🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още една причина да си потърсите ново хоби

Напредъкът на изкуствения интелект и роботиката може да освободи доста хора от задълженията им към техните работодатели

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Омръзнало ли ви е всеки ден да губите ценно време в задръстванията, придвижвайки се от и до работа? Или пък ви е писнало от редовните разправии с клиенти, които не знаят какво точно искат, и от шефове, които си мислят, че знаят абсолютно всичко на този свят? Мечтаете си да имате повече свободно време за себе си? Внимавайте какво си пожелавате, защото всичко това е на път да се сбъдне.

Развитието на изкуствения интелект и роботиката напредва все по-бързо и може да прекрои тотално пазара на труда. Според огромен доклад на Bank of America Merrill Lynch до 35% от всички работници във Великобритания и 47% от тези в САЩ ще останат без работа в съвсем обозримо бъдеще. Това включва най-различни професии – като започнем от по-ниско платените и стигнем до експертни такива, като например тази на хирурзите. И всичко това може да се случи не след век, а едва в рамките на следващите две десетилетия, прогнозират авторите на доклада.

Причините за тази мрачна визия са много, но макар светът да върви в тази посока, няма гаранция, че всичко ще се случи точно така. Съвсем очаквано всичко това плаши много хора, включително и визионери от ранга на Илон Мъск и Стивън Хокинг, които редовно предупреждават за рисковете при изкуствения интелект.

Трябва ли да се притесняваме

Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Най-кратко може да се каже, че трябва да имаме едно наум. Изкуственият интелект несъмнено може да доведе до огромни ползи за човешката цивилизация и да реши много проблеми. Същевременно обаче, дори при най-положителното си развитие, той ще създаде и много нови проблеми. Ако приемем, че действително близо половината от американците ще останат без работа след 20 години, това ще наложи пълна промяна на социалната система на страната. Всички тези десетки милиони някак ще трябва да се изхранват, да плащат сметки, а няма да имат доход. И то не защото не разполагат с умения, а просто защото никой не ги иска и те са напълно изместени от роботи и интелигентни системи, които са по-бързи, по-ефикасни и по-евтини за издръжка. Което съвсем реално може да роди съвременен вариант на лудитското движение от 19-и век, членовете на което са се борили срещу индустриализацията, унищожавайки тъкачни станове.

Също така какво ще правят тези милиони хора с толкова много свободно време? За съжаление е наивно да смятаме, че след само 20 години човечеството ще е толкова израснало, че ще може да оползотворява такъв безценен дар като свободното време предимно за добри дела, личностно развитие и други подобни инициативи. Напротив, рискът от създаване на предпоставки за демотивация на хората, сериозен упадък и радикализация е доста голям и мнозина ще изпитват трудности с намирането на ново житейско призвание.

Авторът на новелата "Мозъкът на Пандора" и на книгата "Да оцелеем след изкуствения интелект" Калъм Чейс отбелязва пред в. Guardian, че това не са първите подобни мрачни прогнози за еволюцията на човечеството. "През 1900 г. 40% от американците работеха в земеделието. През 1960 г. вече са само няколко процента", коментира Чейс. Работа за хората има, просто се промени естеството й. "Разликата е, че хората имаме когнитивни умения и придобиваме нови знания, докато машините правеха това, за което са създадени. Сега машините поумняват и ще могат също да се саморазвиват", отбелязва Чейс.

Все още има много неизвестни и всички прогнози се базират на предположения. Става дума за технологии и следствия, които са без прецедент в историята на човечеството и никой не знае какво точно ще се случи, когато изкуственият интелект достигне способности, съизмерими с човешките. Това, което се знае, е, че технологията ще е революционна и който я притежава, практически ще може да разполага с почти неограничена власт. Именно това най-много притеснява Чейс. "Ще има хора, които са собственици на изкуствения интелект и следователно ще са собственици на всичко останало. Това означава, че хомо сапиенс ще се раздели на група "богове" и всички останали. Мисля, че най-добрият шанс е да измислим как да живеем в икономика на изобилие, в която машините вършат цялата работа, а ние практически си играем", коментира Чейс.

Заплахата, за която си затваряме очите

И ако според Чейс, Bank Of America и още много други специалисти и организации основният риск от изкуствения интелект е създаване на силно неравенство в обществото, според други фантастични антиутопии като "Матрицата" и "Терминатор" може да се окажат реалност. Сред тях е основателят на Tesla Motors Илон Мъск. Той неведнъж е заявявал публично, че изкуственият интелект може да погуби цялото човечество, ако не се внимава при разработката на тази технология. Известният учен Стивън Хокинг също е отправял подобни предупреждения. Мъск обаче не само говори, но и действа. В средата на декември т.г. той обяви създаването на компанията OpenAI, която ще се опитва да развива изкуствения интелект, но и да запази сигурността на човечеството, на първо място.

"Трудно е да си представим в каква степен изкуствен интелект, който може да се мери с човека, ще помогне на обществото и е също толкова трудно да си представим колко може да му навреди, ако е разработен или използван погрешно. Трудно е да се предвиди и кога изкуствен интелект на подобно ниво може да стане реалност. Когато и да се случи, ще бъде важно да има водеща институция, която да приоритетизира хората над собствената си изгода", заявяват от компанията OpenAI в официално съобщение по повод основаването им. Фирмата на Мъск обещава, че ще работи, без да генерира печалба, и ще цели да създава стойност за хората, а не за акционерите си. Тя ще се старае да поддържа максимална публичност на действията си, ще публикува резултатите от проучванията си и ще споделя патентите, които ще получава. OpenAI ще получи финансиране на стойност 1 млрд. долара, което е осигурено от Мъск и от неговите партньори Питър Тил, съосновател на PayPal и водещ инвеститор в технологични компании, както и президента на популярния фонд Y Combinator Сам Алтман. Основното желание на Мъск с OpenAI е "скромно" - просто изкуственият интелект да не унищожи човечеството.

По-рано тази година и основателят на Microsoft Бил Гейтс обяви, че "е в отбора, който се притеснява от суперинтелекта". "Първо, машините ще вършат много работа за нас и няма да са суперинтелигентни. Това ще ни се отрази положително, ако го управляваме добре. Няколко десетилетия след това обаче интелектът ще стане достатъчно силен, за да е притеснение. Съгласен съм с Илон Мъск и другите по тази тема и не разбирам защо има хора, които не се притесняват", обяви Гейтс в свое отворено интервю с потребители на онлайн обществото Reddit.

Подобна е позицията и на известния учен Стивън Хокинг. "Можем да си представим технология, която да е по-умна от финансовите пазари, да е по-изобретателна от хората, да е по-манипулативна от лидерите и да разработи оръжия, които ние дори не можем да разберем. В краткосрочно бъдеще въпросът ще е кой контролира изкуствения интелект, но в дългосрочно темата ще е дали изобщо може да бъде контролиран", написа Хокинг в своя статия за в. The Independent.

Въпрос на все по-малко време

Въпреки че имена като Гейтс, Хокинг и Мъск работят в посока да се гарантира по-добра сигурност при създаването на изкуствения интелект, те може би няма да имат достатъчно време, за да убедят обществото в тезите си. Според прогноза на шведската компания Ericsson например в рамките на следващите пет години смартфоните ще се превърнат "изчезващ вид" и ще бъдат напълно заменени от... изкуствен интелект. Consumer Lab на Ericsson прогнозира, че именно тази технология ще стане основен метод за комуникация, и се базира на отговорите на 100 хил. души от 40 държави.

На първо място, това ще се случи с помощта на гласовите асистенти като Google Now, Apple Siri, Microsoft Cortana. Според Ericsson съдбата на смартфоните е предизвестена. Хората предпочитат по-големи екрани и повече функции, които обаче действат пагубно на живота на батерията. Затова се търсят алтернативни решения. Например малки устройства като Bluetooth слушалки, които се управляват чрез въпросните гласови асистенти и се използват за набиране на номера, отговаряне на съобщения и др.

"Смартфон в ръката не е практично решение. Например не можете да готвите или да карате кола. Има и много ситуации, в които дисплеите просто не се справят. Половината от хората очакват, че до пет години смартфонът ще е в миналото", коментира Ребека Ангстрьом от Ericsson Consumer Lab пред австралийския вестник The Sydney Morning Herald. Компаниите определено работят в тази посока. Дори самият Бил Гейтс изтъква предимствата на Cortana и смята, че тя ще промени начина, по който хората използват умните си телефони. Facebook пък има амбицията да превърне своя асистент Facebook M в заместител и на множество приложения, като дори помага при пазаруването по интернет, плащането и доставката. За потребителя ще останат все по-малко неща за вършене и дори ще е освободен от най-рутинните дейности като... кликването на онлайн бутон.

И докато от човека ще се изисква все по-малко активност, все повече работа има за компютрите. Затова и тяхното развитие се ускорява. Учени от Масачузетския технологичен институт, Университета на Ню Йорк и Университета на Торонто например създадоха нов алгоритъм, чрез който компютърна система може да научи нова концепция само чрез даването на един пример. В момента процесът по обучение на изкуствен интелект е много дълъг и сложен, като изисква използването на огромни масиви от информация с примери, докато алгоритъмът "научи" какво се иска от него и си създаде достатъчно бази за сравнение. Новият метод обаче може да премахне тази необходимост. Похватът е основан на начина, по който човек научава нови неща, съобщава онлайн изданието GeekWire. Механик например трябва да види как се сваля и сменя уплътнение веднъж и няма нужда да гледа десетки примери на същото нещо. Това е така, защото човек използва спомените си и чрез тях може да се справя и с малко по-различни, но сходни задачи, например смяна на уплътнение на малко по-различен двигател.

На този принцип работи и новият метод за обучение на машини, който им позволява сами да си създават примери и да преценяват доколко те съвпадат с оригиналната информация. В момента той се използва за анализ на ръкописен почерк и идентификация на думи. Тестовете са показали, че чрез този похват компютърна система може да се справя с почти същите нива на точност като човек. След като бъде доизпипан, методът ще може да се използва от системи за разпознаване на говор, на почерк и на символи, като поставя основите и за изцяло нов начин на обучение на изкуствения интелект. Всички тези примери показват, че в не толкова далечно бъдеще изведнъж действително може да се окаже, че има не една, а няколко различни платформи за изкуствен интелект. И че всички те са развити на изключително високо ниво, но няма приети никакви мерки и правила, които да гарантират, че един ден не просто ще трябва да си търсим нови хобита...

Все още няма коментари
Нов коментар