The Pirate Bay: 10 години в дълбоките води на интернет

По случай юбилея си популярният торент тракер пусна собствен браузър, който да заобиколи блокирането на сайта в някои държави

Един от първите сървъри на The Pirate Bay изложен по време на юбилейното парти на сайта. Според един от съоснователите на торент тракера Готфрийд Свратхолм го е крил под леглото си в къщата на родителите си, докато е работел.
Един от първите сървъри на The Pirate Bay изложен по време на юбилейното парти на сайта. Според един от съоснователите на торент тракера Готфрийд Свратхолм го е крил под леглото си в къщата на родителите си, докато е работел.
Един от първите сървъри на The Pirate Bay изложен по време на юбилейното парти на сайта. Според един от съоснователите на торент тракера Готфрийд Свратхолм го е крил под леглото си в къщата на родителите си, докато е работел.    ©  James Losey
Един от първите сървъри на The Pirate Bay изложен по време на юбилейното парти на сайта. Според един от съоснователите на торент тракера Готфрийд Свратхолм го е крил под леглото си в къщата на родителите си, докато е работел.    ©  James Losey
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Създателите на торент тракера The Pirate Bay надали са вярвали, че интернет страницата, която администрират, ще успее да се задържи във виртуалното пространство цели десет години. Особено предвид предизвикателствата, на които сайтът и хората зад него бяха подложени през годините и които са достойни за романа на Робърт Луис Стивънсън "Островът на съкровищата" или за продължение на филмовата поредица "Карибски пирати". В периода от 2003 г., когато The Pirate Bay е основан, досега той е обект на хакерски атаки, редица съдебни искове, блокиран е в редица държави, а създателите получават осъдителни присъди за нарушаване на авторски права през 2009 г. През този период торент тракерът трябваше да смени няколко пъти домейна си, за да може да бъде сигурен, че няма да бъде затворен, както и мести сървърите си в различни държави.

Най-новата инициатива, която The Pirate Bay предприема, за да избегне ограничението на властите, е пускането на собствен браузър. Начинанието беше обявено по случай годишнината и идеята е чрез него потребителите да могат да избегнат наложеното от някои страни филтриране на сайта. Затова не е изненада, че заради всички тези премеждия The Pirate Bay се превърна в символ на свободната P2P обмяна на файлове и на софтуерното пиратство по света. Именно поради това той оправдава собствения си слоган "Най-издържливият торент сайт в Галактиката". Неговите създатели вдъхновиха много хора с идеите, които защитават, и положиха основите за основаването на пиратските партии в Европа, които успяха да влязат в някои национални парламенти, включително изпратиха представители в Европейския парламент.

В шведските териториални води

На 1 август 2003 г. в Швеция е основано "Пиратското бюро" (Piratbyrån) – неправителствена организация, която подкрепя свободното разпространение на информация, култура и съдържание в интернет. Десетина дни по-късно тя създава торент тракера The Pirate Bay, в който потребителите могат да споделят файлове помежду си чрез peer 2 peer връзка. Макар през 2004 г. сайтът да се отделя от "Пиратското бюро", администраторите, които поддържат тракера, продължава да са членове на НПО-то. При торент мрежата даден файл се разделя на много малки части (обикновено по няколко килобайта), които се разпределят между потребителите, които са го споделили.

Самият торент файл не съдържа нищо друго освен базова информация за него. Потребител, който иска да свали дадено съдържание, качено в The Pirate Bay или други подобни сайтове, го намира през търсачката на тракера, сваля торент файла и после през специална програма се свързва с други потребители, които го имат качено на своите компютри. Никой от тях не споделя директно целия файл, а само отделни парчета, които програмата събира накрая в едно цяло. The Pirate Bay беше един от сайтовете, които популяризира този метод за споделяне на информация в интернет. В момента тракерът действа основно с т.нар. магнитни линкове, които премахват необходимостта от торент файлове за свързване между потребителите.

На абордаж

Популярността на The Pirate Bay като сайт за споделяне на съдържание му спечели освен любовта на потребителите и гнева на притежателите на авторски права. На 31 май 2006 г. шведската полиция атакува офиса на торент тракера и изземва сървърите, което довежда до тридневното му спиране. Акцията е продиктувана след заповед на съдия Томас Норстрьом след жалба на Американската асоциация на филмовата индустрия (MPAA). Конфискувани са сървъри на интернет доставчика PRQ, който се държи от двама администратори на The Pirate Bay. Покрай действията на полицията пострада и сайта на "Пиратското бюро".

След акцията The Pirate Bay публикува съобщение за случилото се, което обаче предизвиква объркване сред потребителите. Причината е, че година по-рано сайтът пуска първоаприлска шега, в която се съобщава именно, че шведските власти закриват тракера. Действията на полицията обаче карат администраторите да подготвят резервни сървъри в Русия и Белгия в случай на нова подобна акция.

Случката обаче има и ползотворен ефект за The Pirate Bay. След конфискацията на сървърите регистрираните потребители на сайта се увеличават повече от два пъти в рамките на две години – от 1 млн. души на 2.7 млн. Свързаните компютри (т.нар. пиъри) пък скачат от 2.5 на 12 млн. В момента The Pirate Bay твърди, че разполага с 5 млн. регистрирани потребители.

На 17 април 2009 г. администраторите на The Pirate Bay Петер Сунде, Фредрик Ней и Готфрид Свратхолм, както и бизнесменът Карл Люндстрьом, който рекламира на сайта, са осъдени на по една година затвор и глоба от 4.2 млн. долара за подпомагане на разпространение на съдържание с нарушени авторски права. При обжалване на втора инстанция през 2010 г. отпада влизането в затвор на четиримата обвиняеми, но глобата се увеличава до 7 млн. долара. Според шведските медии обаче съдията на делото е бил в конфликт на интереси, като е участвал в борда на една и имал връзки в борда на втора организация за защита на авторските права. През 2012 г. Върховният съд на Швеция отказва да разгледа делото и това кара The Pirate Bay да смени за първи път домейна от .org на .sе, за да избегне възможността САЩ да поеме контрол над него и да го закрие.

Забрана за акостиране

Съдебния натиск срещу торент тракера не се ограничава само до собствениците и администраторите му. Основните противници на The Pirate Bay са представители на музикалната и филмова индустрия, като в повечето случаи това са разпространителите, които държат авторските права. Сред тях са EMI, Sony, Universal, Imagine, Disney, Time Warner, Columbia, Twentieth Century Fox, Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и др. Всички те завеждат дела в различни държави с идеята интернет доставчиците в тези страни да блокират достъпа на потребителите им до торент тракера. Подобна забрана има в Белгия, Дания, Финландия, Индия, Ирландия, Италия, Малайзия, Холандия, Китай (без Хонконг и Макао), Швеция и Великобритания. Частично блокиране има в Германия. Технологичните гиганти Facebook и Microsoft пък започват да премахват линкове към торенти на The Pirate Bay, споделени в социалната мрежа или в чат приложението Windows Live Messеnger.

Всички тези забрани и филтриране на връзката в определени държави карат торент тракера да търси алтернативни решения, като открива прокси сървъри. Затова и в навечерието на десетата си годишнина сайтът пуска собствен браузър, който заобикаля всички опити на интернет доставчиците да блокират достъпа до The Pirate Bay. PirateBrowser всъщност е просто модификация на Firefox на Mozilla с добавени приложения за анонимно сърфиране в мрежата и бърз достъп до прокси сървъри. Така торент тракерът се опитва да неутрализира напълно действията на властите по света срещу тях.

Освен това след акцията на шведската полиция The Pirate Bay започва да търси алтернативни места, където да складира данните си. През март 2013 г. например се появи информация, че тракерът премества сървърите си в... Северна Корея. В крайна сметка това май се оказа по-скоро шега, отколкото реално действие. Но сайтът наистина мести техниката си през следващия месец от Гренландия в Исландия и после на холандския остров Сейнт Мартен в Карибско море. През 2007 г. собствениците на The Pirate Bay дори обмислят да купят микродържавата Силенд, която се намира на изоставена петролна платформа в Северно море, за да разположат там сървърите си, но получават отказ.

През 2006 г. членове все още активната организация "Пиратско бюро" решават, че трябва да популяризират идеите си за свободно споделяне на информация в интернет в политическото пространство. Така в Швеция е основана първата Пиратска партия, която намира популярност в почти цяла Европа. Дори печели две депутатски места в Европейския парламент. 

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • + 73

    Мда, борбата продължава.

    Нередност?
  • 2
    daniboy avatar :-|
    Daniboy
    • - 1
    • + 89

    Поздравявам ги, да са живи и здрави.
    Тях точно не ги ползвам, но им желая дълъг живот.

    Нередност?
  • 3
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • + 69

    Не само пуснаха собствен браузър, ами и организираха юбилейно парти в Стокхолм с цел финансиране,

    Нередност?
  • 4
    barrackbuster avatar :-P
    barrackbuster
    • + 66

    Честит им юбилей и да продължават все така с работата си - покрай тях идеята за свободното споделяне на информация получава най-голям тласък.

    Нередност?
  • 5
    dr_doolittle avatar :-|
    Dr_Doolittle
    • - 2
    • + 18

    Ще тря

    Нередност?
  • 6
    dr_doolittle avatar :-|
    Dr_Doolittle
    • - 2
    • + 52

    Ще трябва компромис с авторските права .Например да важат до 5 години. Иначе авторите нищо няма да изкарат с напредване на комуникациите и новите технологии

    P.S. Дневник въведете отново бутон за корекции на постингите,че вече без да си посочил' Изпращане' с един случаен Enter се публикуват ...

    Нередност?
  • 7
    demos20002000 avatar :-|
    demos20002000
    • + 32

    Само така :-) Те доказват че е възможно да се пребориш със системата по един или друг начин.

    Нередност?
  • 8
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 29

    браво на пиратите ,едно добро начинание в нашия скучен живот

    Нередност?
  • 9
    alexgg avatar :-|
    Minddestruction
    • + 53

    До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

    Че трябва да има компромис трябва. Ама не авторски права и на наследници и правнуци. Сайта Читанка работи с 2 години давност, с идеята че ако една книга не е купена до две години едва ли някой ще я купи (свършиха соц. викторините и ударниците да могат да раздават отлежали книги).
    Филмите им издават двд-та след максимум 6 месеца. Какво е това вечни авторски права?! И най-вече американските, чието качество е рядко над средното.
    А иначе да са живи и здрави Пиратите до 100 и повече години.

    Нередност?
  • 10
    lonely_ninja avatar :-P
    Georgi Velev
    • + 48

    в тази посока, съвсем наскоро гледах или четох, не помня, покъртитетелния плач на един БГ носител на авторски права, който призоваваше, че на Българоя не й бил трябвал толкова бърз интернет, че трябвало да се намали административно скоростта 3-4 пъти, като по този начин, сме щели да се справим с пиратството.

    Нередност?
Нов коментар