Половината от служителите на Facebook ще работят постоянно от вкъщи

Марк Зукърбърг преосмисля нуждата от голям офис за компанията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Facebook ще даде възможност на половината от служителите си да работят перманентно от вкъщи, пише Financial Times. Досега компанията планираше всички, които искат, да работят дистанционно до края на годината. Същите планове - за работа от вкъщи до края на 2020 г., бяха обявени и от друг гигант от Силициевата долина - Google. Сега обаче изглежда, че Facebook ще тръгне по пътя на Twitter, първата голяма технологична фирма, чийто изпълнителен директор Джак Дорси на практика обяви края на традиционния офис и каза, че всеки служител на фирмата ще може да работи от там, където поиска. По същия път тръгна и платформата за електронни магазини Shopify.

Facebook работи в дистанционен режим от началото на март, когато всички софтуерни фирми бързо преместиха дейността си от вкъщи заради глобалната пандемия от COVID-19. Промененият начин на работа обаче не се отрази на продуктивността на фирмите и те започнаха да преосмислят нуждата от големи физически офиси.

Бъдещето на офиса

Изпълнителният директор Марк Зукърбърг говори пред служителите си чрез лайвстрийм в четвъртък и коментира, че компанията за социални мрежи "започва агресивно да наема хора дистанционно", като според него поне половината от служителите на фирмата ще могат да работят дистанционно през следващите пет до десет години. В момента фирмата има около 45 хил. служители по целия свят.

"Надяваме се, че нашият случай ще бъде от помощ на други организации, които мислят как ще изглежда работата в бъдеще. Ще бъдем възможно най-напредничавата компания по отношение на дистанционна работа в мащаб", каза още Зукърбърг. Засега обаче, изглежда, предложението важи само за САЩ. "Развълнувани сме от възможността да развием още повече икономическите възможности в страната, а в дългосрочен план дори и по света."

Далеч от високите разходи за живот

Новата политика на технологичните компании може да промени местните икономики, които разчитат на софтуерната индустрия. Най-тежък удар би понесъл пазарът на недвижими имоти в Калифорния, където от години се чуват критики заради особено високата цена на живота заради огромните офиси на компании като Facebook, Google и Apple.

Според Зукърбърг, ако служителите решат да се преместят на места с по-ниски разходи за живот, това може да доведе до редуциране на заплатите спрямо местния стандарт. "Засега няма да правим моментални промени, но от 1 януари вероятно ще настроим заплатите спрямо мястото на местожителство в конкретния момент", каза още Зукърбърг.

За завръщащите се в офиса на Facebook животът и работата ще бъдат различни. Компанията планира да отвори офисите си през юли за 25% от служителите, така че да се спазват правилата за социално дистанциране. Всички работещи от офиса ще трябва да носят маски, а температурата им ще бъде мерена на регулярни интервали, пише Bloomberg.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш

    "Млади милиардери"-това само за протокола.

    Нередност?
  • 2
    yub01683659 avatar :-|
    yub01683659

    Ако рентабилността на компанията не страда от това, тогава защо не, може би ще е по-удобно за някои работници и пак ще бъде възможно да се правят залози на Pin Up Bet https://pinupcazinoplay.eu/stavki-na-sport ясният интерфейс прави залаганията максимално опростени, дори за начинаещи. Отличен списък в предварителен мач и на живо ви позволява да предсказвате резултата от състезания във всеки спорт и подробна статистика - да проследявате техните резултати.

    Нередност?
Нов коментар