По-бързата връзка от Космоса

Орбиталният броудбенд интернет на SpaceX, наречен Starlink, за момента се представя по-добре от очакваното

Когато преди около пет години милиардерът и основател на космическата компания SpaceX Илън Мъск обяви, че планира да изпрати хиляди сателити в ниска орбита и с тях да осигури свръхбърз интернет до всяка точка на планетата, изказванията му се приемаха с повдигане на веждите от телекомуникационния бранш. Три години по-късно, през февруари 2018 г., той беше изстрелял само два прототипа на бъдещите си спътници, носещи закачливите имена Tintin A и Tintin B. Сега обаче хората в комуникационния бизнес е добре да си припомнят времето, когато вече бившият телефонен гигант Nokia се надсмиваше на първия iPhone на Apple. През последната година и половина ситуацията радикално се промени - SpaceX регулярно започнаха да извеждат в орбита по 60 сателита наведнъж и в края на октомври, след 15 успешни изстрелвания, обявиха началото на отворения бета-тест на потенциално революционната си броудбенд услуга, наречена Starlink. Със своите между 850 и 900 спътника, обикалящи Земята на височина около 550 км, компанията на Мъск на практика вече е най-големият сателитен комуникационен оператор в света и има потенциал да промени правилата на играта в още една индустрия след космическата. Революционният момент при Starlink e, че спътниците на SpaceX са разположени много по-ниско от геостационарните, които са на около 36 хил. км от Земята. Това позволява интернет достъпът през тях да е с изключително малко закъснение на сигнала и скорости, съизмерими с фиброоптичната свързаност, тъй като светлината се движи двойно по-бързо във вакуум, отколкото по стъклено влакно.

Сателитен интернет с невиждан мащаб

Всичко това е само началото - през следващата половин година компанията има намерение да увеличи броя на сателитите до 1440, с което да осигури постоянна интернет връзка до 100% от обитаемата територия на планетата. Дългосрочните планове на SpaceX са спътниците да станат 12 хил. до 2027 г. с опция за увеличаване с още 30 хил. след това, когато бъде създадено второто поколение орбитални комуникационни устройства. Според прогнозите на компанията Starlink би трябвало да се превърне и в основния източник на финансови постъпления, осигурявайки приходи от порядъка на 30 млрд. долара през 2025 г. Това е горе-долу шест пъти повече от прогнозните приходи на компанията от полети на ракети през същата година.

Засега обаче новият орбитален интернет е още в бебешката си фаза. Той е достъпен и достатъчно стабилен най-вече в по-големите географски ширини, като в момента експерименталната услуга е предлагана на потребители в северните части на САЩ и южните региони на Канада. Функционирането на Starlink вече успешно е изпробвано от жители на щатите Айдахо, Мичиган, Минесота, Монтана, Орегон, Вашингтон и Уисконсин. Тестовата кампания шеговито е наречена Better Than Nothing Beta ("По-добре от нищо"), намеквайки, че първоначално интернет достъпът може и да не е особено стабилен. Според Илън Мъск също така покани за участие ще бъдат изпратени до "още няколко хиляди потребители през следващите дни". Основателят на SpaceX уточнява, че услугата ще е достъпна в по-южните щати на САЩ чак през януари догодина, тъй като "по-малките географски ширини изискват позиционирането на повече сателити". В момента всеки месец SpaceX успява да извърши между едно и две изстрелвания на порции от около 60 сателита в зависимост от това дали трябва да изпълнява по-малко или повече полети по поръчка на NASA или военнокосмическите сили на САЩ.

Европейските бета-тестери пък евентуално ще могат да изпробват възможностите на Starlink най-рано в края на зимата и началото на пролетта догодина. "Ще се случи, когато имаме съответното разрешение от държавите. Това трябва да бъде направено от всяка страна поотделно, тъй като ЕС няма единна регулаторна система. Най-вероятно ще започнем да получаваме окончателните разрешения през февруари-март", коментира Мъск. И добавя, че за Индия Starlink вероятно ще е достъпен в средата на 2021 г.

С какви параметри ще бъде

За момента няма официална информация колко души са били допуснати до участие в отворените изпитания на Starlink. През септември от SpaceX обявиха, че интересът е много голям и желание да се включат са проявили над 700 хил. души. "Както се разбира от името на тестовата кампания, опитваме се да снижим първоначалните ви очаквания", гласи съобщението, изпратено до избрани потребители и подписано със Starlink Team. "Преносът на данни ще варира между 50 и 150 мегабита, а закъснението на сигнала ще е между 20 и 40 милисекунди през следващите няколко месеца, докато разширяваме системата Starlink. Ще има и кратки периоди, когато изобщо няма да има връзка", допълват от компанията. Обещанието на SpaceX е, че когато системата бъде напълно разгърната, потребителите ще могат да разчитат на гигабитов интернет.

Въпреки предварителните уговорки, че в момента сигналът на Starlink може да е слаб и нестабилен, отзивите от страна на тестерите за момента са повече от добри. Потребители в западното крайбрежие на САЩ дори са успели да постигнат даунлоуд от порядъка на 160 мегабита в секунда, а тестер в неурбанизираните части на Монтана е поставил рекорд от 173 мегабита. Според авторитетната компания Ookla, измерваща бързината на интернет в различните точки на света, Starlink е по-бърз от 95% от онлайн връзките в САЩ.

Ахилесовата пета на иновативния сателитен интернет, поне в началото, обаче може да се окаже неговата цена и особено стойността на комуникационното оборудване. Участниците в Better Than Nothing Beta ще трябва да заплащат не просто по 99 долара месечно за услугата (което е ок за много американски потребители, особено извън урбанизираните райони), но и авансова такса от 499 долара за сателитния приемник. В свое интервю през май дори самият Мъск признава, че най-голямото предизвикателство ще бъде сваляне на стойността на потребителските терминали до приемливи за обикновените хора нива.

Ще има ли Starlink "за бедни"

Твърде вероятно е в момента приемниците, които са предназначени за бета-теста, да са на субсидирани цени. Те са базирани на антени с фазирана решетка - технология, която по принцип се използва в радарите на свръхскъпите бойни изтребители. "Антената изглежда така, сякаш трябва да струва няколко хиляди долара. Така че искам да споделя какъв късметлия се чувствам, че имам достъп до нея", споделя потребителят Wandering-coder, цитиран от онлайн изданието Ars Technica. "Изглежда като нещо от бъдещето. Като имаме предвид обаче, че скъп телефон струва около $1000, съм напълно изумен, че получавам нещо подобно за около $500", продължава тестерът.

Трябва да се има предвид все пак, че за момента комуникационното оборудване е по-скоро бутиково и асемблирано "на ръка" във фабриката на Starlink край Сиатъл, Вашингтон. С времето SpaceX би трябвало да започне серийно производство и да постигне икономия от мащаба, сваляйки цените. Само за нуждите на първоначалния етап на проекта фирмата е поискала от щатския телеком регулатор разрешение за производството на 5 млн. потребителски приемника. Независимо от цените на терминалите Starlink се очертава да е без конкуренция при броудбенд достъпа за нуждите на самолетите, корабите и високоскоростните влакове. Също така е възможно компанията да се пребори за държавна субсидия в САЩ за предоставяне на броудбенд услуга в извънградските и селските райони.

Големият плюс на SpaceX при реализирането на този проект обаче си остава гигантското технологично превъзходство в сферата на космическите полети и най-вече използването на ракети за многократна употреба. Благодарение на Falcon 9 и най-вече на последната ѝ модификация, наречена Block 5, компанията ще може да извършва до 10 изстрелвания в орбита без необходимост от сериозен възстановителен ремонт. Това позволява на SpaceX да извежда спътници с честота от порядъка на 3-4 пъти месечно. Само за сравнение - всички останали космически фирми и държавни агенции трябва да строят нова ракета за всеки отделен полет.

В недалечно бъдеще SpaceX има шанс да направи още една гигантска крачка напред, пускайки в експлоатация Starship/Superheavy - най-мощната ракетна система в света. Предвижда се нейният капацитет да е извеждане на 100 тона полезен товар в орбита, което ще позволи едновременното изстрелване не на 60, а на 400 сателита. И не само това - за многократна употреба ще бъде не само първата, но и втората степен на ракетата. Според Мъск това ще сведе разходите за един полет само до горивото и наземното обслужване, което според него ще бъде от порядъка на 2 млн. долара. И когато (всъщност ако) това стане реалност, SpaceX наистина ще бъдат недостижими в покоряването на близкия и по-далечния Космос.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kirko08 avatar :-|
    kiril petrov
    • - 1

    Смешното е че антената струва наистина няколко хиляди долара.
    Старлинка за бедни просто трябва да е с "дървена" мотроизирана параболична антена която ще трябва да следи непрекъснато сателита с който има връзка. Тя поне струва около 100$ и е добре усвоена от китайската промишленост.

    Нередност?
Нов коментар