🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бунтът срещу машините

Нещастен инцидент доведе до недоволство срещу роботите и тяхното бъдеще

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Денят е 1 юли 2015 г. В Twitter се появява публикация от Сара О'Конър, която съобщава за трагичен инцидент в завод на Volkswagen в Германия, където робот е отнел живота на човек. Всякакви прилики с герои и сюжети от филми са случайни (Сара Конър е главната героиня в "Терминатор" - бел. ред.).

Новината бързо започна да обикаля интернет пространството и предизвика неспирни асоциации с поредицата "Терминатор". Но докато за масовия интернет потребител случката е по-скоро куриозна, за някои анализатори тя е доста сериозна и вдига завесата за възможните рискове пред човечеството, докато то е съсредоточено върху развитието на роботите и изкуствения интелект. Друга част пък коментират, че реакциите след инцидента са по-опасни от самата злополука.

Невинен до доказване на противното

Трагичният инцидент се случва, докато външен доставчик на Volkswagen е монтирал и настройвал нов стационарен робот на поточната линия в завода в Баунатал, северно от Франкфурт. По време на конфигурирането на робота машината се активира, сграбчва 22-годишния мъж и го притиска върху метална плоча. Нанесените наранявания водят до фатален край. Първоначалните резултати на разследването показват, че става дума за човешка грешка, коментират от компанията. Неин говорител уточнява, че роботът оперира в пространство с ограничен достъп и манипулира авточасти. Повече подробности не се дават, тъй като разследването продължава. Властите също не са решили дали да повдигат обвинения и не е ясно срещу кого.

И тази оскъдна информация обаче беше предостатъчна, за да започне разгорещен онлайн дебат. "Ако не беше робот, а преса или друга автоматизирана машина, на никого нямаше да му направи впечатление", коментира Джейсън Торчински от онлайн изданието Jalopnik. Други пък бяха твърде заети да публикуват различни шеги за роботите и края на света, пренебрегвайки факта, че инцидентът е отнел човешки живот. Някои издания, включително и сп. Time, поставят акцент над информацията, че такъв тип роботи обикновено са в клетки. "Това не е диво животно, което едва-едва е обучено да сглобява коли. Това е голям, статичен, индустриален робот, който изпълнява предварително зададена програма", коментира Торчински.

Но човек обикновено винаги търси виновник. Всъщност нещастният случай дори не е първият такъв. Всяка година по един човек загива в САЩ при инцидент с индустриален робот. Машините (все още) не носят отговорност за действията си. Всичко това повдига интересна тема за етичната страна на въпроса, отбелязва Торчински. Как например ще реагират работниците към конкретния робот? Ще се чувстват ли по-неудобно около него спрямо друга идентична машина, която обаче не е претърпявала инцидент? Какво ще стане, когато роботите се развият и започнат да взимат кардинални решения? Например автономен автомобил, който решава да убие дете на пътя, за да спаси петима възрастни пътници в кола? Всичко това са евентуални злополуки, които ще се случват в бъдеще, и компаниите отсега обмислят такива сценарии.

По-добре сега, отколкото никога

Роботите и изкуственият интелект все още са доста далеч от тези способности. Но тъй като никой не знае какво ще се случи, трябва отсега да се предвидят методи и системи за реакция, в случай че машините евентуално решат да се обърнат срещу своите създатели. Институтът "Бъдещето на живота" в Масачузетс например обяви, че разполага със 7 млн. долара, чрез които ще финансира проекти, които са насочени да запазят изкуствения интелект в полза на човека. Голяма част от парите идват от основателя на Tesla Motors Елън Мъск, който е и един от най-изявените противници на изкуствения интелект и неведнъж е казвал, че той може да е пагубен за човечеството, ако не бъде контролиран постоянно.

Общо са избрани 37 проекта. Те ще разглеждат различни потенциални развръзки и проблеми, включително и познати от научнофантастичните филми. Други обаче гледат на нещата доста по-реалистично и практично. Стефано Ермън от Университета в Станфорд например иска да разработи точно система, която да съобразява решенията на един робот или автоматизиран автомобил не само рационално, но и етично. Фуксин Ли от Georgia Tech пък иска да направи технология, която да анализира и предвижда грешки в невронните мрежи. Някои грешки може да са безобидни, но други асоциации могат да имат много по-сериозни последствия. Сет Хърд от Университета на Колорадо иска да проучи дали има възможност невронните мрежи да се обучат да взимат решения на принципа на човешкия мозък. Това ще ги направи "по-човечни", а не толкова машини. Мануела Велосо от Carnegie Mellon University пък има за цел да създаде начини машините да могат да обясняват решенията и поведението си на хората. В момента дори експертите трудно разбират защо даден алгоритъм е направил някаква елементарна, но погрешна връзка, та какво остава за бъдещите сложни преценки и решения, които се очаква да взимат.

"Роботите могат да "убиват" по същия начин както ураган, кола или пистолет", коментира Рон Крисли от онлайн изданието Gizmodo. Той посочва, че машините не могат да отговарят за действията си. Хората са отговорни за това какво правят роботите, защото те са ги създали, програмирали и ги използват. "Тъй като стават все повече, ще изглежда сякаш те са автономни, имат свои собствени цели и намерения, но това ще е измамно. Дори и в момента сме изкушени да разделяме отношенията си с роботите на това за какво са отговорни те и за какво ние. Това означава роботът да стане изкупителна жертва за пропуските на създатели и ползвателите си", допълва Крисли.

 
 

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    razlichen123 avatar :-|
    razlichen123
    • - 4
    • + 8

    Ако искаме да завладяваме други планети и астероиди, без роботи не може да се мине! В случая проблема е с програмирането на машината, защото тя интелект все още няма! За съжаление не се очертава изкуствен интелект да има скоро.

    Нередност?
  • 2
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 1
    • + 17

    Ще трябва да се преговаря творчеството на А.Азимов...

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 1
    • + 7

    Ами , технологиите се развиват - роботи ,киборги , ИИ -та и т.н. !

    От човека си зависи как ще проработят !!!

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 17

    Изкуствен интелект няма - тези индустриални роботи са просто едни големи автоматични шевни машини, които правят точно определени операции. Техникът явно е допуснал грешка - такива стават с всяка тежка техника.

    Нередност?
  • 5
    marsupial avatar :-|
    melchett
    • - 1
    • + 8

    Капитал, ама вие сериозно ли вярвате на това, което сте написали?

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    rldkfl avatar :-|
    Xumpomo name
    • + 1

    До коментар [#1] от "razlichen123":

    интелект... те тези роботи нямат и сетива, освен няколко сензора свързани с това за което са предвидени, ще те отнесе като куцо пиле домат и може и да не "разбере"

    Нередност?
Нов коментар