🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ревизия на бъдещето

Как технологиите променят и подобряват живота ни във време на пандемия

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако ви е писнало от клишето "технологиите са бъдещето", имаме лоша новина за вас: ще го чувате все по-често. Коронавирусът разбърка картите в икономиката и макар все още да не е напълно ясно каква ръка са изтеглили всички сектори, големият победител със сигурност ще бъдат информационните технологии. Показват го както борсовите представяния (поне до миналата седмица), така и чистата и неподправена реалност: работата, личният живот, забавленията и пазаруването на стотици милиони хора премина във виртуална среда ако не за целия период на последните осем месеца, то за дълъг момент от него.

Така накратко изглежда бъдещето, а до голяма степен и настоящето: дистанционно образование, телемедицина, още по-масово пазаруване онлайн, финансови технологии за всички, повече Netflix и по-малко кино, повече "колове" по Zoom и по-малко оперативки, повече дом и по-малко офис. Разбира се, не всичко ще премине във виртуалния свят, но тенденцията е всичко да има свой дигитален еквивалент-заместител и в случай като корона кризата животът да може да продължи без излишни спънки.

Рисуването на оптимистична картина за бъдещето не цели да скрие огромната икономическа криза, която вече се настанява по цял свят и ще остави след себе си хора без работа и затворени бизнеси. Целта е друга: на преден план да излязат добрите примери за компании, които оцеляват, трансформират се и помагат на хората да преминат по-леко през кризата - здравната, икономическата и в много случаи личната. Много такива примери как технологиите и дигиталните решения променят и подобряват живота ни по време на пандемия ще бъдат обсъждани и демонстрирани по време на технологичната конференция Digitalk 2020, организирана от "Капитал" и фонда LAUNCHub Ventures. Събитието ще се проведе под хибридна форма на 15 и 16 октомври и ще включва лектори от цял свят, онлайн дискусии, както и събития на живо пред ограничена публика в Sofia Event Center.

Всичко онлайн, всички онлайн

"Информацията ни показва, че електронната търговия в САЩ е достигнала 66.3 млрд. долара само през юли. Това е повишение с 55% спрямо година по-рано", казва Брадфорд Шелхамър, директор потребителско изживяване в eBay и един от лекторите на DigitalK тази година. Данните никога не лъжат и макар сумите и процентите да варират за различните страни, е-пазаруването навсякъде отбеляза ръст - а в някои случаи и директен скок по време на пандемията. В България това личи от повишението в търсенето на онлайн търговци като Ozone, eBag и други.

Тази тенденция по всяка вероятност ще се задържи, защото самите магазини подобриха услугите си, оптимизираха процесите си за пазаруване и доставка, и успяха да убедят немалко от по-консервативно настроените клиенти, че няма нужда да ходят до физически магазин за абсолютно всичко.

Пандемията от коронавируса дава възможност на технологичните компании да изпълнят старо свое обещание: че клиентите ще са в центъра на процеса и клиентското изживяване не е просто PR клише, а реална стратегия. "От март насам в платформата ни се регистрираха десетки хиляди малки бизнеси. Пазаруващите често търсят промоции на ниски цени, или пък много конкретен продукт, а в това отношение вторичният пазар покрива много от тези нужди", добавя още Шелхамър.

Електронната търговия е лесен пример, защото всички имат досег до нея. По-интересните последици от коронавируса ще са в сектори, до които дигиталните технологии досега или не стигаха, или достигаха ограничено. Телемедицината например бързо се превърна от ниша в широко поле. Американските гиганти в този сектор - Teladoc и Livongo, се сляха в сделка за 18.5 млрд. долара в опит да консолидират отрано пазара. Въпрос на време е да се появи лесно разпознаваемо име и в Европа, а страхът и хаосът около запазването на час при лекаря да се превърнат в отживелица.

Как ще живеем, как ще работим, как ще плащаме

Последните няколко месеца практически отговориха на множеството въпроси на тема как ще работим и как ще живеем. Конферентните разговори по Zoom, Google Meet и т.н. не са същите като физическия контакт и разговора на четири очи, но носят със себе си и много плюсове, като по-стегната работа и по-малко кухо време, загубено в чакане на опашки, транспорт, администрация и т.н.

За все повече бизнеси поддържането на голям офис ще се окаже ненужно скъпа екстра. Някогашният базов минимум да можеш да дадеш на служителите си място за работа ще премине в това да му дадеш свободата да работи от където поиска. Тази тенденция вече се забелязва масово при софтуерните компании, но тепърва ще се вижда и в по-традиционни индустрии. В Китай например чрез 5G връзка някои миньори вече работят от вкъщи, като контролират тежка машинария от дома си.

Не на последно място: потребителите имат достъп до модерни банкови и финансови услуги. Всеки, който днес поиска, може директно да изпраща пари през телефона си, да търгува с акции на борсата (и още по-забавната част: да търгува с части от акции на борсата), да купува и продава криптовалути и други. Съответно все по-малко хора ще имат нужда от физическо обслужване, което ще доведе до по-малко клонове и ускорение на цялостната трансформация в сектора, която така или иначе беше започнала.

"Какво промени влизането на Revolut на пазара? Банките увеличиха усилията си в посока дигитализация. Дори официално да не ни признават за конкуренция, те пуснаха на пазара дигитални продукти и се опитват да цифровизират цялостното банково изживяване", казва Ирина Скарлат, директор растеж в Revolut за Централна и Източна Европа, която ще говори за финансовите тенденции по време и след пандемията на тазгодишното издание на DigitalK.

Остава една основна трудност: за да стигнем до плодовете на ускорената дигитализация, трябва да преминем през една от най-тежките икономически кризи в историята. Няма да бъде лесно, но всяка голяма технологична революция се е родила преди всичко от нуждата за по-добър живот на хората.

Повече за Digitalk 2020 на www.digitalk.bg и www.facebook.com/digitalkcon.

Все още няма коментари
Нов коментар