Apple ще плати 113 млн. долара заради забавянето на стари iPhone модели

Компанията сваля комисионите за малките разработчици на софтуер в магазина си за приложения

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Технологичният гигант Apple ще плати 113 млн. долара в извънсъдебно споразумение по обвиненията, че забавя нарочно стари модели iPhone, пише BBC. Общо 33 американски щата заведоха дело срещу Apple, като твърдението на прокурорите беше, че тактиката се използва с цел потребителите да си купят нови устройства. Милиони хора са били потърпевши от политиката на Apple.

През 2016 г. компанията се озова в центъра на скандал, че забавя софтуерно по-старите си модели телефони, сред които и някои от най-добре продаваните в историята на Apple - като iPhone 6, 7 и SE. Според самата компания става дума за софтуерни обновления с цел да се запази по-дълго животът на батерията. Според прокурори и технологични експерти обаче целта е старите собственици на телефони да преминат към по-нови модели. Apple отрича действията да са били с финансова цел.

"Множество потребители са решили, че единственият начин да подобрят представянето на телефона си е, като си купят по-нов модел iPhone от Apple. Самата Apple, разбира се, напълно е разбирала ефекта върху продажбите", казва главният прокурор на Аризона Марк Брнович в документи, публикувани от съда в сряда.

В споразумението си с прокурорите Apple не поема отговорност и не признава, че е нарушила закона. Технологичният гигант се е съгласил също така да предоставя подробна информация за работата на различните iPhone модели. Споразумението е второ за Apple по отношение на казуса - през март компанията плати общо 500 млн. долара на засегнати собственици.

Отстъпки за малките разработчици

Същевременно компанията обяви в сряда, че започва сваляне на комисионите за малки софтуерни разработчици. Конкретният критерий е те да правят по-малко от 1 млн. долара от продажби в App Store на година. В момента Apple взима 30% от всички продажби през App Store, като този процент пада до 15%, ако даден абонамент остане активен над година. Сега малките разработчици автоматично ще работят на 15%.

Споровете със създатели на софтуер са последната драма за Apple, след като по-рано през годината Epic Games, създателят на хитовата игра Fortnite, опита да заобиколи комисионите на компанията и впоследствие беше "изгонена от магазина". Двете компании в момента се съдят.