🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия не изключва Huawei да доставя 5G оборудване за операторите

След дълги дискусии предстои споразумение относно начина на действие спрямо водещата китайска компания. То ще бъде от ключово значение за немските мобилни оператори

Германия не изключва Huawei да доставя 5G оборудване за операторите
Германия не изключва Huawei да доставя 5G оборудване за операторите
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германия не възнамерява да изключи водещия китайски доставчик на мрежово оборудване Huawei от 5G мобилната мрежа, но планира строг контрол. Това предвижда законопроект на Федералното правителство, с който немското издание "Ханделсблат" (Handelsblatt) разполага.

Решението е от ключово значение за изграждането на 5G мрежата в страната.

Сега Huawei е основен доставчик на оборудване за трите мрежови оператора в Германия: "Дойче Телеком" (Deutsche Telekom), "Водафон" (Vodafone) и "Телефоника" (Telefónica).

Проектът за "Втори закон за повишаване сигурността на информационните системи и технологии" (IT-Sic 2.0) предвижда доставчици като Huawei да предоставят гаранционно писмо, в което гарантират, че тяхната технология е на 100% сигурна и не оставя отворени вратички за кибератаки.

Освен техническата проверка проектозаконът предвижда и запазване на правото за налагане на политическа забрана. Това ще даде възможност на съответните министерства да ограничат използването на мрежови технологии от политическа гледна точка.

Към момента мрежовите оператори в Германия са изправени пред сериозен проблем. Те не пожелаха да чакат повече политическото решение в Берлин и изградиха своите 5G мрежи с Huawei. Всъщност в по-голямата част от случаите те просто разшириха съществуващите си 4G мрежи до 5G. Защото още при 4G делът на компонентите на Huawei в радиомрежите беше голям: около 65% при Deutsche Telekom, 55% при Vodafone и 50% при Telefónica

Демонтирането на оборудването на даден доставчик е сложно и скъпо.

Говорител на Deutsche Telekom каза: "В момента правим детайлна оценка на цялостния проектозакон и няма да изразяваме позиция предварително." От Vodafone заявиха: "Проектът е много обширен и ние най-напред ще го разгледаме обстойно и ще използваме срока за консултации, за да формулираме евентуалните съмнения - във всеки случай прилагането му ще ни изправи пред предизвикателства." Говорител на Telefónica коментира: "Важно е предвиденото сертифициране да е бързо и да осигури правна сигурност за използването на определени компоненти."

От източници в телекомуникационните среди "Ханделсблат" научи, че мобилните оператори вероятно най-напред ще продължат да залагат на Huawei при разширяването на мрежите и се надяват на позитивен развой. Разходите за смяна сега биха били непосилно и неоправдано високи - немските мрежови оператори нямат толкова силно и дългогодишно партньорство с никоя друга компания, както с Huawei.

Мориц Кох и Щефан Шойер, Handelsblatt