Браян Солис: Вече трябва да мислим за новата икономика

Футуристът говори пред виртуална българска публика като част от серията уебинари на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Всички искаме да се върнем към нормалното. Нямам търпение да вечерям с приятели или да се видим в София. Но може би не трябва да се завърнем към нормалното, защото "нормалното" беше част от проблема." Така започна уебинарът на Браян Солис, организиран от "Капитал" и насочен към аудиторията на конференцията Digitalk, в който той коментира какво е бъдещето на икономиката след преодоляването на кризата с коронавируса и излизането на света от пълни и частични карантини.

Солис, който е и бивш лектор на конференцията DigitalK през 2018 г., говори пред виртуалната си публика за своите очаквания как ще се развие икономически и технологично обществото в близкото бъдеще. Според него най-големият плюс на карантините е, че са довели до забързана дигитална трансформация сред бизнеси и държави. В ретроспекция обаче фактът, че COVID-19 беше движеща сила за тази промяна, е по-скоро проблем, смята Солис. "Вирусът може да е водещата сила в дигиталната ни трансформация само краткосрочно. Дългосрочно това трябва да бъдат акционерите и клиентите."

Новата икономика

"Новата реалност е нова и необичайна. Разделена е на три фази: първата е оцеляването. Тя се състои от реакцията ни към кризата, стабилизация и продължение на бизнеса в необичайни времена", казва още Солис. Втората фаза в неговия план е "когато отново сме живи" и хората се насочат към създаването на нов модел за нови времена, който предполага и нови бизнес модели и иновации.

"Фаза три е да се развиваме в новата икономика и да бъдем готови. Мога със сигурност до кажа, че досега никой от докладите ми за бъдещето не е включвал възможността за глобална пандемия. Винаги има нещо в бъдещето, за което да планираме, така че в момента имаме нужда да планираме сценариите за пандемията и след нея. Какви са най-възможните сценарии след една ситуация, за която няма написани книги", попита реторично Солис виртуалната си аудитория.

Солис напомни и за една вече класическа негова теория, представена и пред съвсем реалната българска публика през 2018 г.: че в повечето случаи хората правят "итерация", а не "иновация", т.е. подобряват нещо, което вече съществува, а не създават нещо ново. "За нас това изглежда иновативно, защото е готино, но не е. В момента трябва да търсим нови подходи - иновации и подривни модели. Иновацията означава да правиш нови неща, които създават нови богатства. Подривните модели означават да оставим старите в миналото, защото вече са безполезни."

Прогнозата на Солис е, че през следващите месеци ще бъдат изобретени "някои от най-впечатляващите технологии, които светът някога е виждал", а молбата му към аудиторията беше да участват в този процес - и като предприемачи, и като потребители, защото според него най-голямата промяна ще бъде истинското поставяне на хората в центъра на бизнес процеса - обещание, което бизнесите правят отдавна, но често по-скоро като PR ход, а не като истински намерения. Според Солис обаче коронавирусът промени това и в момента "най-доброто, което можем да направим, е да изучаваме потребителите и тяхното държание".

"Тази пандемия не е последната глобална промяна, която ще видим. Но вече трябва да сме подготвени. Много умни хора вече мислят "какво следва", така че в технологиите това е отдавнашен дебат. Не е нужно да отговаряме на този въпрос веднага, но е нужно постоянно да сме стъпка пред проблема", завърши Солис.

Уебинарът на Браян Солис е част от подготовката за конференцията Digitalk 2020, организирана от "Капитал" и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ, която трябва да се проведе на 15-16 октомври в Sofia Event Center.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Проблемът не е стара или нова икономика.
    Проблемът е неправилно или правилно управление на икономиката.
    Сега обществеността пренебрегва, че поради неправилният начин за емитиране на пари – централната банка е същественият причинител за възникващи щети.

    Ситуацията е изяснена:
    Понасяме щети от местната проява на разпространена в света грешка на централната банка за неправилно емитиране на пари.
    Сега щетите бързо се увеличават, защото пандемията Covid-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка.

    Вариантите са два:
    Първи: Пренебрегването на грешката на централната банка увеличава щетите.
    Втори: За устойчиво спасение от щети е необходимо:
    1. Обществено разобличаване на злокобната грешка на централната банка за неправилно въведени в употреба пари.
    2. Прекратяване на грешката на централната банка.

    Нередност?
Нов коментар