🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битка на интелекти

Разработката на изкуствен разум навлиза в изцяло нова фаза

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През годините е имало много дискусии за бъдещето на изкуствения интелект и възможностите му. В голямата си степен те се базираха на прогнози и очаквания, а самата разработка все вървеше с "големи темпове", но така и нямаше реални резултати. Сега обаче сегментът изведнъж се активизира и навлиза в ключов момент от развитието си.

Само за няколко дни се появиха няколко нови много важни проекта и авторитетен доклад, който разглежда опасностите от потенциална "революция" на роботите. Документът на Bank Of America Merril Lynch е дълъг впечатляващите 300 страници и разглежда доста теми, включително и потенциалните ползи и рискове от развитието на изкуствения интелект. Прогнозите са по-скоро реалистични, но за някои хора ще прозвучат песимистично. Индустрията обаче изобщо не е загрижена, тъй като в момента все повече компании започват бясна надпревара помежду си и се водят от принципа "ако не съм аз, ще е някой друг".

Голям пазар с много възможности

Според Bank of America в рамките на следващите 20 години до 35% от всички работни места във Великобритания и до 47% от тези в САЩ ще бъдат изцяло заменени от технологии. Проучването е на университета в Оксфорд и е направено специално за доклада, който пък беше показан първо пред в. Guardian. Това създава рискове за трудовия пазар, защото в САЩ например се създават предимно нискоквалифицирани работни места, които ще са първите, заменени от роботи и софтуер. Според авторите на доклада глобалният пазар на роботи и изкуствен интелект ще достигне почти 153 млрд. долара до 2020 г., а някои индустрии може да видят покачване на продуктивността си с 30% вследствие на новите технологии.

В момента по света има средно по 66 робота на 10 хил. работници. Най-много те са в Япония - 1520 на 10 хил. Те се използват предимно в автомобилостроенето, което е автоматизирано. Там един робот може да работи до 30 дни, без да спира, посочват авторите на доклада. И още една статистика, която "подпечатва" предимството на роботите - изнасянето на производствени мощности в държави с по-евтин труд спестява до 65% от разходите за служители. Замяната на хора с роботи обаче пести до 90% от разходите за труд.

Но не очаквайте, че ако имате висше образование, специализация, сертификати и престижна професия, работното ви място е защитено от еволюцията на изкуствения интелект. В доклада си Bank of America посочва и професии, които са застрашени от замяна с роботи. Макар да преобладават предимно позиции като печене на бургери и работници в завод, има и някои доста по-специфични експертни работни места като хирурзи. Само през миналата година са били извършени 570 хил. "робооперации". Общопрактикуващите лекари също може би ще трябва да търсят ново призвание. Суперкомпютърът Watson на IBM може да прочита 1 млн. учебника за три секунди и вече се използва от онколози, като им помага в поставянето на диагноза. Социалните работници, както и медицинските сестри също ще могат да бъдат заменени от роботи, които да се грижат за възрастни хора и пациенти. Merril Lynch дори предвижда, че пазарът за такива роботи ще набъбне до 17 млрд. долара в рамките на следващите пет години.

Кой ще е пръв

Както се вижда, възможностите са много, а пазарът практически е неразпределен. Затова всеки напредък в сферата може да се окаже решаващ за извоюването на по-добра позиция. Някои компании обаче предпочитат да държат проектите си в тайна. Apple например има таен проект за разработка на изкуствен интелект, съобщава агенция Bloomberg. Но съвсем съзнателно и много старателно гигантът пази всякакви подробности за него в дълбока тайна. Непотвърдена информация сочи към проект за създаване на интелигентна мобилна операционна система или най-малкото значително подобрение на гласовия асистент Siri.

Други пък са доста по-словоохотливи. Toyota например обяви, че ще инвестира поне 1 млрд. долара в разработката на изкуствен интелект в рамките на следващите пет години. Компанията ще си сътрудничи с учени. Така прави и Google, която редовно споделя всякакви подробности за постиженията си в сферата. Компанията дори направи новото поколение на софтуера си за машинно обучение достъпно свободно и безплатно за всички. То е с лиценз Apache 2.0, което дори позволява да бъде модифицирано и внедрено в комерсиални продукти. Google вече го използва за своята търсачка Gmail и дори услугата Google Photos. Пускането на подобен софтуер за свободно използване може да бъде голям катализатор за сегмента и да провокира създаването на много услуги, като реши доста проблеми, които в момента спират и най-големите компании. Разбира се, това е сред целите на Google, както и естествено престижът да се похвали с основен принос към индустрията.

Facebook също е доста активна компания в областта на изкуствения интелект. В началото на месеца тя се похвали с нов софтуер, който може да предвижда дали наредени едно върху друго виртуални кубчета ще паднат. Звучи доста просто, но всъщност това може да помогне на компютрите да придобият по-добра представа за физическия свят. Например, че обекти без подходяща подпора падат. За човека това е практически вродено познание, но за компютъра е непонятна концепция.

"Трябва да научим компютрите да разбират света по сходен на нас начин", коментира Майк Шрьопфер, главен технологичен директор на Facebook, по време на конференцията Web Summit в Дъблин. Моментът, в който компютрите започнат да се "ориентират" по естествен начин в заобикалящата ги среда, ще отвори вратата за много по-сложни проекти и разработки, коментира пред онлайн изданието Technology Review Ян Лекън, директор на групата за развитие на изкуствен интелект във Facebook. Колко време ще отнеме това? Нито една компания не се наема с прогноза, но темпото на прогрес определено се ускорява.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    majorman avatar :-|
    majorman
    • - 2
    • + 13

    Роботи - служители добре, но в икономиката трябват и консуматори, които да купуват продукцията. Т.е. хората ще трябва да получават доход под някаква форма, за да се поддържа търсенето.

    Нередност?
  • 2
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 1
    • + 12

    "Суперкомпютърът Watson на IBM може да прочита 1 млн. учебника за три секунди и вече се използва от онколози, като им помага в поставянето на диагноза."

    Това е абсолютно неразбиране на същността на Уотсън. Това е технология, която подпомага решения, а не ги взима. Т.нар. експертни системи през 80те години се провалиха отчасти именно защото към тях имаше очаквания, че ще взимат решения. Това, което Уотсън прави е да прави препоръка. Тепърва процесът за достигане на тази препоръка трябва да стане по-прозрачен, за да може да бъде проверяван, което да позволи критичен анализ на това дали препоръката трябва да бъде последвана.

    Това, което изкуствения интелект не може да прави е да носи етична отговорност за решения и да прави качествен анализ на рисковете. Само за сравнение, в количествения анализ очевидно компютрите могад да се справят по-добре от хората.

    Нередност?
  • 3
    chivalry avatar :-?
    Chivalry
    • - 1

    Определено настъпват интересни времена. И все пак, да бъдат научени машини да правят толкова задълбочен абстрактен анализ, на какъвто са способни хората, си е огромна задача. Следя внимателно.

    Нередност?
  • 4
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 2
    • + 9

    [quote#3:"Chivalry"]И все пак, да бъдат научени машини да правят толкова задълбочен абстрактен анализ, на какъвто са способни хората, си е огромна задача.[/quote]

    Далеч не всички хора са способни на абстрактен анализ и именно това е проблемът на обществото ни. Някои хора се оплакват от разрастващата се ножица между бедни и богати. Аз пък се притеснявам от разрастващата се ножица от способни и неспособни, защото първите винаги ще намират добри доходи, а вторите винаги ще са бреме за околните.

    Нередност?
  • 5
    qvb21311044 avatar :-P
    Алф
    • - 2

    А някои смятат, че скоро програмистите ще бъдат безработни, защото това било изкусвено създаден бум....;-) ;-) ;-)

    Нередност?
  • 6
    chivalry avatar :-|
    Chivalry
    • + 1

    [quote#4:"mapto"]Далеч не всички хора са способни на абстрактен анализ и именно това е проблемът на обществото ни. Някои хора се оплакват от разрастващата се ножица между бедни и богати.[/quote]

    Говоря от изцяло биологична гледна точка, не от социална. Как функционира човешкия мозък.

    Нередност?
  • 7
    e_mil avatar :-P
    tamada
    • - 1
    • + 7

    [quote#2:"mapto"]Това е абсолютно неразбиране на същността на Уотсън.[/quote]
    Въобще изследването омесва разликите между работник и инструмент. От една страна софтуерът още си играе с кубчета, от друга страна искат да ни убедят, че роботите сами правят хирургически операции и скоро ще могат да поставят диагнози.
    Очевидно е че тези 570 хил. операции не са извършени от роботи, а от хора, които управляват роботи. Няма как в близките 20 години машини да заместят хирурзи. То ако можеше човешкото тяло да се разглобява и сглобява като автомобил досега да е станало.
    Още по-малко вероятно е робот да замести личния лекар. Ще му дойде една изгърбена бабичка, която не само фъфли, и не само не може да обясни симптомите си, ами и не може да легне като нормален човек за да я прегледа. И машината ще стане безполезна.
    Лекарят приема и обработва един куп визуална и речева информация извън медицинските си познания. Едно е да се ровиш из виртуалните библиотеки, съвсем друго е да общуваш с жив човек.

    По-вероятно е роботите да заместят журналистите. И без това от медиатори и анализатори се превърнаха в преписвачи. :)

    Нередност?
  • 8
    mickey1 avatar :-|
    Mickey
    • - 3
    • + 2

    Още като прочетох заглавието си казах, Не може тази статия да не е тропосана тук заради Епъл. Това с роботите и развитието им не е от днес нали?
    Само ако има слух че и Епъл МОЖЕ БИ ще се намесят там, това може да "прясна новина" - брейкинг нюз демек. Знаем си ги айфонджийчета писатели тук.
    Когато прочетох първата страница изтръпнах- ни дума за Епъл а само общи приказки.
    Когато минах на втора страница обаче си отдъхнах.
    Сега може да спя спокойно.
    Както винаги бях прав:)

    Нередност?
  • 9
    mickey1 avatar :-|
    Mickey
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#4] от "mapto":
    [quote#4:"mapto"] Аз пък се притеснявам от разрастващата се ножица от способни и неспособни, защото първите винаги ще намират добри доходи, а вторите винаги ще са бреме за околните. [/quote]
    Тук веднага ми изниква случая с българия , в твоя подкрепа:)
    Затова и неспособните я напускат.

    Нередност?
  • 10
    comandante avatar :-|

    Според Bank of America в рамките на следващите 20 години до 35% от всички работни места във Великобритания и до 47% от тези в САЩ ще бъдат изцяло заменени от технологии.
    __________________
    Корпорациите ще се управляват от изкуствен интелект а работниците им ще са роботи!
    Господа либерални ентусиасти и лаборанти в мозъчни тръстове оставате без работа!!!

    Нередност?
Нов коментар