🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Технологичният компас на Лас Вегас

Виртуална реалност, дронове и автономни коли изместват смартфоните и таблетите от фокуса по време на най-голямото IT изложение CES

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През първите дни на годината много хора се опитват да открият признаци какви ще са тенденциите през новата година. Ако за някои това е годишният хороскоп, за IT любителите това е международното изложение за потребителска електроника Consumer Electronics Show (CES), което се провежда в първите дни на новата година в Лас Вегас. То се явява своеобразен компас за новите течения във високите технологии и в него големите компании от сектора задават тона за развитието на пазара за цялата година напред. Кои технологични продукти излизат в светлината на прожектора, кои се затвърждават, както и кои започват да бъдат измествани. В тазгодишното издание на CES фокусът започва да пада все повече върху умните аксесоари, интернет на нещата, свързаните и автономни автомобили, както и виртуалната реалност. Естествено на подобно изложение няма как да минем без поредните по-големи и по-тънки телевизори с още по-добра разделителна способност. Но те вече се смятат за даденост на такива събития. Ето и някои от основните тенденции, които изпъкнаха по време на CES, което се проведе от 6 до 9 януари в Лас Вегас.

Интернет на нещата (Internet of Things) 

Свързването на най-различни предмети от ежедневието с глобалната мрежа не е нова концепция, но започва постепенно да става все по-популярна и всяка технологична компания вече се насочва към тази област.

По време на CES бяха показани всевъзможни свързани вещи – от хладилници, през електрически крушки до плюшени мечета, саксии за цветя и четки за зъби. Samsung например представи на CES нов хладилник с огромен сензорен дисплей (на снимката). От него потребителите ще могат да си поръчват хранителни продукти чрез ново приложение на MasterCard. Хладилникът има 21.5-инчов екран, който е поставен вертикално на едната врата. Операционната система е Tizen, която е собствена разработка на корейския гигант. Вътре в хладилника има и три камери, които правят снимка на съдържанието при всяко затваряне на някоя от вратите. Снимките могат да се проверят от приложението на хладилника, което се предлага за Android и iOS. Според главния изпълнителен директор на Samsung Electronics Бу-Ки Юн до пет години 100% от продуктите на компанията ще бъдат свързани с глобалната мрежа. В същото време Intel представи новия си чип Curie, който е специализиран именно за предмети от класа на Internet of Things. Проблемът е, че тази свързаност ще си има своята цена. При това буквално, като стойността на вещите с подобни функции ще бъде значително по-висока от тази на  "несвързаните" предмети.

Компютър на колела

Голяма част от действията на автомобила вече се контролират от бордовия компютър, а вече има на пазара модели, които са свързани в интернет.

Идеята е постепенно колата да се превърне в една огромна изчислителна машина на колела, която най-вероятно в бъдеще ще бъде и полу- или напълно автономна. Затова и на CES присъстваха много от водещите автомобилни концерни, които представиха различни нововъведения. Производителят на графични процесори nVidia пък показа два нови буквално компютъра за коли. Първият е за развлекателната система, а вторият – за автопилота. Така, ако хакерите успеят да пробият системата за развлечение в автомобила, те няма да имат достъп до контрола за управление и други ключови функции. Проблем, който в момента присъства при тези модели с интернет връзка. Главният изпълнителен директор на nVidia Джен Чун Хонг подчерта, че процесорът в тези системи може да обработва данни със скорост от 2.3 терафлопа, или има двойно повече изчислителна мощ от най-бързия суперкомпютър в света през 2000 г. В същото време вече повечето нови модели коли разполагат със сензорни екрани и възможност за връзка със смартфона. В Лас Вегас присъстваха марки като Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota, BMW и др. Следващите стъпки ще бъдат възможността на отделните автомобили да си "говорят" помежду си, което пък ще улесни използването на пълно автономно управление.

Виртуалната реалност 

След години на подгряване и разработване очилата за виртуална реалност може би ще достигнат до своя пазарен дебют.

По време на CES тези устройства заляха щандовете на доста технологични компании и нормално грабнаха вниманието на блогърите. Лидерът в тази категория Oculus VR (собственост на Facebook след сделка за 2 млрд. долара) представи своя краен продукт Oculus Rift, също и започна да приема предварителни поръчки за продажбата им. Подобрени очила за виртуална реалност бяха представени от HTC, Samsung, Sulon, Razer и др. Има няколко момента, които може да забавят тяхното бързо разпространение и пазарен успех. На първо място, те ще изискват добри компютри, за да може да се ползват повече време, без да предизвикват главоболие. Според nVidia едва 1% от компютрите по света в момента са съвместими с новата технология. Друг важен фактор е цената. Все още технологията е нова и на пазара реално няма голямо предлагане. Затова и цената на първите модели ще бъде висока. Дори по-висока от един нов средностатистически компютър. Oculus обяви, че техните очила ще струват 700 долара например. С други думи, когато на пазара се появят достатъчно устройства – тогава може и цената да падне. Но ще отнеме известно време, докато това се случи. Потенциална конкуренция могат да бъдат очилата за добавена реалност, като например HoloLens на Microsoft. За разлика от виртуалната реалност, в която очилата съдържат екрани, които заемат периферното зрение, добавената реалност използва специални проектори, които "добавят" изображения към заобикалящата потребителя среда. Така може да убивате дигитални зомбита, които се опитват да ви нападнат в хола например.  

Бунтът на дроновете 

В предишните издания на изложението малките безпилотни апарати, или дронове, се срещаха доста по-рядко и се смятаха просто за екзотична атракция.

На тазгодишния CES те постепенно започнаха да излизат на малко по-предни позиции. По време на пресконференцията на Intel, Ascending Technologies демонстрираха своя дрон Firefly. Целта беше да се покажат системите за избягване на сблъсък с други дронове или предмети, като черешката на тортата беше игра на тенис на маса. Но в Лас Вегас бяха изложени стотици други роботи и дронове. Макар и пазарът за тях все още да е малък, предлагането започва да избухва, а цените – да падат. Приложенията им варират от различни развлекателни дейности до въздушни селфита. В същото време тези машини стават все по-автономни и разработчиците демонстрират тези възможности с голяма гордост. Също така предизвикват асоциации с филмите от поредицата "Терминатор" и опасността роботите да поемат напълно контрола не само над себе си, но и над планетата. Което не изключва възможността преди това в близко бъдеще да ни доставят пица или поръчката от Amazon.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dearblue avatar :-|
    dearblue
    • - 1

    хладилниците с камери ще спестяват електроенергия в топлите страни по света

    Нередност?
Нов коментар