Нашествието на облачните пирати

Популярните пиратски сайтове The Pirate Bay и Megaupload се пренасят на виртуални сървъри, за да не бъдат преследвани от властите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двете най-запомнящи се акции срещу пиратството в интернет, извършени от правителството на САЩ, са срещу торент тракера The Pirate Bay и сайта за съхранение на файлове Megaupload. Това накара собствениците на тези страници да потърсят алтернативни начини за предоставянето на техните услуги, като намалят или елиминират опасността да бъдат преследвани ефективно от американските или други власти.

Megaupload например беше блокиран след намеса на ФБР през януари тази година, а сървърите на услугата бяха иззети. Американските власти организираха и показен арест на основателя на сайта Ким Шмиц (познат още като Ким Дотком) в Нова Зеландия.Заедно със стандартните обвинения в нарушаване на авторски права ръководителите на Megaupload са обвинени от ФБР и за "участие в конспирация за изпиране на пари". Така няма изгледи сайтът за съхранение на файлове да се върне онлайн в досегашния си вид.

Делото срещу Дотком обаче забуксува, а все още няма изгледи той да бъде екстрадиран в САЩ. 28-годишният германец обаче не стои със скръстени ръце и вече мисли по новия си проект, с който да се завърне в глобалната мрежа.

Прероденият Megaupload

Новият проект носи простото име Mega и трябва отново да позволи на потребителите да качват и споделят големи файлове, но като се използва малко по-различна технология и се спазват други правила. Според създателите това е нов уникален инструмент, който трябва да реши проблемите на настоящите "облачни" технологии, свързани със сигурността и поверителността на файловете. Същевременно обаче критиците на досегашния модел се опасяват, че това е просто старият Megaupload, който е леко модернизиран и ще провокира същите опасения, че нарушава авторското право.

Общото между двете платформи е, че те позволяват да се качват лесно файлове за съхранение в интернет. Разликата е, че в настоящия вариант те ще бъдат специално кодирани по време на процеса, като достъп до тях ще разполагат единствено потребителите, които са ги качили. Единствено те ще решават кой да може да ги отвори. По този начин създателите на сайта се опитват да гарантират, че самите абонати на услугата ще решават кой има достъп до информацията, която се качват. Така Дотком се надява да избегне избегне обвиненията в интернет пиратство и съответно подобни на януарската акции. По този начин дори и полицията да нахлуе в някой дейта център и да изземе сървърите, тя трябва да разкодира информацията, за да разбере дали е с нарушени авторски права или не. Единственият начин за момента да се противодейства на тази услуга е да се направи кодирането незаконно, смята Дотком. Освен това отговорността на евентуално пиратство би трябвало да падне върху самия краен потребител.

"Според Хартата на ООН за правата на човека неприкосновеността на личните данни е основно право на човека. Всеки има право да защити своята лична информация от шпиониране", коментира Дотком за списание Wired.

Кодирането на информацията става приоритет при споделянето на файлове.

Сървъри по целият свят

След като ФБР иззеха сървърите на Megaupload, това де факто лиши потребителите на сайта до достъп на качените от тях файлове. За да избегне повтарянето на този сценарий, Дотком решава да изгради два сървърни центъра, които са разположени в две различни държави. Практиката за създаването на резервни копия е масова при големите компании, които предоставят облачни услуги. Например Facebook поддържа няколко копия на снимките, които потребителите на социалната мрежа качват. Визията на германския предприемач обаче е доста по-мащабна. Тя включва създаването на всеобхватна мрежа от сървъри, които да разположи по целия свят.

"Ние създаваме система, която може да се хоства навсякъде по света – от гаражна конфигурация за 2000 долара до големи дейта центрове – всички те могат да се свържат с нашата мрежа", коментира Дотком. Според него те могат да работят с всеки хардуер, без да имат опасения за сигурността на файловете, защото те са достатъчно добре криптирани и никой освен потребителите нямат достъп до тях.

Магнитният "Джоли Роджър"

Популярният торент тракер The Pirate Bay също премина в облачното пространство, като вече не хоства съдържание на собствени сървъри. В момента се използват услугите на две компании за онлайн съхранение на данни, които работят с виртуални машини. По този начин The Pirate Bay може лесно да сменя доставчиците, като наема нови виртуални сървъри и остава онлайн независим от действията на властите и компаниите, които притежават хардуера. Дори и полицията и институциите да достигнат до физически сървъри, The Pirate Bay ще разполагат с добре криптирани огледални копия на тракера. С тази технология The Pirate Bay може буквално за минути да възстанови съдържанието на сайта при евентуално падане на някой сървър. Просто се копието зарежда при друг доставчик и готово. Освен това се преминава изцяло към системата с "магнитни" линкове, тоест директна връзка между потребителите.

Така постепенно убежището на нарочените за пирати сайтове се премества в необятните и отдалечени "облачни" полета на глобалната мрежа, което ще направи битката срещу тях много по-тежка.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bz avatar :-|
    bz
    • - 1
    • + 50

    Пъргави и умни момчета.
    "Държателите" на права трябва вече да се светнат че старите методи за изнудване на потребителите вече не са ефективни и да сменят бизнес стратегията.

    Нередност?
  • 2
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 1
    • + 26

    ФБР какво очакваха? Да не би да решиха че пребориха пиратството? Акциите са им като на Цецко.

    Нередност?
  • 3
    zamen avatar :-?
    Чарли
    • - 1
    • + 19

    А все още се говори за технологии за трансфер на данни разработени преди няколко години (и криптирането, и облаците, и магнитите) и никой не споменава за най-новите идеи и технологии за трансфер на данни.

    ФБР (а и Цвък) вървят след проблемите и по-точно след свирката на разпространителите на музика, софтуер и филми.
    Вместо последните да се хванат и да измислят бизнес модел при който на потребителите няма да им се занимава да свалят нелегално съдържание, а и те ще печелят добре. Е не толкова колкото до сега, но достатъчно.

    Нередност?
  • 4
    dreamboxer avatar :-|
    hypercube
    • - 1
    • + 7

    [quote#3:"Камен Узунов"] никой не споменава за най-новите идеи и технологии за трансфер на данни. [/quote]

    А какви са тези технологии?

    Нередност?
  • 5
    dnevnikngousa avatar :-|
    dnevnikngousa
    • - 1
    • + 10

    Узунов,

    Тези преследвания са пълни глупости. И производителите на филми и на софтуер имат много по-голяма печалба от това максимално много хора да ги използват, дори и без директно заплащане.

    Само като два малки примера: Филмите са пълни със скрита реклама. Да предположим, че "пиратстването" бъде напълно унищожено. Какво ще се случи? Вместо "Терминато 8" да бъде изгледан от 2 млрд. души, - повечето от които са си го дръпнали от TPB от скука (и ако вземе, че им хареса може пък някои от тях да си го купят след това) - филма ще го изгледат 3 млн. решили категорично да го гледат. Печалба? Никаква.

    Със софтуеър-а е същата история и затова M$ реално не предприемат истински действия срещу нелегалните Windows-и. Защото ако се направят на отворени и спрат нелегалното използване на Windows, което е много лесно - повечето хора ще минат на Linux, без да се замислят и за минута. И от 95% дял на пазара на OS за домашни потребители ще останат със 30%. Печалба? Никаква.

    Мога да ти дам още много примери. Реалността е, че големите компании предпочитат домашните потребители да използват техния продукт, пък дори и безплатно.

    Трябва да са осъзнаят, че единственият проблем с "пиратстването" е за бизнес цели. Да, ако ще правиш пари от нещо, то трябва да си го купиш. Останалото е пародия - пъчене на мускули и липса на мозък.

    Нередност?
  • 6
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 1
    • + 3

    Е-пиратите са като обикновените пирати — не са ги победили военните флоти, а самата икономика. ФБР няма да ги победи с преследване и дела, нито АКТА ще свърши работа (освен на политиците за контролиране на идеите сред населението), но Амазон е на прав път — просто им посочват пазарна ниша, от която да печелят без да пречат. Всъщност ще направят конкуренция помежду пиратите (ще става дума за едни пари), вместо между пирати и тези с авторските права.

    Нередност?
  • 7
    funcy74 avatar :-|
    МилевГео
    • - 2
    • + 1

    Интересно откога Капитал рекламира пиратството?! Ми дай тогава да си регна един домейн www.kkapitall.bg да си направя един огледален облъчен сървър на съдържанието ви, да си го оптимизирам и да си пусна банери......Няма да печеля кой знае колко много пари, но не се знае. Хубавото е че по някое време ще мога и да си ви правя една хубава критика, плюс това, че всяка една статия от тук, ще си я поствам там. Как е? Или вече не ви харесва тази идея. Що? Нали пиратството си е ок? А на форумците, които се кефят на облачното пиратство ще кажа, че новите бизнес модели не се мислят по форумите, а тези, които са вече измислени, определено нямат за автори пирати. Защото ако всяко пиратче можеше да измисли как да прави пари онлайн, вместо да шмекерува, щеше да бъде милиардер, а не шматка с компютър.

    Нередност?
Нов коментар