🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Имена.бг" ще управлява новия домейн на кирилица

Дружеството получи одобрението на транспортното министерство, но ще трябва да получи същото и от международната интернет организация ICANN

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Имена.бг" беше избрано от българската държава да управлява новия домейн на кирилица .бг. Това е поредната стъпка в пускането на сайтове с изцяло български адреси, но все още остава да бъде получено одобрението от международната интернет организация ICANN, преди те да бъдат налични за крайните потребители.

Изборът

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) обяви в петък, че е избрало да подкрепи кандидатурата на "Имена.бг" за администриране на новия домейн. През октомври се проведе конкурс, организиран от държавното ведомство, на който се явиха два участника. Идеята му беше да се излъчи един представител на страната, който да кандидатства пред ICANN и нейното звено за разпределение на интернет адресите и домейните IANA за администриране на новото разширение .бг. Така транспортното министерство няма да предостави финансиране, а само чрез своя експертна комисия ще излъчи един участник.

"Скоро можем да регистрираме и ползваме интернет имена изцяло на български език. Това е важна стъпка към запазване на родния ни език и културна идентичност в глобалното цифрово общуване", обяви транспортният министър Ивайло Московски в съобщение до медиите. Според него с възможността за интернет адреси изцяло на кирилица отпадат пречките пред хората, които не познават латинската азбука, да ползват интернет.

На конкурса през октомври се явиха две компании. Победителят "Имена.бг" е акционерно дружество, в което участват сдружение Българска библиотечно-информационна асоциация, "Регистър.бг", "Сдружение за електронни комуникации", "Цифрови системи ООД" и "Цифрови системи лимитид". Второто е сдружение "Български домейн регистър", в който влизат "Уникарт", "Интернет корпорейтед нетуъркс", "Суперхостинг.бг", "Хостинг", "Нетфинити", фондация "Право и интернет", както и адвокатско дружество "Събев и съдружници".

От транспортното министерство коментират единствено, че "Имена.бг" е избрано, тъй като дружеството в по-голяма степен удовлетворява изискванията на работната група, създадена от всички заинтересовани лица – правителствени институции, интернет общността, академичните среди и др.

Последната стъпка

За да завърши процесът по регистрация на домейна .бг, остава последната стъпка, при която избраният от българската страна администратор "Имена.бг" ще кандидатства в ICANN. След като се получи одобрението на международната организация, остава технологичната подготовка, която може да отнеме няколко месеца, преди да започнат да се предлагат сайтове изцяло на кирилица. Когато това се случи, българите ще могат да правят интернет страници, изписани от начало до край на български. Досега това можеше да се прави, но само за името на сайта, без домейна. Например капитал.bg, което обезсмисля идеята. След пускането на .бг домейна вече ще могат да се регистрират изцяло на кирилица, което придава завършен вид на името на страниците.

Пускането на домейна .бг ще сложи край на дългогодишната сага, в която българската държава и редица неправителствени организации се опитваха от няколко години да го регистрират. През 2010 г. ICANN отказва първата молба с мотива, че българското предложение съдържа визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница, като например този на Бразилия (br). През декември 2013 г. ICANN дава възможност за финална оценка на българското предложение, което беше одобрено от международната организация в края на 2014 г.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emil_dtv avatar :-|
    Емо
    • - 3

    Нещо не разбирам! Аз имам домейн на кирилица от септември 2013 при register.bg. Тези ще преоткриват топлата вода ли?

    Нередност?
  • 2
    emil_dtv avatar :-|
    Емо
    • - 2
    • + 3

    Пардон! Така става като пишеш преди да си прочел до края. Моят домеин завършва на .bg.

    Нередност?
  • 3
    voxy avatar :-|
    voxy
    • - 2

    никога не бих ползвал домейн на кирилица, невероятна глупост, която ще доведе само до куп фейк страници

    Нередност?
  • 4
    funcy74 avatar :-|
    МилевГео

    Първо малко зоконодателство да създадем викам, че неразбориите с домейните в България нямат граници. Вече се премина към извършване на престъпления с тях, което показва, че държавата е пълен хал хабер!http://www.kantorite.bg/Publikatsii/Zascho-da-imate-bylgarski-domein-e-greshka-ili-problemite-s-intelektualnata-sobstvenost-kasaeschi-razshirenieto-bg

    Нередност?
Нов коментар