🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Русия и Китай ще строят обща база на Луната; Робот татуира дистанционно през 5G мрежа; Армията на САЩ се въоръжава с очила, виждащи през стени

Русия и Китай ще строят обща база на Луната

Ръководителите на руската и китайската космическа агенция подписаха във вторник споразумение за сътрудничество, на базата на което планират изграждането на обща изследователска станция на повърхността на Луната. В меморандума за разбирателство между двете държави е записано, че съоръжението ще се нарича "Международна лунна космическа станция" и за участие ще бъдат поканени и други държави. Под документа седят подписите на ръководителя на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин и китайския му колега Жанг Кейан.

За момента подробностите около съвместния проект са доста оскъдни. Русия и Китай в най-общи линии обявяват, че ще работят съвместно за изграждане на съоръжения на и около Луната. Целта е първо да се установят дългосрочно функциониращи необитаеми инсталации, които да подготвят терена за бъдещо човешко присъствие на земния спътник. По всяка вероятност в случая руската космическа агенция по-скоро ще се присъедини към съществуващата китайска програма за изграждане на станция на Южния полюс на Луната в началото на 30-те години на това столетие. Специалният интерес към този регион е провокиран от наличието на големи запаси от замръзнала вода, която може да се използват за синтезирането на кислород и ракетно гориво. Потенциално желание за участие в китайските лунни мисии е заявила и Европейската космическа агенция (ESA).

ture-in-picture" allowfullscreen>

Американската космическа агенция NASA от своя страна започна да сключва серия двустранни междудържавни споразумения, наречени Artemis Acords, които касаят изследването на Луната. За момента своите подписи под документа са поставили представители на Япония, Канада, Великобритания, Австралия, Италия, ОАЕ и Люксембург. Русия от своя страна отказа да се присъедини, защото според нея договорът е "твърде американоцентричен".

------

Автоматизация

Робот татуира дистанционно през 5G мрежа

Като част от своята маркетингова стратегия за промотиране на своята 5G мрежа за пренос на данни холандският телеком оператор T-Mobile Netherlands демонстрира нагледно, че татуирането вече е възможно да става и дистанционно с помощта на ултрамодерен робот. В експеримента, наречен The Impossibe Tatto, се включи холандската актриса и телевизионна звезда Стайн Франсен, която доброволно се подлага на рискованата на пръв поглед манипулация.

За целите на проекта T-Mobile Netherlands наемат базирания в Лондон технологичен предприемач Ноел Дрю и професионалния татуировчик Вес Томас. Дрю и екипът му проектират, сглобяват и програмират напълно оригиналната роботизирана ръка в продължение на няколко седмици. В системата е интегриран и алгоритъм за машинно самообучение, така че прецизните команди на татуировчика, работещ от разстояние, много точно да се трансформират в движения на иглата, която рисува татуировката върху човешката кожа. Добавени са и системи за сигурност, така че иглите за татуиране случайно да не се забият твърде дълбоко. "Няколко тикви бяха смачкани или повредени, докато тествахме хардуера върху повърхността на зеленчуци, преди да го изпробваме върху ръката на Франсен", споделя Ноел Дрю.

За щастие по време на самия експеримент всичко протича гладко, 5G мрежата не прекъсва, никой не е наранен, а татуировката, нарисувана от разстояние, изглежда точно така, както е предвидено.

----------

Отбрана

Армията на САЩ се въоръжава с очила, виждащи "през стени"

Американските сухопътни сили започват да оборудват войниците си с нов тип високотехнологични очила, които ще позволяват да бойците да виждат от безопасна позиция зад ъглите на сградите и дори "през стените" на своите бронирани машини. За целта устройствата, наречени Integrated Visual Augmentation System (IVAS), комбинират под формата на "добавена реалност" сигнала от няколко камери, които са монтирани по каската и дори по бронетранспортьорите, които превозват пехотинците. Последното позволява на войниците да имат пълна ситуационна осведоменост за бойното поле и противниците още в момента, когато трябва да напуснат превозните средства, в които са.

Устройствата също така могат да визуализират пред очите на бойците всякаква друга информация, като например карти на терена и задачите, които трябва да бъдат изпълнени. В това отношение новите очила много ще напомнят шлемовете, използвани от пилотите на изтребители. Също така те ще могат да комбинират и изображението, подавано от камера, монтирана към оптичния мерник на автомата на войника. Така той ще може да вижда какво се случва на терен, без да напуска своето укритие и да се излага на потенциалния противников огън.

Към момента Сухопътните сили на САЩ са заявили 40 хил. бройки от IVAS на стойност около 1.1 млрд. долара. Според разчетите на армията те трябва да са достатъчни за всички войници и офицери, изпратени на първа линия в бойните действия. През декември обаче Конгресът на САЩ е орязал бюджета за проекта с около 20%.

Все още няма коментари
Нов коментар