🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на "Сирма груп холдинг" се е повишила с 24% в началото на годината

Положителният резултат раздвижи борсовата търговия с акции на компанията

Цветан Алексиев, Изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД
Цветан Алексиев, Изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД
Цветан Алексиев, Изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД    ©  Цветелина Белутова
Цветан Алексиев, Изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесът на софтуерния холдинг "Сирма груп" леко се е забавил през първото тримесечие на годината, но това не му е попречило да стане по печеливш. Приходите падат с под милион до 15.74 млн. лв., но заради по-голямо свиване на разходите печалбта расте с 24% спрямо същия период миналата година, показва консолидираният финансов отчет на компанията. Така тя достига 2.6 млн. лв. Финансовият резултат активизира търговията с акции на компанията и за два дни те се повишиха с над 20%, прескачайки нивото от 0.4 лв. за брой. В сряда те се търгуват на нива от 0.505 лв., а пазарната капитализация достигна почти 30 млн. лв.

Реално отчетът не отразява ефекта от спирането на икономиката заради коронавируса, което в България и на запад стана през март. Най-големият иточник на приходи е българският пазар, следван от Великобритания и САЩ.

Активите на дружеството за сметка на това падат макар и с малко - от 144.8 млн. лв. до 143.7, спрямо последното тримесечие на 2019 г. Това обаче се дължи на намаляване на пасивите, докато собствения капитал се увеличава, което е положително.

"Сирма груп холдинг" е една от най-големите IT компании в България. Състои се от над 20 дъщерни компании, специализирани в разработката и поддръжката на различни софтуери. От 2015 г. дружеството е публично и акциите му се търгуват на Българската фондова борса. До края на март компанията беше част от основния индекс Sofix. Миналата година "Сирма груп" не успя да увеличи капитала, след като не бяха платени минималния брой ценни книжа, за да е успешна операцията. Компанията е от малкото на борсата, които нямат мажоритарен собственик - основни акционери в нея са създателите й представители на мениджмънта, както и други физически и юридически лица.

Летаргията на фондовата борса оказа натиск и върху нейните акции, подобно на много други печеливши компании, листнати на нея.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    vqy46622290 avatar :-|
    vqy46622290

    Но я не думаю, что это особно сильно влияет на неё доходы. К примеру, если я зарабатываю деньги на ставках в БК Parimatch https://parimatchprognozi.ru/ то от меня не зависит исход матча, но я должен его угадать.

    Нередност?
Нов коментар