Шведските власти удариха торент тракера The Pirate Bay

Полицията от скандинавската държава е иззела компютри и сървъри на сайта, който се възроди под нов домейн

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда спря да работи най-популярния и голям торент тракер в света – The Pirate Bay. Първоначалните предположения бяха за технически проблем, но в последствие се оказа, че зад причината за свалянето на сайта стои операция на шведската полиция. Властите са открили сървърите на тракера, които са били в околностите на Стокхолм, съобщава онлайн изданието Torrentfreak. Шведската полиция е провела акция за защита на интелектуалната собственост, като е атакуван център за данни, от който са конфискувани компютри и сървъри.

Пораженията по кораба

Действията на властите доведоха до изчезването на The Pirate Bay от интернет, като освен без сървърите, тракерът остана и без домейните си. Опитите да се регистрират алтернативни домейни също остават неуспешни за момента. Освен самият тракер, форумът на сайта – Suprbay.org, както и Twitter акаунтът, също бяха свалени от глобалната мрежа.

По-късно в сряда шведският Съюз на правоносителите обяви, че е подал оплакване срещу The Pirate Bay, което е довело до акцията на полицията. Според съюза сайтът е "нелегална комерсиална услуга, която печели големи суми чрез разпространението на филмите и музиката на други хора".

"В акцията участваха група полицаи и инспектори по дигитална сигурност. Тя се проведе във вторник сутринта и продължи до следобед. Бяха иззети сървъри и компютри, но не мога да кажа точно колко", коментира шведският прокурор Фредрик Ингблад, цитиран от списание Wired.

Оказа се, че The Pirate Bay не е единственият пострадал сайт. Според TorrentFreak покрай акцията са затворени и други интернет страници за споделяне на информация като EZTV, Zoink и Torrage. Все още няма данни дали те са били обект на полицейска атака.

Удар от вътрешен човек

В личния си блог Петер Сънди, който е един от съоснователите на тракера, посочи, че малко хора се интересуват от случилото се. "Преди осем години това също се беше случило и тогава много хора излязоха да протестират. Днес, изглежда, малцина ги е грижа. Аз съм един от тях", пише Сънди.

Според него The Pirate Bay се е превърнал в институция, която хората очакват винаги да е наоколо, но никой не полага усилия да го развива. "Сайтът беше грозен, пълен с бъгове, стар код и дизайн. Единственото, което се промени, бяха рекламите. Те ставаха все повече и повече", допълва той.

Сънди пише, че оригиналният план е бил "заливът" да бъде затворен на десетия му рожден ден. "Вместо това имаше парти в негова "чест" в Стокхолм. То беше спонсорирано от някаква сексистка компания, която изпрати млади момичета, облечени в почти никакви дрехи, които раздаваха сувенири на потенциални клиенти... Всичко на партито беше против идеалите, които изграждах, докато бях част от The Pirate Bay", коментира Сънди. Според него възможността "заливът" да не се върне отново в интернет е добра новина.

Засега полицията не дава подробности за акцията. Тя потвърждава, че такава е имало и че е била свързана с нарушения на закона за авторското право.

Опасният валс с властта

The Pirate Bay е основан през 2003 г. и от дълги години е в полезрението на властите, но успя да оцелее въпреки опитите на редица правителства, групи за защита на интелектуалната собственост, музикалната и филмова индустрия да го затворят. Акцията от тази седмица идва като пореден и най-силен удар срещу популярния торент тракер.

През октомври единият съосновател на The Pirate Bay шведът Готфрид Свартолм беше признат за виновен от датски съд и осъден на три и половина години затвор. Макар че обвинението не беше свързано с дейността му по сайта за споделяне на файлове, срещу него има повдигнати други от 2009 г. за нарушаване на авторските права свързани с торент тракера. Срещу Свартолм беше заведено дело за нарушаване на авторските права, заедно с останалите съоснователи на The Pirate Bay – Фредрик Нейж и Петер Сънди, както и срещу шведският телеком магнат Карл Люнстрьом. Въпреки че тримата бяха осъдени на по една година затвор и парична глоба, само Нейж запона да излежава присъдата си. Той беше арестуван през ноември на границата между Тайланд и Лаос.

В същото време миналата седмица съд във Франция нареди на местен интернет доставчик да блокира достъпа до The Pirate Bay, както и до всичките му алтернативни адреси. Само преди няколко дни Google премахна и забрани мобилните приложения, свързани с торент тракера от онлайн магазина Google Play. Програмите позволяваха на потребителите на устройства с Android да заобикалят забраните, въведени от интернет доставчиците и така да достигат до сайта на The Pirate Bay.   

Аферата Sony

Последната полицейска акция в Швеция идва буквално дни, след като изтекоха файлове с филми от Sony Pictures Entertainment, чрез последния киберпробив на мрежата на технологичния гигант. Филмите впоследствие бяха качени в тракера на The Pirate Bay. Все още не се знае дали двете събития са свързани и дали шведската полиция се е задействала именно заради качените файлове на Sony.

Независимо от предишните съдебни дела срещу торент тракера, сайтът успя да се справи и без помощта на своите основатели, като привлича милиони потребители всеки ден. По същия начин стоят нещата и с полицейските акции срещу The Pirate Bay. Шведските власти не за първи път изземват техника на сайта - подобни действия имаше и през 2006 и 2012 г. В отговор The Pirate Bay преминаха към облачни услуги, което трябва да неутрализира ефекта на подобни акции. Но все пак освен сървърите бяха свалени и домейните, което е двоен удар за торент тракера.

В крайна сметка в рамките на няколко часа торент тракерът възобнови работа, но вече под друг домейн – този на Коста Рика.

43 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 51

    Спокойно, ще измислят нова схема.

    Нередност?
  • 2
    nik666 avatar :-|
    Strygalldwir
    • - 1
    • + 74

    За справка, домейнът на Коста Рика е .cr
    Името на сайта си е същото

    Нередност?
  • 3
    ulg1410263502376388 avatar :-|
    Георги Петров
    • - 2
    • + 63

    Николай Цолев ме изпревари.
    Защо обаче говори така завоалирано , не прасне линка - http://thepiratebay.cr/

    Нередност?
  • 4
    nik666 avatar :-|
    Strygalldwir
    • - 1
    • + 33

    До коментар [#3] от "Георги Петров":

    Малка застраховка на ниска цена, от едно време си знаем че директни линкове към спорни сайтове не се задържат дълго ;-)

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 45

    Да не пипат замунда само.

    Нередност?
  • 6
    fred avatar :-|
    Fred
    • + 12

    Доколкото знам това в Коста Рика е proxy mirror, т.е. разчита изцяло за съдържанието си на оригиналният The Pirate Bay. Списък на такива е даден в The Proxy Bay и за всичките пише, че имат проблеми.

    Това се потвърждава и от факта, че последните торенти в домейна от Коста Рика е от вчера, т.е няма обновяване на торентите и реално сайта не работи. Ако пуснете търсене ви отговаря "Updating software..."

    Така че реално засега The Pirate Bay не работи, такава е информацията от Torrent Freak.

    https://torrentfreak.com/the-pirate-bay-has-not-been-resurrected-yet-141210/

    Нередност?
  • 7
    forsenx avatar :-|
    forsenx
    • - 1
    • + 47

    Много ще е интересно върху колко от конфикуваните компютри е намерено пиратско съдържание. Да не излезе накрая числото "0"? Ако The Pirate Bay действат само като торент тракер, то значи властите оказват абсолютно неоправдан тормоз. Все едно да арестуват някого за незаконна търговия с оръжие, само защото знае местата където се извършва такава.

    Нередност?
Нов коментар