🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият суперкомпютър на България ще струва 18 млн. евро

София ще бъде една от осемте дестинации за суперкомпютърни центрове в Европейския съюз

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият суперкомпютър, който ще се намира в София, ще струва общо 18 млн. евро. От тях 12 млн. евро ще бъдат финансиране от държавния бюджет, а 6 млн. евро – от Европейския съюз. Това стана ясно на пресконференция, в която участваха българският еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел, премиерът Бойко Борисов и ръководителят на генерална дирекция "Съобщителни мрежи, съдържание и технологии" към Европейската комисия Роберто Виола.

София ще бъде една от общо осем локации в Европа, в които ще има изградени нови високоизчислителни машини. В три от тях – Каяни (Финландия), Барселона (Испания) и Болоня (Италия), ще бъдат изградени най-модерните машини в ЕС до този момент, като те ще бъдат изцяло европейска собственост. Според изчисленията на ЕК трите клъстера автоматично ще се превърнат в най-мощните суперкомпютри в целия свят, измествайки всички от настоящия списък TOP500, който подрежда най-бързите машини в света.

Столицата на България попада във втората група – заедно с Бисен (Люксембург), Миню (Португалия), Острава (Чехия) и Марибор (Швеция). Машините в тези градове ще бъдат с малко по-ниска мощност. Докато първата група суперкомпютри ще може да прави между 150 и 200 милиона милиарда изчисления в секунда, българският и останалите четири клъстера ще правят "едва" 4 милиона милиарда операции в секунда. Машините трябва да заработят във втората половина на 2020 г.

Според Роберто Виола "компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА. Той ще бъде сред първите 10 в Европа и сред първите 50 в света", коментира той по време на пресконференцията.

Кой ще го ползва и за какво

Клъстерът в София ще бъде съсобственост между държавата и Европа (през програмата EuroHPC JU). Според Европейската комисия всеки суперкомпютър ще бъде на разположение на всички потребители в Европа и ще може да се ползва от научната общност, бизнеса и държавата, като се използва за разработки в сферата на здравеопазването, климата, симулация на катастрофи, фармацевтика, анализ на аеродинамика, симулации на ядрени реактори, киберсигурност и други.

Фактът, че София ще е един от едва осемте центъра в ЕС, означава, че страната ще успее да запази лидерската си позиция в региона. България разполага с един от най-мощните суперкомпютри на Балканите и днес, "Авитохол", като той се намира в БАН. Неговата цена обаче, платена през 2015 г., е 4 млн. лева – многократно по-ниска, отколкото тази, която ще бъде платена сега. "Авитохол" продължава да е активен и в момента и се използва предимно за научна дейност, с малки изключения с бизнес насоченост.

Парите са част от общо 1 млрд. евро, които са предвидени за инвестиция във високоизчислителни машини до 2020 г. През следващия бюджетен период, до 2027 г., тази сума е 2.8 млрд. евро, което означава сигурни допълнителни инвестиции в този сектор в България.

Европейският съюз превърна суперкомпютрите в един от приоритетите си, след като в момента сред 10-те най-мощни машини в света само една е в съюза – SuperMUC-NG в Германия. Останалите суперкомпютри, с изключение на един швейцарски и един японски, се намират в САЩ и Китай.

Високоизчислителните машини се използват за симулация на модели в почти всички възможни направления - от катастрофи на коли с цел по-висока безопасност, до следене на климатичните промени, по-точни прогнози за земетресения, а в България суперкомпютрите се ползват и за следене на чистотата на въздуха. В последните години изчислителната им сила расте експоненциално, както и инвестициите в тях от страна на най-големите икономики, които се борят за надмощие в най-високия клас изчислителни технологии.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sulio_parvi avatar :-|
    sulio_parvi
    • - 1
    • + 1

    Пак Бойкови глупости! Xavier На Nvidia струва 1250 $ и е 100 Tflops. Значи 40 Xaviera и те ти "суперкомпютър" за 50000 $ с малко инфраструктура 70 000. И ще консумира 1.5 Квт. А братята израелци имат чип с производителност която гони 1000 Тфлопс. Е, само за матрични изчисления де.

    Нередност?
  • 2
    duq15613878 avatar :-|
    duq15613878
    • + 1

    До коментар [#1] от "sulio_parvi":

    200 милиона милиарда = 200 пента = 200 000 тера, т.е 200 пъти повече от 1000 Тфлопс.

    Нередност?
  • 3
    sulio_parvi avatar :-|
    sulio_parvi

    До коментар [#2] от "duq15613878":

    "българският и останалите четири клъстера ще правят "едва" 4 милиона милиарда операции в секунда."
    Т.е. 4 000 терафлопс (4 000 000 гфлопс) 4000/100 = 40 х 100 Тфлопс
    Смятай бе момче, учи. Тези с 200 000 не са за нас а за белите страни.
    А и 50 * 40 =2000 * 1250 са 2 500 000 еуро с инфраструктурата 3 000 000 еуро. Де е 3 де е 18... х2 да го умножим за дисково пространство (баси дисковете за 3 000 000) пак не е 18.

    Нередност?
Нов коментар