Търсенето на интернет домейни има ръст от 35% за година

Най-рано след шест месеца ще започне да се предлага новото разширение на кирилица .бг

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търсенето на интернет домейни в България се е увеличило с 35% - с толкова е нараснал броят на регистрираните нови сайтове в страната. Това показват данните на сайта hosterstats.com, представени от "Суперхостинг.БГ". Така регистрираните домейни са надминали 100 хил. през тази година. В статистиката не се включват данните за българското разширение .bg, както не са отчетени всички сайтове, които използват .eu.

Тенденция за ръст

"Според нашата статистика в България работят над 180 хил. сайта, като тяхната бройка се увеличава със 7-8% на година", коментира Любомир Росанов, единият от двамата управители на компанията. "Реално се регистрират по 35 хил. нови домейна, но тяхната нетна бройка търпи промени – някои други домейни изтичат и не се подновяват например." Той допълни, че основно новите домейни се регистрират от малкия и средния бизнес, който е генератор на растежа.

Другият управител на компанията - Методи Дреновски, обяви, че хостинг пазарът е претърпял бурни промени – има нови регулации, въвеждат се нови домейни, както и се очаква скоро да се появи разширението .бг на кирилица.

"В България 40% от фирмите имат някакво присъствие в интернет – било то сайт, блог и т.н.", коментира Трендовски. Според него обаче това невинаги означава, че може да го използват ефективно. Той допълни, че в световен мащаб ситуацията е сходна – под 50% са фирмите с онлайн присъствие. Това е факт дори за развити държави като САЩ и Германия. "Донякъде причината е историческа, защото преди се изискваха много ресурси, за да се поддържа интернет страница", обяви Трендовски и допълни, че техническият напредък позволи на малките и средните предприятия да изградят своето онлайн присъствие.

Скоро и на кирилица

 

От компанията за хостинг услуги обявиха, че новината за одобряването на националния домейн на кирилица .бг е изненадваща и позитивна. Според "Суперхостинг.бг" е важно да има такова разширение, защото голяма част от сайтовете в България са преди всичко локални страници. Тоест те преследват основно вътрешен, а не толкова външен трафик. Изписването на домейна на страната на кирилица ще улесни местните потребители. През октомври Международната корпорация за интернет имена и интернет адреси ICANN одобри молбата на страната да използва нов домейн, който да се изписва на кирилица - .бг. При първия опит организацията отказа да предостави това право заради визуалните сходства с .br, който е национален домейн на Бразилия.

Новият домейн на кирилица е одобрен, но той все още не работи. Според "Суперхостинг.бг" това може да стане след около шест месеца. Очакванията на компанията са през първата година да няма много силен интерес към подобен тип домейни. Оптимистичните прогнози са за около 4 хил. сайта.

От компанията обявиха, че в момента правителството иска да разработи нов модел за управлението на домейна, който да бъде сходен с този на ICANN. При него да бъдат запитани всички заинтересовани страни. Вече е сформирана работна група, в която участват БАИТ, Министерството на транспорта, БАН, "Регистър.бг" (който е основен регистратор на домейна .bg) и др. Тя има за цела да разработи процедурите по въвеждането на новото разширение. Всичките решения ще бъдат предоставяни за обществено обсъждане, така че да може да се вземе предвид мнението на всички заинтересовани страни.

От компанията обаче подчертават, че все още е рано да се говори за цени, тъй като такава не е уточнена. Според тях  стремежът е да се постигне такава, която да осигури техническото обезпечаване за пускане на новия домейн.

Други потребителски нагласи

Много от потребителите, които стартират сайтовете си, използват платформи за отворен код, като най-популярната е WordPress, защото се развива лесно и с по-малко ресурси. Много компании използват ресурси на хостинг компаниите за предоставяне на сървъри и капацитет. След като ICANN пусна нови над 117 разширения, в момента един от най-популярните от тях в България сред клиентите на "Суперхостинг.бг" е .clothing.

>

ТОП 5 на компаниите за хостинг услуги в България
 20122013Към 1 октомври 2014 
КомпанияБрой предоставени домейни Пазарен дялБрой предоставени домейни Пазарен дялБрой предоставени домейни Пазарен дял
Superhosting.bg3536740.3%4019443.2%4488244.8%
Host.bg1699818.9%1754318.8%1844218.4%
ICN.bg1339315.3%1422015.3%1502515%
HostBulgaria.com84568.4%77988.4%79117.9%
NS1.bg46375.3%46785%49294.9%
*Данните не включват информация за .bg домейните и включват непълна информация за .eu домейните. 
Източник: www.hosterstats.com      

Все още няма коментари
Нов коментар