🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Контракс" очаква 25% ръст на приходите през тази година

За 2019 г. оборотът на IT компанията се свива, но печалбата расте повече от двойно

"Контракс" е близък партньор със световния хардуерен производител Dell-EMC
"Контракс" е близък партньор със световния хардуерен производител Dell-EMC
"Контракс" е близък партньор със световния хардуерен производител Dell-EMC    ©  ''Контракс''
"Контракс" е близък партньор със световния хардуерен производител Dell-EMC    ©  ''Контракс''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Системният интегратор и IT дистрибутор "Контракс" очаква 25% ръст на приходите през 2020 г. През изминалата 2019 г. оборотът на фирмата се е свил с 9% до 56.7 млн. лв., докато печалбата е 1 млн. лв. - над двукратно увеличение спрямо 2018 г., когато тя е 0.42 млн. лв., сочат данни, публикувани от компанията.

"По-голямата част от приходите на "Контракс" АД са от проектен бизнес. Някои от планираните и договорирани проекти се забавиха във времето и останаха за 2020 г.", коментира пред "Капитал" Йордан Йорданов, заместник изпълнителен директор в "Контракс". "Причините за това са както забавените процеси по договаряне, така и забавянията на доставките в края на годината обявени официално от Intel към всички техни контрагенти производители на електронна и компютърна техника."

"Контракс" е интегратор на системи, както и доставчик на различни типове IT софтуерни и хардуерни решения. Освен със системна интеграция компанията се занимава още с разработването на собствен софтуер, центрове за данни, IT инфраструктура, интернет на нещата, изкуствен интелект, големи данни и други.

Разширение и нови клиенти

Според Йорданов прогнозата на дружеството за тази година е свързана с увеличение на продажбите с 25%, на печалбата с 41%, както и на съществуващия брой клиенти с 15%. "Това ще стане чрез активна маркетингова дейност за точното идентифициране на пазарните ниши. Инвестициите ни са насочени главно към разработката на нови решения и разширение на диапазона от услуги по системна интеграция и администрация", казва още той.

Сред новите клиенти на компанията той посочва имена като Adidas, LC Waikiki, Alvogen Pharma, "ЕКО България", "Сенсата" и други. В момента в самата "Контракс" работят 130 души, а в разширената група - 420 души. Плановете са през тази година техният брой да се увеличи с 10%, какъвто е бил ръстът и през 2019 г.

"В същото време за нас съществуват и външни рискове, които вероятно ще ни засегнат, като разразилата се епидемия около коронавируса и отражението му върху глобалната икономика. Проблемът е, че се забавят доставките, а огромната част от електрониката и компютрите идват от Китай", добавя Йорданов.

Все още няма коментари
Нов коментар