🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Huawei получи зелена светлина в Германия, след като правителството одобри законопроекта за сигурност

Предстои гласуване в парламента

Huawei получи зелена светлина в Германия, след като правителството одобри законопроекта за сигурност
Huawei получи зелена светлина в Германия, след като правителството одобри законопроекта за сигурност
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Уилям Бостън, Wall Street Journal

В сряда германското правителство взе решение да разреши използването на технологията на Huawei в 5G мобилни мрежи в замяна на гаранции от водещия китайски доставчик за безопасността на неговите съоръжения. Законопроектът предстои да бъде гласуван в парламента и, ако получи одобрение, Huawei, който е доверен телекомуникационен партньор в Европа от години, ще продължи да оперира в Германия.

Имайки предвид дългогодишното партньорство на германската индустрия с Китай (страната е най-големият търговски партньор на Германия и най-големият пазар за много германски компании), е обяснимо, че Берлин не е склонен да се обвърже с позицията на Вашингтон, а вместо това търси компромисно решение, което да позволи на Huawei да продължи бизнес операциите си в Германия, но чрез достатъчно строг мониторинг над китайската компания да успее да успокои САЩ.

Когато по-рано този месец германското правителство публикува предварителния текст на законопроекта, вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че правителството се стреми да създаде правно основание, което да отговори на проблемите на мрежовата сигурност, но също така да запази пазара отворен за конкурентни технологии.

"Създадохме регламент, който ни позволява да наблюдаваме надеждността по подходящ начин. Нашите интереси в областта на сигурността изиграха ключова роля", заяви г-н Зеехофер пред германския бизнес всекидневник Handelsblatt.

Съгласно законопроекта доставчиците на мрежово оборудване ще трябва да гарантират, че тяхната техника е безопасна за използване, което ги прави финансово отговорни за всяко нарушение. Законодателството също така ще изисква доставчиците и операторите да предоставят на германските агенции за сигурност широкообхватни технически и правни средства за наблюдение на мрежовата сигурност.

Междувременно пълната забрана за Huawei, освен че може да се сблъска с правни пречки в Германия, също така би застрашила значителните икономически интереси на Германия в Китай. През май китайският посланик в Германия предупреди, че Берлин ще се сблъска с последствия, ако забрани Huawei, заявявайки: "Китайското правителство няма да стои безучастно". Една трета от продажбите на нови автомобили в Китай са от германски производители, а Китай е най-големият единичен пазар за големите германски производители на автомобили Volkswagen AG, Daimler AG и BMW AG.

Германските производители на автомобили разчитат на сътрудничеството с Huawei за разработването на смарт кола и автономна автомобилна технология. А Deutsche Telekom AG, местният телекомуникационен гигант, използва изцяло технологията на Huawei както в своите 4G, така и в 5G безжичнита си широколентови мрежи.

Сега германският законопроект отива в парламента, където канцлерът Ангела Меркел ще срещне известна опозиция срещу идеята Huawei да продължи операциите си в страната. Канцлерът е "за" намирането на такова техническо решение, което да изисква всички доставчици да преминават през строги тестове, да следват ясни технологични стандарти и да бъдат прозрачни в действията си пред органите за мрежова сигурност.