🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оруел онлайн

ООН отново повдига въпроса за границата между свободата и сигурността в интернет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Интернет пространството остава едно от най-малко регулираните и недокоснати от държавните власти аспекти в нашия живот. Независимо че става дума за виртуална реалност, отвореността на глобалната мрежа е това, което всъщност донася за големия й успех и провокира големия технологичен и бизнес прогрес в тази сфера.

Масовото навлизане на онлайн технологиите в ежедневието обаче крие и своята тъмна страна. Хакерите вече не са само идеализирани робинхудовци, които се борят за каузи и искат да се докажат, а меркантилни професионалисти, които отиват твърде далече и много често са част от организирана структура. Предвид и факта, че все повече лична информация, финансови преводи и др. важни действия се случват онлайн, позволява на киберпрестъпниците да нанасят все по-големи щети.

Това провокира Организацията на обединените нации (ООН) да разгледа именно този проблем в свой нов доклад. В документа се предлага държавните власти да изградят повече инструменти за онлайн разузнаване, благодарение на което да могат да действат срещу подобни заплахи. Докладът носи зловещото заглавие "Използването на интернет за терористични цели" и намеква, че именно отвореността на онлайн пространството го прави опасен за обществото, като дупките в сигурността могат да се използват от терористи. Въпреки това документът има повече информативен и аналитичен характер, без да слага някакви по-конкретни или ограничаващи регулаторни рамки. Той също така повдига няколко актуални въпроса – дали накрая няма да се стигне до стриктна регулация на глобалната мрежа под претекст "терористични заплахи", както и къде е балансът между сигурността и свободата онлайн.

Държави "за пример"

Според ООН кибератаките са само една от възможностите, които терористите могат да използват. Други аспекти са пропагандата, събирането на данни, набирането на доброволци и бъдещи екстремисти, обмяната на информация, финансиране и координация на потенциални физически атаки и др. Експертите от ООН посочват, че също така глобалната мрежа може да бъде използвана за борбата с тероризма, като се ограничава неговото влияние в онлайн пространството.

Всъщност пред тази дилема са изправени всички правителства и граждани – къде равновесната точка между свободата онлайн и регулацията. Документът на световната организация само напомня за този проблем и надали ще промени нещо, било то в положителна или негативна посока. Но оставя тема за размисъл в обществото...

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krumstrashnii avatar :-?
    Strahil Ivanov
    • - 1
    • + 16

    За пореден път се убеждавам ,че системата на световният ред всячески се опитва да запълни виртуалното пространство с контрол.Борбата продължава и ще продължава докато се съпротивляваме.Интересно кой ще се откаже първи.

    Нередност?
  • 2
    nedyalkodonev avatar :-|
    nedyalkodonev
    • - 1
    • + 9

    Правителствата и организации като ООН са твърде слаби - заради липсата на техническо знание - и неединни, когато срещу тях е преприемач с глобален, многомилярден, високо технологичен бизнес, за който работят най-добрите в тази сфера.

    Гениалните програмисти са пирати по дух - свободни души. За тях е истинско удоволствие да побеждават системата.

    Не става само с пари, трябва и знание - то е новата валута - златото на 21 век и на новата ера на Водолея. Знанието е сила, то властва над света.

    Нередност?
Нов коментар