Bitcoin, толкова повече валута натрупва. Затова програмистът има инициатива да държи стойността на бит-монетите висока.

Според повечето анализатори Bitcoin няма шанс да измести традиционната валута поради навиците на хората и липсата на добавена стойност. "Доларът има поне две предимства над Bitcoin. Най-очевидното е, че американското правителство изисква данъците да се плащат в долари", пише Тимъти Лий, PhD кандидат по компютърни науки в университета "Принстън".

Според него Bitcoin ще се провали именно заради липсата на контрол. За да увеличат притока на нови бит-монети само за себе си, някои членове на мрежата ще се групират и ще променят правилата в своя полза, смята Тимъти Лий. Това може да доведе до втора алтернативна мрежа, която да подрони авторитета на оригиналната валута. Другият вариант според Тимъти Лий е създаването на централен контролиращ орган, който да промени алгоритъма в полза на някои членове. Съществуването на подобна "централна банка" обаче ще противоречи на принципите на Bitcoin и ще обезсмисли нейното съществуване, смята Тимъти Лий.

"Въпросът пред Bitcoin е как ще работи с правителствата и големите банки. В края на краищата една валута трябва лесно да бъде обменяна за друга. Привържениците на Bitcoin тепърва ще решават какво уникално дават в замяна, което други валути не предлагат", смята проф. Бамбауер. Той добавя: "Ако потребителите на Bitcoin решат, че за тях най-важно е да няма централен авторитет, тогава е по-вероятно държавите да регулират мрежата поради опасения от пране на пари и финансиране на терористи."

Въпреки съмненията на анализаторите Bitcoin е дързък експеримент, който доказва, че не са необходими много пари, за да се промени една система. Дори и да е консервативна и тромава като финансовата.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    hilon avatar :-?
    Финансист
    • - 2
    • + 6

    Електронните пари ще са парите на бъдещето. В книгата си "История на парите"Джак Уедърфорд е написал:
    "Към средата на 90-те години вече се води ожесточена борба за контрол върху новопоявилите се електронни пари. С навлизането си в компютърната ера, при която големи суми пари се движат по електронните съобщителни мрежи, самите банки все повече заприличват на телекомуникационни компании. Междувременно телекомуникационните компании откриват, че могат да извършват подобни услуги не по-зле от банките, с което самите те заприличват на банки. Която от двете страни надделее в тази борба за контрол върху системата на електронни преводи, би реализирала огромни печалби от пазара на дребните парични трансакции. Победителят във войната за електронните пари сам би се превърнал в създател на пари. "

    Нередност?
  • 3
    damianrm avatar :-(
    damianrm
    • - 6
    • + 5

    Виртуалните пари са поредния балон ..то е ясно защо създателите им се опитват да го налгожат, а защо народа го приема ???

    От всичките тия глупости, фасебоок, виртуални пари , банки, финанси, уолстройите - ако продължат след 20-40 год. човечеството ще е поне с 30 % намалява жизненост. Хора, огледайте се, технологиите са полезни и необходими, но не и когато водят до облагодетстване на една малка група за сметка на мнозиноството ...

    Нередност?
  • 4
    e_mil avatar :-|
    tamada
    • + 3

    "Системата е проектирана така, че на всеки десет минути в обращение влизат 50 нови бит-монети..."
    "...в следващия етап на пет минути ще бъдат издавани 25 нови бит-монети. По този начин се имитира изчерпването на естествените ресурси..."

    По този начин единствено се имитира промяна. На първия етап се издават по 300 монети на час, а на втория - пак 300 монети на час. Всеки първокласник може да прогнозира, че ако на четвъртия етап се издават по 5 нови монети на минута, резултатът ще бъде същият. :)

    Голяма част от стоките ще поскъпват гонейки инфлацията - това са услугите. А масовите високотехнологични стоки ще поевтиняват спрямо стойността на парите, точно както при разплащанията извън интернет. Тоест имитацията на изчерпващите се естествени ресурси е абсолютна фантазия, когато се прилага за виртуална валута. Особено като знаем, че вече 40 години най-разпространената валута е виртуална - доларът не е обвързан със златото.

    Нередност?
  • 5
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • - 1
    • + 6

    Банките и правителствата ще удушат идеята, че ще им стъжни живота..... Всъщност с тази валута, всеки може да си има собствен валутен борд. Ако местната валута куца, ще можеш да я смениш, на секундата, с нещо международно и стабилно, без странните държавно-банково-чейнчаджийски обменни курсове. Директно започваш да: " .... продажба на стока или извършване на услуга, когато продавачът получи в замяна бит-монети."

    Нередност?
  • 6
    c0ng0 avatar :-|
    c0ng0
    • - 1
    • + 3

    Не разбрах само като извърша услуга или изпратя стока и получа Bitcoins как мога да ги превърна в реални пари? Да чакам някой да продава това, което ми трябва като стока може би? То прилича на натурална търговия. И тоя плаващ курс е силно обезпокоителен - откъде да знам, че тъкмо събера половин милион виртуални пари и курса стане 10,000:1. Без централен гарант тия работи са много въздухарски.

    Нередност?
  • 7
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 2
    • + 2

    Гледал съм го на живо в няколко игри и до момента създателите им не са успявали да се преборят с електронната инфлация. Така че експериментът наистина е дързък, но дали ще е успешен - това вече е отделен въпрос.

    Нередност?
  • 8
    warpi avatar :-|
    warpi
    • + 1

    Аз може да намерите на много грешки в тази статия, така че не знам откъде да започна. Моля да слушате този ток шоу, преди да напишат нещо по

    http://omegataupodcast.net/2011/03/59-bitcoin-a-digital-decentralized-currency/

    Нередност?
Нов коментар