Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Сини кучета бяха открити в Русия; Jaguar преминава изцяло на ток и водород; Водорасли оцеляват в марсианска среда

Сини кучета бяха открити в Русия

Глутница от бездомни кучета със синя козина е била забелязана в околностите на изоставена химическа фабрика край руския град Дзержинск, на около 370 км източно от Москва. Според местни природозащитни организации най-вероятно животните са били под въздействието на вредни химикали в продължение на дълъг период от време и това е довело до измененията в цвета им, съобщава агенция РИА "Новости". Изданието The Moscow Times твърди, че фалиралото през 2015 г. предприятие, около което кучетата са живели, е произвеждало плексиглас и хидроцианова киселина, която най-вероятно е замърсявала околните водоизточници. Въпросното химическо съединение е изключително отровно и е прекурсор на няколко различни вида полимери, използвани в индустрията. Според друго допускане козината на кучетата може да се оцветила от други химически съединения, като например меден сулфат, който също има яркосин цвят и също се използва в различни производствени процеси.

"Оцветяването на козината означава, че кучетата са били в директен досег с потенциално вредни или токсични субстанции. Всичко това може да доведе до болезнени кожни изгаряния, вътрешни кръвоизливи, заболявания и дори смърт, ако няма спешна намеса на ветеринар", коментира Кели О'Мира, вицепрезидент на природозащитната организация Humane Society International. Добрата новина е, че местната власт в Дзержинск вече е заловила сините кучета, настанила ги е в приют, където те получават грижи и лекарска помощ, а две от тях вече са намерили свои осиновители.

------

Jaguar преминава изцяло към коли на ток и водород

Британската автомобилна компания Jaguar Land Rover Limited обяви в понеделник, че планира бърза и амбициозна трансформация от двигатели с вътрешно горене към превозни средства, задвижвани с чиста енергия. Идеята е до четири години всички коли, които се произвеждат под бранда Jaguar, да станат електрически. Също така през 2024 г. на пазара трябва да бъде пуснат първият електромобил от типа SUV с марката Land Rover. И двата производствени графика звучат изключително амбициозно, но имат символично значение - ако легендарен производител на висок клас превозни средства като Jaguar демонстрира, че такава бърза промяна е възможна, това може да подтикне по-голямата част от автомобилната индустрия да ускори оттеглянето си от фосилните горива и преминаването на по-зелени технологии.

Според изявлението на изпълнителния директор на компанията Тиери Болор чистите превозни средства на бъдещето няма да бъдат задвижвани само с електроенергия. Jaguar Land Rover има намерение също така да инвестира активно в технологии, базирани на водородно гориво, които също не замърсяват околната среда.

Jaguar Land Rover далеч не е единственият гигант в индустрията, която агресивно инвестира в преминаване към електромобили. След като президентът на САЩ Джо Байдън анонсира своите планове за зелено възстановяване на американската икономика след края на пандемията и обяви, че ще "електрифицира" целия автопарк на федералната администрация, щатският автомобилен гигант General Motors също анонсира намерение да продава само коли, камиони и SUV-та на ток след 2035 г.

---------

Водорасли могат да оцелеят в марсианска среда

Нов експеримент демонстрира нагледно, че е възможно земни микроорганизми да оцелеят в условията на планетата Марс, използвайки единствено местните ресурси. Става дума за водорасли, произвеждащи кислород, което от своя страна дава надежда, че в бъдеще подобна технология може да се използва за създаването на самоподдържаща се среда при евентуална бъдеща пилотирана експедиция до Червената планета, твърдят изследователите от Бременския университет в своята публикация в научния журнал Frontiers in Microbiology. Въпреки че става дума за концептуална разработка, която симулира марсианските условия в биореактор, учените са убедени, че ще е напълно възможно бъдещите астронавти или колонизатори да оцеляват сравнително самостоятелно, без да разчитат на чести снабдителни експедиции от Земята.

Това обаче не означава, че космическите изследователи ще могат просто да изсипят бактериална култура върху марсианските скали и да наблюдават как тя расте. За да направят така, че водораслите да оцелеят, бременските изследователи е трябвало да добавят в биореактора си известно количество вода. Всичко друго обаче е наподобявало марсианските условия - съставът и съотношението на газовете, атмосферното налягане и химическият състав на почвата, която е имитация на марсианския реголит. "Искаме да използваме единствено хранителните ресурси, които присъстват на Марс, и само тях", коментира астробиологът Сиприен Версо, който е един от авторите на изследването. Според него има още много работа, преди концептуалната разработка да бъде превърната в реален продукт. Учените обаче се надяват един ден технологията да позволи локално производство на кислород за дишане на Марс, както и използването на водораслите като хранителен ресурс.

Все още няма коментари
Нов коментар