🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сподели с властите 2.0

Противоречивият проектозакон CISPA, който може да позволи повсеместно следенето в интернет, беше внесен за повторно разглеждане в САЩ

Хакерският колектив Anonymous призова всички интернет сайтове да прекратят услугите си в знак на протест срещу новия проектозакон.
Хакерският колектив Anonymous призова всички интернет сайтове да прекратят услугите си в знак на протест срещу новия проектозакон.
Хакерският колектив Anonymous призова всички интернет сайтове да прекратят услугите си в знак на протест срещу новия проектозакон.    ©  SUSANA VERA
Хакерският колектив Anonymous призова всички интернет сайтове да прекратят услугите си в знак на протест срещу новия проектозакон.    ©  SUSANA VERA
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато през миналата година широка коалиция от интернет компании и онлайн активисти се обединиха срещу спорния проектозакон Stop Online Piracy Act (познат повече като SOPA), усилията им се увенчаха с успех. Сред участниците бяха интернет гиганти като Google, Wikipedia, Craiglist, Cheezburger, платформата за блогове WordPress, новинарският сайт The Huffington Post и много други. Законът имаше за цел да се бори с нарушителите на авторски права в глобалната мрежа, като принуди интернет компаниите да блокират достъп до външни сайтове, които предлагат материал, който нарушава законите за интелектуалната собственост. Но противниците му се опасяват, че той можеше да се използва като основа за налагане на масова цензура на глобалната мрежа. Спечелената битка срещу SOPA обаче изобщо не означава край на войната, чиято крайна цел е по-затегнат контрол над интернет потребителите.

След като в крайна сметка нормативният акт не беше одобрен, неговите опоненти се зарекоха, че ще повторят протестните действия при всеки друг опит на американските законодатели да нарушат свободата в интернет. През изминалата седмица заплахите за нови онлайн протести бяха подновени под давлението на хакерския колектив Anonymous ("Анонимните"), а причината е повторното разглеждане от Конгреса на САЩ на друг спорен проектозакон – Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA). В понеделник около 300 сайта за кратко преустановиха работа в знак на протест срещу него, но това действие остана почти незабелязано за разлика от повсеместното недоволство срещу SOPA. Това се дължи на факта, че нито една голяма и популярна интернет страница не подкрепи инициативата. Сред протестиращите единствено се откроява името на сайта за споделяне на линкове и информация Reddit, който за известно време спря своята технологична секция в понеделник.

Причината за протеста

Законопроектът CISPA често е определян като "наследник на SOPA". Това обаче не е много точно, защото двата документа имат различен обхват и предвиждат различни действия. Докато по-известният SOPA има за цел да се бори с нарушаването на авторски права в глобалната мрежа, CISPA има за цел да улесни комуникацията и обмяната на информация между американското правителство и частните интернет компании с цел залавяне на киберпрестъпници. Според защитните на проектозакона той трябва да пресече зачестилите хакерски атаки от Русия и Китай, които са насочени срещу големите интернет гиганти, базирани в САЩ. CISPA обаче изправи на нокти онлайн активистите, защото може да позволи мащабно подслушване и предоставяне на лични данни без нуждата от съдебна заповед. Засегнати могат да бъдат не само американските граждани, но и потребителите по цялото земно кълбо.

Причината е, че покрай услугите, които предлагат, големите технологични компании разполагат с необхватна информация за нас и нашия личен и професионален живот. Новият документ обаче страда от същите пороци като други подобни актове за регулиране на интернет пространството – SOPA, PIPA, ACTA. На първо място текстовете в него могат да бъдат тълкувани доста широко. Например няма конкретика какъв тип данни ще могат да споделят компаниите с властите.

Лошото в случая е, че за разлика от останалите противоречиви законопроекти за регулиране на интернет пространството зад CISPA застават голяма част от американските технологични корпорации като Facebook, Microsoft, Oracle, Symantec, Verizon, AT&T, Intel и др. Документът беше приет от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ (долната камара на парламента). Впоследствие обаче беше отхвърлен от Сената (горната камара), след като президентът Барак Обама заплаши, че ще наложи вето. Този процес беше придружен от онлайн протести, които обаче отстъпваха по мащаб на тези срещу другите подобни документи, като SOPA, PIPA и ACTA. Освен това ти път липсваше и масовото отразяване в социални мрежи и в интернет пространството.

Втори шанс

След като CISPA не премина успешно през Сената, проектът като че ли умря. Той обаче изненадващо възкръсна година по-късно и негова подобрена версия отново беше внесена за разглеждане в Конгреса. Проектозаконът беше приет в четвъртък с новите поправки и получи дори по-голямо мнозинство в Камарата на представителите, отколкото преди. Очаква се скоро той да влезе за одобрение и през Сената. Въпреки че протестите не станаха масово достояние и за момента не постигат нужния ефект, от Белия дом отново заплашват, че ще наложат вето на проекта. Според администрацията на президента Обама поправките в CISPA не са достатъчни, за да гарантират защитата на личната информация на потребителите.

"Ако проектозаконът бъде приет в настоящия му вид и представен пред президента, неговите съветници ще препоръчат да бъде наложено вето", коментират от Белия дом, цитирани от сайта на американския вестник The Hill. Самите поправки изключват възможността властите да изискват от компаниите лични данни, свързани с медицинските картони на гражданите, възстановяването на данъци и други подобни. Въпреки това остава опасността правителството да поиска доста всеобхватна информация, без да има издадена съдебна заповед.

CISPA "създава черна дупка", през която може да бъде извлечена всякаква информация от правителството, без да е необходимо разрешение от магистратите. Това коментира Харви Андерсън, вицепрезидент в Mozilla Corporation, цитиран от The Economist. Mozilla Corporaton е организация с идеална цел, която седи зад едноименния браузър и е сред противниците на законопроекта.

Лобиране за половин милиард долара

Основният мотив на вносителите на закона е опазване на американската национална сигурност. "Наше конституционално право е да отбраняваме тази страна", коментира Майк Роджерс, републиканец и председател на комисията по разузнаване и един от вносителите на CISPA. Според него документът ще помогне да се неутрализират кибератаките и промишлен шпионаж, който идва най-вече от Китай.

Причината сагата със CISPA да продължи е проста – документът е силно подкрепян от големи компании и браншови организации. Сред тях са Търговската камара на САЩ, AT&T, Verizon, Comcast, Националната асоциация на кабелните и телеком операторите, Boeing, Time Warner Cable, дори IT компании като IBM, McAfee, Symantec и др. Поддръжниците заделят космически суми за лобиране пред американските власти. От изготвянето на документа през 2011 г. досега те са вложили 605 млн. долара, за да задвижат законопроекта, показват данните на Sunlight Foundation. Най-голяма сума е заделила Търговската камара – 164 млн. долара, следвана от телекома AT&T, който е лобирал с 34 млн. долара. Същевременно противниците на CISPA, сред които са множества неправителствени организации, са предоставили за лобиране едва 4.3 млн. долара. Така на всеки долар, който те предоставят за борба с нормативния, поддръжниците противопоставят 38 долара.

Въпреки големия финансов ресурс, който поддръжниците на CISPA влагат, засега като че ли няма изгледи те да успеят да се наложат. За момента президентът Барак Обама е против документа и е готов да наложи вето, дори и законопроектът да мине през Сената. Новият опит да се прокара този законопроект обаче затвърждава тенденцията, че властите все по-агресивно искат регулират и да имат достъп до необятната информация, която глобалната мрежа съдържа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • - 5
    • + 10

    Това американците големи страхливци ,следят , подслушват ....

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    siolen avatar :-P
    siolen
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#1] от "Trollfest":
    Абе и ти да ядосаш толкова хора - и ти ще се пазиш. Има такива, които живеят само да могат да убият поне един американец.

    Нередност?
Нов коментар