В началото бе Bitcoin

Интересът към виртуалната валута расте, създавайки лавинообразен ефект, който трудно може да бъде спрян

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно в 19 ч. залата за събития в споделеното работно пространство Betahaus в София напомня на жужащ кошер. Присъстващите са предимно млади хора – програмисти, стартиращи предприемачи, финансисти, копачи на виртуални валути и едно черно куче за цвят. Всички (без кучето) са тук, за да научат повече за виртуалните криптовалути – какво представляват, как се "копаят" и какво е бъдещето им. Три часа по-късно ентусиазмът на хората в залата не е намалял ни най-малко, както и въпросите с неясни отговори относно бъдещето на Bitcoin и никнещите като гъби след дъжд негови вариации. Липсата на категорични отговори обаче е запълнена от вдъхновяващия публиката лайтмотив, който гласи, че духът е изпуснат от бутилката и няма връщане назад – нищо не може да спре Bitcoin да промени света, в който живеем. "Подобно на река, която заобикаля препятствията по своя път, Bitcoin не може да бъде спрян", философски обобщават неговите поддръжници.

Bitcoin е протокол за децентрализирана обмяна на собственост в интернет. Според инвеститора с митичен статус в Силициевата долина Марк Андреесен (партньор в рисковия фонд Andreessen Horowitz) той има огромен потенциал. Твърдение, подкрепено с инвестиции за близо 50 млн. долара в компании, разработващи нови услуги, свързани с виртуалната валута.

Протоколът дефинира начина, по който може да се изпрати нещо ценно в мрежата без помощта на централна институция, която да потвърди транзакцията. За целта се използва криптографски алгоритъм. Самият протокол е създаден от тайнствен програмист на име Сатоши Накамото и продължава да се развива от доброволци. За промяна в основните му параметри е нужно съгласието на повече от 50% от всичките му ползватели.

Как на практика работи протоколът? В основата е т.нар. счетоводна книга, която се притежава от всеки потребител. В нея са записани всички транзакции, осъществени някога. Когато лицето Х иска да прехвърли част или всички свои виртуални "монети" на лицето Y, се намесват т.нар. миньори, които реално потвърждават, че в баланса на лицето Х е налична сумата, която иска да прехвърли на Y. След потвърждаването от баланса на изпращача (т.нар. портфейл) се изважда прехвърлената сума. Цялата система се подсигурява от конкурентното "копаене", т.е. много хора в един и същ момент се борят за това да потвърдят определена транзакция, за което получават съответното възнаграждение.

Как да си набавим

Има три начина да се сдобиете с биткойни, ако не броим различните форми на кражба, чрез които немалко "хакери" успяха да покрият разходите по новите си яхти и имения на слънчеви острови. Най-лесният и бърз от тях е да си купите монети. Това може да стане от специализираните за целта борси или директно от човек, който продава. Вторият вариант е да продавате стоки или услуги и да приемате биткойн разплащания, а третият е да впрегнете безсрамно голяма компютърна мощ, чрез която да "копаете" новия ценен виртуален ресурс.

Към момента преобладава мнението, че покупката е доста рискова поради сериозните флуктуации в стойността на валутата, както и притесненията от спекулативни играчи на пазара.

Приемането на разплащания в новата валута е далеч по-малко рисково и има едно основно предимство – плащането става изключително бързо и лесно за клиента. Поради неподготвеността на данъчните системи по света обаче, ако приемате плащания директно в биткойн, съществува голям шанс да имате проблем с осчетоводяването им. Затова вече са измислени услуги, които превръщат виртуалните монети в традиционна валута по ваш избор, която след това изпращат по сметките ви. Така счетоводните главоболия са решени, но реално се губи част от идеята, защото в крайна сметка пак разполагате със стандартни пари.

С виртуални чукчета…

Един от най-разпространените начини за генериране на биткойни е т.нар. копаене. Оказва се, че то е доста разпространено и в България. Общото между повечето хора, които се занимават с него, е, че отказват да говорят открито за своята дейност. Дали защото се притесняват, че някой ще открадне специфичното им "ноу-хау" или ще дойде да разбие мината им, или пък ги плаши дългата ръка на данъчната администрация, не е съвсем ясно. Косвените доказателства за наличието на голям брой хора в България, които се занимават с тази дейност, обаче са на лице. Още в края на миналата година започнахме да получаваме първите сигнали от вносители и дистрибутори на специфичен компютърен хардуер, че търсенето му се е покачило драстично. Ситуацията започна да излиза от контрол, когато някои модели видеокарти се превърнаха в колекционерска рядкост, а търговските вериги се оказаха безсилни в набавянето на адекватни количества, защото недостигът е глобален.

"Манията започна през септември, когато се повиши курсът на Bitcoin", коментира маркетинг директорът на Plesio Николай Тотов. "Хората купуват основно дънни платки, захранвания и един конкретен модел видеокарта на ATI, която явно има най-добри съотношения цена/производителност", разказва Тотов. Заедно с това се търсят специфични кабели, които позволяват към едно дъно да могат да се свържат до пет видеокарти. Те също са много трудни за намиране в момента.

Инвестицията в един "копач" варира от 1000 лв. до 5000 лв., когато миньорите си го сглобяват сами. Специализираните ASIC майнъри достигат до цени от над 10 000 долара и не е ясно кога ще бъдат доставени.

Често фермите се създават в студени мазета, където няма допълнителни разходи за охлаждане и шумът от машините не пречи на никого. След като се прокара интернет, електрозахранване и машините се подредят в мазето, работата може да започне с пълна сила, разказват запознати. Междувременно се говори за няколко далеч по-мощни инсталации в София и страната. Те обаче остават добре скрити.

За наличието на сериозна миньорска дейност в България е показателна и високата активност при търговията на българи в основните борси, което лесно може да се провери. Няколко са факторите пък, които до някаква степен обясняват всичко това: добрите базови хардуерни познания на хората (кой не е сглобявал сам компютър през 90-те...), относително евтиното електричество и отвореността към нови методи за "бързо забогатяване".

Заслужава ли си?

За да се отговори на този въпрос, той трябва да се разгледа от две перспективи - краткосрочна и дългосрочна. Отговорът и в двата случая не е категоричен, което внася голяма доза хазартност в заниманието. Има два основни параметъра, които интересуват всеки миньор – разходите, които той има за добиване на единица ресурс, и приходите, които може да генерира от него. Проблемът е, че и двата са силно непостоянни.

Разходите трудно могат да се планират, защото с навлизането на все повече желаещи да копаят трудността за извличането на единица ресурс нараства. Следователно нуждата от нов, по-мощен и скъп хардуер се увеличава. Друг основен проблем е свързан с купуването на специализирани за копаенето на биткойн машини (ASIC копачи). Те винаги се предплащат и много често компаниите не спазват сроковете за доставка. И така, ако вие днес си поръчате една машина за 10 000 долара, ще пресметнете че ако тя дойде на 1 март, както ви е уверил продавачът, ще можете да си възвърнете инвестицията за три месеца и след това за излезете на печалба. Да, обаче, ако "желязото" дойде месец по-късно, е напълно възможно да възвърнете инвестицията си не след 3, а след 12 месеца. Или никога, ако трудността продължи да се покачва прекалено бързо или цената на изкопания ресурс падне драстично.

Именно цената е второто неизвестно в уравнението. За последните три-четири месеца имаше няколко срива, при които цената на валутата падаше драматично. За момента няма абсолютно никаква възможност тези сривове да бъдат предвидени. Влияние може да окажат събития като правителствени решения и регулации, технологични пробиви, откриване на грешка (бъг) в протокола и др.

"Според мен Bitcoin копането е като търсенето на злато. Практически може да отидеш навън в планините и да копаеш за злато, но вероятно е по-добре да прекараш времето си в други дела", коментира за "Капитал" Роджър Вер, ангел-инвеститор в множество обвързани с Bitcoin екосистемата стартиращи бизнеси.

Валутата на бъдещето

Въпреки това обаче много хора вярват, че в дългосрочен план няма как да изгубят от инвестицията си в биткойн. Българските предприемачи Христо Тенчев, основател и изпълнителен директор на гейм компанията XS Software, и Сребрин Ватралов, интернет предприемач с множество успешни инициативи, сред които Grabo.bg, Pomagalo.com и др., поддържат тази теза.

"За мен биткойн е по-интересна от златото, защото не се поддава на физически ограничения. Той се превръща в изключително ликвиден ресурс за търговия по цялата земя", коментира Ватралов. Към този момент има десетки хиляди търговци, които приемат новата валута като средство за разплащане, а броят им ще расте в бъдеще, прогнозира основателят на Grabo.bg. По-важното обаче според него е това, че тя "не подлежи на инфлация освен според заложената в протокола скорост на "печатане". "Но този процент намалява прогресивно на определен период от време и така реално има инфлация, но тя е предвидима и всеки може да си направи сметка", добавя Ватралов.

Христо Тенчев също вярва, че в дългосрочен план биткойн има бъдеще. Той следи развитието на виртуалната валута още от самото й начало. Преди няколко години създава и борса за обмен, но след трудности, свързани с лицензирането и претърпяна хакерска атака, решава да се откаже. Сега смята, че несигурността все още е висока и купуването и копаенето към този момент върви с голяма доза риск заради колебанията в цената и навлизането на все повече хора. Далеч по-разумно е според Тенчев да се инвестира в създаването на услуги, които по някакъв начин са свързани с биткойн - борси, платежни услуги, системи за сигурност, консултиране и други. Така предприемачите могат да се възползват от всеобщия силен интерес, без реално да поемат толкова голям риск.

В своя статия, в която изтъква основните положителни характеристики на Bitcoin, публикувана в New York Times, Марк Андреесен акцентира върху мрежовия ефект, който генерира виртуалната валута. "Колкото повече хора използват Bitcoin, толкова по-ценен става той за тези хора, а заедно с това се покачва и стимулът за новите потребители да се включат", пише Андреесен. Според него мрежовият ефект е толкова силен, защото има четири мощни съставки: потребителите, които плащат с биткойн; търговците, които приемат валутата; миньорите, които валидират всички тези транзакции и осигуряват споделената сигурност на мрежата; и разработчиците на нови продукти и услуги със или благодарение на Bitcoin.

Според Андреесен броят на предприемачите в Силициевата долина, които разработват нови услуги, базирани на виртуалната валута, нараства бързо. Какво точно ще излезе от всичко това не е ясно, но за момента едно е сигурно - за все по-голям брой хора Bitcoin има потенциал да преобрази финансовата система, предоставяйки бърз, надежден и по-евтин начин за прехвърляне на пари и други ценности в интернет среда без нуждата от централизирана институция. Разбира се, съществува и противоположната хипотеза - популярната днес валута да изчезне с гръм и трясък след година под удара на банки, правителства и неоткрити към моменти слабости в протокола... Към този момент никой не може да прогнозира точно какво ще се случи. И вероятно затова интересът е толкова голям.  

По темата работи Мартин Дешев

40 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jorosrabskia avatar :-|
    jorosrabskia
    • - 27
    • + 28

    "Отговорът и в двата случая не е категоричен, което внася голяма доза хазартност в заниманието"

    Мдаа, поредния балон се надува..... амам от ал4ни " инвеститори", и разни други търтеи

    Нередност?
  • 2
    dnevniklive avatar :-|
    dnevniklive
    • - 17
    • + 34

    Ако на времето изпуснахте "Лайф чойс" сега имате втори шанс за "мега удар".

    Ето доклада на Европейския банков орган (ЕБО)
    http://www.eba.europa.eu/documents/10180/16136/EBA+Warning+on+Virtual+Currencies.pdf

    Нередност?
  • 3
    anton_markov avatar :-?
    6ezlonga
    • - 22
    • + 22

    Не съм изключително запознат с виртуалната валута, но от това което прочетох и горните коментари оставам с впечатление, че това е поредното нещо, което ще изгърми в един момент, а и доста наподобява мрежовия маркетинг, купувайте машини, инвестирайте в биткойн, така цената на валутата се покачва, но всичко е до един момент.

    Нередност?
  • 4
    virgin avatar :-|
  • 5
    daredebil avatar :-|
    DareDebil
    • - 13
    • + 58

    До коментар [#2] от "dnevniklive":

    невероятно авторитетния европейски банков член оставаше и да излезе с положително становище за система, която е точно противоположната на съществуващата банкова система. На централни банки по целия свят им треперят партенките да не вземат повечко хора да ползват биткойн, щото тогава банките стават леко излишни. Като лелките навремето в телефонните централи, които ръчно местят кабелите при всяко обаждане. Самият факт че централни банки в китай, индонезия, индия, кипър, сега, европейски регулатори и т.н. излизат с позиция и плюят по биткойн е доказателство че това е нещо сериозно, иначе нямаше да си губят времето с него. Къде спа кипърската централна банка когато се надуваше балона там? Ся изведнъж много загрижени станаха, че и с позиции излизат. Някой да си спомня регулатор да излезе и да предупреди за балона на недвижими имоти в сащ или испания, или банковия сектор в ирландия и исландия? Или някой борсов регулатор в сащ да излезе 99та и да каже на ората да внимават, щото има дот-ком балон?

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 40

    [quote#3:"6ezlonga"]Не съм изключително запознат с виртуалната валута, но от това което прочетох и горните коментари оставам с впечатление, че това е поредното нещо, което ще изгърми в един момент[/quote]На този свят всичко може да "гръмне". Българският лев гръмна преди 16 години. Аржентинското песо гръмна май цели два пъти за същия период. То и за еврото преди 2 години имаше силни съмнения - всъщност за някои тези съмнения никога не са отминавали.

    Единственото сигурно нещо е смъртта, ама това май не я прави особено привлекателна.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 35

    Биткойн е експеримент. И като всеки експеримент може да има както позитивен, така и негативен изход. Така, че риск има. Затова инвестициите в биткойн не са за всеки. Аз съм си сложил лимит - във всеки един момент неповече от 5% от спестяванията са ми в биткойни. Не искам да ги губя, но дори и да се случи най-лошото няма да е голяма беда. Но всеки си избира сам.

    Нередност?
  • 8
    equalizer avatar :-|
    equalizer
    • - 16
    • + 9

    Два балона си летели и единия казал:
    - Кактус-с-с-с-с
    А другия:
    - Късно казваш-ш-ш-ш-

    http://www.businessinsider.com/robert-shiller-bitcoin-2014-1

    Нередност?
  • 9
    daredebil avatar :-P
    DareDebil
    • - 6
    • + 24

    До коментар [#8] от "equalizer":

    поредната статия на Joe Weisenthal, на който му потичат лигите всеки път като кругман, бернанке или някой като тоя професор псевдо-икономист си отвори устата срещу златото или биткойн. И какво да кажат папагалите сложени там за да бранят интересите на Уолстрийт и ФЕД? Че е много убаво? Джо нещо мълчи като пу*ка всеки път когато златото се покачи, ама иначе като падне с два долара веднага "gold is getting crushed"

    Нередност?
  • 10
    starfletcher avatar :-|
    Ivan Alexiev
    • - 7
    • + 11

    Твърде много хора търсят начини за бързо и лесно забогатяване. Колко е цената на един биткойн, колко време ти трябва, за да го "изкопаеш" и за колко време техниката, която ползваш вече не е конкуретноспособна???? "Добиването" е твърде рисково от гледна тока на възръщаемост на инвестицията.
    От друга страна драстичните спадове в цената на биткойн от последните месеци твърде многото неизвестни, които и влияят, внасят не малка, а голяма "хазартност".

    Нередност?
Нов коментар