🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//храна

Алтернативна мазнина

През последните години се появиха различни алтернативни на месни и млечни продукти. Тази ниша в хранителната индустрия се развива и определено има място за нови бизнеси. Един от тях е британската млада компания Hoxton Farms, която разработва животинска мазнина, без да използва животински продукти. За целта екипът, съставен от биотехнолози, само от няколко клетки успява да отглежда и култивира мазнина. Тя може да се използва като съставка в алтернативните безмесни продукти, така че те да имат по-добър вкус и да бъдат по-здравословни. Към момента сред заместителите на животинската мазнина са палмовото и кокосовото олио, които, освен че оставят отпечатък върху околната среда, нямат вкус. За разработката от Hoxton Farms получиха първата си инвестиция в размер на 2.7 млн. паунда. Рунда води базираният в Силициева долина фонд Founders Fund. От компанията ще използват капитала, за да разработят прототип на животинската мазнина, който се очаква да бъде готов в рамките на следващите 18 месеца.
//геолокация

По следите на детето

Американската компания Jiobit се грижи за спокойствието на родители, предоставяйки им най-важната информация, а именно къде се намира детето им. През 2018 г. стартъпът показа на пазара първата версия на устройството си. То наподобява малка брошка, която може да бъде закачена на раницата, колана или връзките за обувки на детето. През мобилно приложение пък родителите могат в реално време да видят къде се намира то. Сега американската компания пуска на пазара нова версия на устройството. Освен по-малкия му размер Jiobit Next е с батерия, която издържа до 10 дни, подобрено локализиране, Bluetooth, Wi-Fi, както и с включени сензори за температура, налягане и др. Новото устройство е водоустойчиво и разполага с паник бутон, който известява родителите, ако детето е в опасност или се е изгубило. Освен за деца решението е подходящо също за домашни любимци, както и за възрастни хора със заболявания, които изискват да бъдат наглеждани. Цената на Jiobit Next е 129.99 долара. Общото финансиране на компанията към момента е 12.4 млн. долара.

//забавление

Игра безкрай

Една от причините компютърните игри да омръзват е, че след като ги играеш дълго време, в тях вече не се случва нищо ново и не могат да те изненадат. Същото важи и за тези, които могат да бъдат превъртени, а с края на играта се губи и интересът към нея. Затова от американската компания Latitude разработват игри с безкрайни истории в тях. Това се случва с помощта на изкуствен интелект, който може да променя сюжета спрямо решенията, които играчът взима. Първата разработка на създадената в края на 2019 г. компания е играта AI Dungeon, в която героят се управлява през писмени команди. По данни на Latitude тя привлича 1.5 млн. активни месечни потребители. Целта на стартъпа е да създадат портфолио от игри без край. В следващ етап обмислят да направят и цялостна платформа, в която различни разработчици да внедряват изкуствен интелект в игрите си. Този месец Latitude привлече 3.3 млн. долара инвестиция. Това е второ вложение в компанията. През април 2020 г. тя затвори друг сийд рунд от 750 хил. долара.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

    Нередност?
  • 5
    cqm13699551 avatar :-|
    Стойчо

    Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

    Нередност?
  • 6
    fzr25699551 avatar :-|
    Антоанела

    Докато гореспоменатия господин е намерил друг начин за просперитет, измама и изнудване...

    Нередност?
  • 7
    ggf40699551 avatar :-|
    Irena

    И двамата са еднакви "професионалист", но за Харалампи Х. мога да кажа, че е доста изпечен измамник и единственото, което можете да направите за да се предпазите, е да избягвате такива съмнителни "финансови посредници" /измамници/!

    Нередност?
  • 8
    ubf55699551 avatar :-|
    Zoro

    Всеки ден излизат все нови милионери, забогатяли от измами. До кога в тая държава ще се забогатява или с външен вид, или с измама? Кога ще започнат да напрягат тия мозъци за нещо конструктивно, вместо как да прецавкат хората и да им вземат и малкото което имат?!

    Нередност?
  • 9
    jjf10699551 avatar :-|
    Stacy

    Срамота е да, че държата дава право на хора като г-н Хараланов да злоупотребява със закона, заради хилядите вратички и недоуточнения в него...

    Нередност?
Нов коментар