🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//анализ

Какво се случи

В края на миналия месец един от центровете за данни на Amazon се срина. Подобни рутинни инциденти всъщност имат доста голяма тежест за компаниите, които разчитат на съответния център - в случая това бяха Adobe, Roku и други. Когато проблемът бе решен, Amazon трябваше да анализира какво точно се е случило. Този процес не е лесен, защото изисква събиране на информация от различни места и дори тогава не е сигурно, че ще има ясен отговор как, защо и защо точно тогава. Jelio.io, стартъп, който се фокусира изцяло върху анализа на подобни инциденти, наскоро обяви 4 млн. долара сийд инвестиция. Нора Джоунс, изпълнителен директор и основател на компанията, има сериозен опит в сферата. Тя е водила подобни екипи в Netflix и Slack, където заедно с различни екипи от инженери е създала системи за симулация на инциденти чрез стрес тестове. Джоунс казва, че въпреки всичко авариите ще продължат да се случват - въпросът е след това да има поука, а не само неотговорени въпроси. И Jeli ще търси точно тази поука.
//медитация

Отпусни се и дишай дълбоко

Медитирате ли? Ако не, би било добра идея да започнете. Медитацията дава много в замяна на малко, а благодарение на модерните технологии (и добрите звукоизолиращи слушалки в някои случаи) може да медитирате на повече места отколкото когато и да било. Calm, добре познато приложение за всички, които искат да упражняват дишането и концентрацията си или пък просто искат да спят по-добре, неотдавна достигна пазарна оценка 2 млрд. долара. И това не е учудващо - компанията расте бързо като приходи, вътрешни източници твърдят, че работи на печалба, а отгоре на всичко коронавирусът вдигна допълнително привлекателността на подобна инвестиция. Милиони хора по света са по цял ден вкъщи и с разбитo ежедневие, което води до сериозен психологически стрес. Calm предлага някои от програмите си безплатно, а Headspace, най-големият конкурент на стартъпа, предлага едногодишен безплатен абонамент за тези, останали безработни заради вируса.
//ферми

Зеленчуци от града

Доматите от домашната градина винаги звучат апетитно, но за инвеститорите, изглежда, по-апетитната част са тези, отгледани в града. Gotham Greens, компания, която разработва своя собствена мрежа от градски парници, в които отглежда зеленчуци, наскоро набра 87 млн. долара. Gotham Greens, която поне официално твърди, че няма връзка с Батман и/или Брус Уейн, иска съвсем буквално да приближи производството до крайните си потребители и ще използва парите за разрастване на мрежата си от парници в цялата страна. До този момент тя е набрала общо 130 млн. долара външно финансиране. Показателно е, че фирмата е част от цяла тенденция за подобни компании, при това повечето от тях са щедро финансирани. По-рано през тази година AppHarvest, която отглежда конкретно домати в парници, бе оценена на над 1 млрд. долара, а друга фермерска компания - Plenty, набра 140 млн. долара през октомври - с което общите инвестиции в компанията достигнаха 500 млн. долара.
Все още няма коментари
Нов коментар