🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//аудио

Каталог за подкасти

Подкастите са сред най-нашумелите услуги на последните години. Въпросът вече дори не е дали сте слушали някога подкаст, а дали сте правили или най-малкото дали не познавате "подкастър". Западният свят е полудял по аудиошоута на всякаква тематика, а стартъпът Podchaser иска да вкара ред в хаоса. Неотдавна компанията обяви, че е набрала 4 млн. долара финансиране от фонда Greycroft. Парите ще бъдат използвани за основната цел на Podchaser - да се превърне в "IMDB за подкасти", или каталог, който да сортира всички, които записват аудиошоута. Какво означава това? Че ако влезете в страницата на Джо Роугън в Podchaser например, няма да видите само неговите подкасти, но и всички останали аудиошоута, в които е участвал. До този момент Podchaser е описала 8.5 млн. участия в различни подкасти и продължава под пълна пара, а според компанията броят на потребителите, използващи базата данни, се е увеличил четирикратно през последната година - но без да дава конкретно число.
//код

Софтуерни чираци

Университетското образование по света става все по-скъпо, а търсенето на качествени софтуерни инженери - все по-високо. Съответно не е изненадващо, че много хора се насочват към алтернативен начин да се научат да "кодят", както не е и изненадващо, че има стартъпи, които търсят как да променят системата. Новите подходи приличат много на старите - тези от миналия век, когато ставаше дума за аналогови дейности. Multiverse, британски стартъп, който наскоро набра 44 млн. долара финансиране, иска да свързва софтуерни компании с млади специалисти с цел последните да се превърнат в чираци. Парите от инвестицията ще отидат към разрастване в посока САЩ, след като преди това Multiverse срещна огромен интерес към услугите си в родната Великобритания. Едва ли този интерес ще бъде по-малък в най-големия технологичен пазар в света, където гладът за софтуерни инженери изглежда безкраен.
//HR

Препоръчвате ли този човек

Автоматизацията рано или късно ще стигне до всички сектори - в една или друга степен. Сега, изглежда, е дошло времето и на човешките ресурси. HiPeople, технологичен стартъп с HR насоченост, иска да автоматизира процеса по проверка на препоръките на кандидати за дадено работно място. Всъщност конкретният проблем е, че този процес е особено труден в момент, в който много компании наемат предимно служители отдалечено. Наскоро HiPeople набра 3 млн. долара начална инвестиция, която пък съпътства още по-ранна инвестиция, на ниво идея, за 1.1 млн. долара. Любопитното в случая е, че сделката е била завършена изцяло дистанционно - подобно на процеса по наемане на служители от страна на клиентите на компанията. В бъдеще HiPeople смята да разрасне услугите си, като предложи и автоматизиран анализ на данните в кандидатурата на всеки желаещ даденото работно място.
Все още няма коментари
Нов коментар