Два участника се борят да управляват домейна на кирилица

Сдружение и акционерно дружество, в което фигурират десетина хостинг компании и неправителствени организации, се състезават да получат държавна подкрепа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два участника са подали оферти за конкурса за избор на компанията, която да получи правата за управление на домейна на кирилица .бг. Това стана ясно при отварянето на предложенията, внесени в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Избор на представител

Идеята на конкурса не е държавата да предостави финансиране на дружествата за администриране на новия домейн. Целта е транспортното министерство да излъчи един представител на страната, който да кандидатства пред международната интернет организация ICANN и нейното звено за разпределението на интернет адресите и домейните IANA. По правилник на международната организация всеки нов национален домейн се администрира от едно дружество от съответната страна, към който ще се отнася. Такъв е случаят с българския домейн на кирилица .бг, който след няколкогодишни усилия беше одобрен от ICANN.

Оферти за конкурса на транспортното министерство подадоха два участника. Първият е "Имена.бг", акционерно дружество, в което участват сдружение Българска библиотечно-информационна асоциация, "Регистър.бг", "Сдружение за електронни комуникации", "Цифрови системи ООД" и "Цифрови системи лимитид". Молба за участие в дружеството с искане за увеличаване на капитала е подала и Фондация глобални библиотеки – България. Второто е сдружение "Български домейн регистър", в който влизат "Уникарт", "Интернет корпорейтед нетуъркс", "Суперхостинг.бг", "Хостинг", "Нетфинити", фондация "Право и интернет", както и адвокатско дружество "Събев и съдружници".

От транспортното министерство обявиха, че ще оценяват модела, по който ще се развива регистърът, както и оперативните възможности за управлението му. Последното включва разглеждането на различни характеристики на компаниите – от финансови показатели, през бизнес модел, до технически капацитет и др.

Представителите на двата участника коментираха, че ако няма забавяне в процедурите, новият домейн .бг ще бъде достъпен за крайните потребители до есента на следващата година. МТИТС трябва да обяви победителя от конкурса до месец.

Причината да се явяват само два участника, които обаче са съставени от различни хостинг компании и неправителствени организации, се дължи на желанието на транспортното министерство да има по-голяма обществена представителност при избора на нов администратор на домейна на кирилца .бг, коментира Христо Славов, управител на "Имена.бг".

Какво означава домейн на кирилица

Пускането на новото разширение .бг означава, че скоро ще могат да се купуват интернет адреси, които да се изписват изцяло на кирилица. И в момента могат да се купуват имена на домейни на кирилица, но самият домейн винаги се изписваше на латиница, което практически обезсмисля идеята - например капитал.bg. С приемането и разширенията на домейните да се изписват на кирилица имената на сайтовете вече ще имат доста по-завършен вид - капитал.бг.

Българската държава и редица неправителствени организации се опитваха от няколко години да регистрират нов национален домейн, който да бъде на кирилица. През 2010 г. ICANN отказва първата молба с мотива, че българското предложение съдържа визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница, като например този на Бразилския (br). През декември 2013 г. ICANN дава възможност за финална оценка на българското предложение, което беше одобрено от международната организация в края на 2014 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    funcy74 avatar :-(
    МилевГео

    Мисля, че при липсата на законова регулация на българските домейни е много лоша идея да си купиш български домейн. Не знам кога в публичното пространство ще се каже истината, а именно, че фирмата "Регистър.бг"ЕООД спомага за кражбата на електронни бизнеси, като опосредява това мероприятие, чрез фактически абсолютно незконосъобразното арбитриране на домейни пред тази фирма. http://www.kantorite.bg/Publikatsii/Zascho-da-imate-bylgarski-domein-e-greshka-ili-problemite-s-intelektualnata-sobstvenost-kasaeschi-razshirenieto-bg

    Нередност?
Нов коментар