Дженсен Ли: Приносът на Huawei за българската икономика и телеком иновациите расте

Управителят на "Huawei Technologies България" за лидерството и успешните решения на компанията

Дженсен Ли: Приносът на Huawei за българската икономика и телеком иновациите расте
Дженсен Ли: Приносът на Huawei за българската икономика и телеком иновациите расте
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Дженсен Ли е управител на Huawei Technologies България. Той има богат опит в телекомуникационния сектор и над 15 години - в Huawei. Професионалният му път преминава в различни държави, включително континенталната част на Китай, Швеция, Полша и България, което му помага да натрупа експертни познания за ИКТ индустрията, съчетавайки международен поглед и мултикултурен опит с локална експертиза.

Huawei работи в България вече 15 години. Какво дават телекомуникационните решения и оборудване на компанията на българския бизнес и икономика? Каква е ролята на фирмените иновации?

Huawei е водещ световен доставчик на ИКТ решения в различни области - от 5G през потребителски и корпоративни продукти до соларни и енергийни решения. Нашият основен фокус е да помогнем на бизнеса от цял свят по пътя към успешна цифрова трансформация. И това не е лесна задача. Изискват се години последователност в предоставянето на качествени продукти и услуги. Ние успяхме да наложим високи стандарти и което е по-трудното - да ги поддържаме. Ситуацията с COVID-19 отново доказа колко е важно в съвременния корпоративен свят организациите от всякакъв мащаб да бъдат гъвкави и адаптивни към променящите се обстоятелства.

България винаги е била важен пазар за нас, като приносът и добавената стойност на Huawei за българската икономика през последните 15 години са значителни и с осезаем ръст. Наскоро беше публикуван доклад на Oxford Economics, където се виждат точните числа. Например през 2019 г. дейността на Huawei е с общ принос от близо 44 млн. евро за българския БВП, което представлява 0.08% от цялата икономика на страната през тази година. Приносът на компанията се е увеличил значително през последните години, отчитайки средногодишен темп на растеж 10.1% между 2015 и 2019 г. Освен това създадените от нас - пряко или косвено - работни места вече са над 1100, което представлява 0.03% от пазара на труда в България. Средногодишният ръст на осигурената от компанията заетост е 12%.

Относно термина "фирмени иновации" - той се отнася до нашето нестандартно или извънрамково мислене. То се превърна в предпоставка за устойчив растеж и диференциация. Според изследване, направено от Deloitte през 2015 г., две трети от компаниите посочват иновациите като критични за техния растеж. Когато искаш да бъдеш лидер, когато си лидер, иновациите никога не трябва да спират.

Какви са причините, поради които Huawei е лидер в 5G технологиите и иновациите?

- Да станеш лидер е процес и отнема време. Освен това изисква много ресурси, ясна визия и стратегия и придържане към основните ценности на компанията.

Ако трябва да посоча една-единствена причина за успеха ни, това биха били хората зад нашата компания, защото те са двигателите на иновациите. Huawei винаги е инвестирала над 10% от годишните си приходи от продажби в развойна дейност. Разходите ни за научноизследователска дейност възлизат на 131.7 милиарда китайски юана (18.9 милиарда щатски долара) през 2019 г., което представлява 15.3% от общите приходи на компанията. Общата инвестиция на Huawei в научни изследвания и иновации през последното десетилетие надхвърли 600 милиарда китайски юана (86 милиарда щатски долара).

Знаем, че в този бизнес се прилага "жестокото" правило или водиш, или следваш. Осъзнаваме и колко жизненоважна е инвестицията в иновации, затова Huawei постоянно го прави. Именно това мислене ни отведе в топ 5 на инвеститорите в научноизследователска и развойна дейност в световен мащаб според индекса на ЕС за индустриални инвестиции за 2019 г. А също така ни донесе различни престижни награди в 5G индустрията, включително награда за изключителен принос за 5G еволюцията, награда за най-добра инфраструктура, награда за изключителен принос за научноизследователската и развойна дейност и до факта, че днес ние сме единственият доставчик на оборудване, който може да предостави 5G продукти и решения от край до край, включително 5G CPE (оборудване за клиентско помещение) за търговска употреба от 12 месеца до 18 месеца преди конкурентите.

Какво предлага Huawei на най-големите си партньори в България - мобилните оператори?

- Стойността, която предоставяме на мобилните оператори в България, малко или много съвпада със стойността, която предоставяме на другите оператори по света. Наш основен фокус винаги е бил чрез нашите технологии да дадем възможност на партньорите ни да реализират своите бизнес стратегии, цели и планове. След успешното внедряване на 4G мобилните оператори по целия свят са изправени пред предизвикателството да намерят начини за устойчив растеж.

Както споменах, иновациите вече не са привилегия, а жизненоважен компонент за корпоративното оцеляване. И като разполагат с достъп до нашето широко портфолио от ИКТ решения, включително нашия Cloud, мобилните оператори в България са в състояние да предоставят на своите клиенти най-иновативните, надеждни и достъпни технологии. 5G ще открие нови възможности за индустриите през следващото десетилетие, което неминуемо ще доведе до нов период на бързо развитие и ползи за цялата телекомуникационна индустрия.

Различните страни в Европа обявяват различни мерки за повишаване на сигурността на 5G мрежите на континента. Каква е позицията на Huawei в това отношение?

- Huawei уважава правото на всяка държава да определя своята собствена стратегия и политика, което води до съответни законодателни мерки. Напълно подкрепяме тезата, че заедно с добавената стойност и предимствата, осигурени от 5G, идват и много предизвикателства. И едно от тези предизвикателства е дефинирането на ясни критерии, които регулират дейността на доставчиците на 5G мрежи. Но ние изцяло подкрепяме това, защото сигурността е и винаги ще бъде приоритет номер 1 за нас.