Рискът за рисковия капитал

Инвестиционните фондове изглеждат незасегнати от икономическата криза, съпътстваща коронавируса. Опасността е в дългосрочен план

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Коронавирусът изтри една трета от американската икономика и една осма от европейската - при това само за едно тримесечие. Въпреки тези трусове фондовете за рисков капитал (VC) изглеждат относително незасегнати: стартъпите продължават да набират милиарди долари, а фондовете са също толкова склонни да им ги дават, колкото и преди година. Почти нищо в инвестиционния сектор не подсказва, че светът е в най-тежката си икономическа криза от десетилетия насам. Трудностите обаче могат да дойдат на по-късен етап.

Рисковите инвестиции в условие на корона криза ще бъдат една от основните теми по време на технологичната конференция Digitalk 2020, организирана от "Капитал" и фонда LAUNCHub Ventures. Събитието ще се проведе под хибридна форма на 15 и 16 октомври и ще включва лектори от цял свят, онлайн дискусии, както и събития на живо пред ограничена публика в Sofia Event Center.

VC фондовете не са сами. Всъщност те следват движението на борсите, а не на реалната икономика. Между двете се отваря все по-голям разрив: докато бизнес след бизнес фалира, американските индекси все още са близо до рекордно високите си нива, а причините за това са няколко: технологичните гиганти, които печелят от кризата, лесните пари от централните банки, както и огромните фискални пакети от правителствата за справяне със ситуацията.

За инвестиционните фондове има и допълнителна причина да продължат да работят, сякаш нищо не се е случило: огромната част от техните инвестиции са насочени към технологични компании, които печелят от масовата дигитализация, настъпила заради коронавируса. Съответно никой не иска да пропусне момента да заложи отрано на следващия Google - или по-скоро в следващия Zoom.

Опасността от тихите води

"Аз и всички останали тук сме малко изненадани, че рисковият капитал въобще не се промени. Когато излязоха първите заповеди през март, ние мислехме, че климатът ще се промени, при това много. И не бяхме само ние", каза преди време в интервю пред "Капитал" Богомил Балкански, партньор в Sequoia Capital, един от най-големите фондове в Силициевата долина.

"В самото начало на кризата си мислехме, че тя ще бъде като всички други - ще паднат оценките, ще стане по-трудно за фирмите да набират капитал. Истината обаче е, че засега нищо от това не се случва. Оценките не се понижиха и цялата конюнктура за набиране на капитал е все още много здрава", добавя той.

Обяснението за Балкански е именно че рисковият капитал се влияе повече от капиталовите пазари, отколкото от реалната икономика. Той очаква обаче промяна в климата, защото дупката става все по-голяма. "Това е много по-тежка икономическа криза от 2008 г. Рано или късно реалната икономика ще застигне капиталовите пазари и съответно ще се промени самият рисков капитал." Това поне в някаква степен вече се случва, макар и с далеч по-бавни темпове от очакваното.

И пазарите, и VC фондовете, изглежда, разчитат, че най-лошото може би е минало и възстановяването на икономиката ще изглежда като права линия нагоре. Те най-вероятно грешат: за много бизнеси последствията ще дойдат със закъснение, когато падне покупателната способност на техните клиенти. Това важи и за много стартъпи, в които рисковият капитал инвестира. Досега всяка криза е била свързана с голям брой фалити на стартиращи компании.

По-добре от всички останали

Проучване на изследователи от университетите Harvard, Stanford и University of British Columbia от средата на август затвърждава наблюденията за здрав VC сектор. Според доклада индустрията на рисковия капитал се справя значително по-добре с икономическите трудности около коронавируса - особено спрямо общото състояние на световната икономика.

Общо 52% от представителите на VC сектора, които участват в изследването на университетите, казват, че портфолиото им или се представя дори по-силно по време на пандемията, или въобще не е засегнато. В проучването, проведено от края на юни до средата на юли, участват над хиляда институционални и корпоративни представители на VC сектора.

Според изследването сравнително силното представяне на рисковия капитал по време на икономическите трусове се дължи на самото естество на бизнеса, от една страна, и от консервативния им подход, от друга. VC фондовете обичайно имат ниски нива на дълг, големи кешови резерви и възможност за бързо преминаване към дистанционна работа като инвеститори.

Фондовете, разбира се, печелят и от това, че често залагат на технологии, които искат да променят традиционни сектори - а този процес често се забързва именно от кризи. "Ако в портфолиото на фондовете има иновативни технологии и бизнес модели, тогава скок във волатилността може да означава и повишение в оценката на цялостното портфолио. Турбуленциите, породени от пандемията, създават победители и губещи, като печелившите компании често покриват загубите от губещите инвестиции на един типичен фонд", пише в доклада.

Други данни дават както положителни, така и отрицателни сигнали за индустрията. Информация от Cruhchbase показва, че в периода март - юни (най-несигурния от пандемията) рисковите инвестиции в САЩ са намалели като брой, но не и средният размер на всяка от тях. Тоест продължават да се търсят успешни компании и в някои сегменти даденото финансиране средно на всяка компания дори е по-голямо. Особено търсени са били стартъпи, работещи в сферата на изкуствения интелект (AI) и здравните технологии. На обратния полюс съвсем естествено са компаниите от туризма и пътуванията.

Рисковете в бъдеще

Въпреки че е в добро състояние, рисковият капитал е изправен пред редица изпитания. На първо време, ако връзката между VC фондовете и фондовите пазари се запази, върху инвеститорите се прехвърля и страхът от още по-широк разрив между Уолстрийт и реалната икономика. Досега историята показва, че реалността рано или късно застига борсите, защото икономическата активност пада. От друга, това е първата криза в историята, в която най-големите компании не са производствени, а софтуерни гиганти. Техните клиенти обаче най-често са именно от традиционната икономика.

Особеностите на рисковия капитал рефлектират и върху стартъп екосистемите, които може тепърва да започнат да усещат трудности заради последствията от коронавируса. Засега няма нито един знаков фалит на голям стартъп от Силициевата долина, но ако в един момент на фондовете се наложи да затегнат условията за финансиране и оценките тръгнат надолу, ситуацията бързо може да се промени. Този сценарий може да вещае неприятности за VC фондовете, но в крайна сметка техният бизнес е именно рискът.

Богомил Балкански ще бъде един от лекторите на тазгодишното издание на конференцията DigitalK 2020, организирана от "Капитал" и фонда LAUNCHub Ventures. Повече за Digitalk 2020 на www.digitalk.bg и www.facebook.com/digitalkcon

Все още няма коментари
Нов коментар