🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

SpaceX ще се опита да хваща падаща от Космоса ракета; Британската армия придобива нанодронове; Салата от космически репички

SpaceX ще се опита да хваща падаща от Космоса ракета

Милиардерът Илън Мъск лансира смела и на пръв поглед почти налудна идея за това как ще се приземява Super Heavy - първата степен на гигантската ракета Starship, която един ден би трябвало да извършва пилотирани полети до Марс. Намерението на технологичния визионер е да премахне изцяло нейните огромни "крака" за кацане, намалявайки по този начин теглото ѝ, респективно капацитета за полезен товар и/или гориво в резервоарите. В случая изобщо не става дума за незначителна редукция - дори при много по-малката ракета Falcon 9 разгъващите се крака са от порядъка на 2 метрични тона, а при Super Heavy се очаква те да тежат между 5 и 10 тона.

Идеята на Мъск е да премахне приспособленията за кацане изцяло и да се опита да хване Super Heavy по време на кацането, използвайки специални устройства, подобни на гигантски роботизирани ръце, които ще се монтират на кулата за изстрелване. Те трябва да улавят първата степен за четирите титаниеви решетъчни стабилизатора, с които тя направлява полета си при обратното навлизане в атмосферата.

На пръв поглед планът на Мъск изглежда смахнат и неосъществим. Преди няколко години обаче също толкова налудно звучеше и идеята за вертикално приземяване на ракета върху кораб-дрон в средата на океана. Отделно от това за разлика от Falcon 9 първата степен Super Heavy ще се задвижва не от 9, а от поне 28 двигателя Raptor, чиято тяга може да се регулира в широки граници и които ще позволяват ракетата поне за кратко да е способна да увисва неподвижно във въздуха. Въпросът е ще може ли SpaceX да разработи технология, която позволява улавянето на ракетата в този кратък отрязък от време.

----------

Роботика

Британската армия придобива нанодронове

Въоръжените сили на Великобритания са закупили 30 броя супермалки бойни дронове, наречени Bug, които ще позволят на войниците и офицерите да подобрят тактическата си осведоменост на бойното поле. Устройствата, произведени от английската отбранителна корпорация BAE Systems, тежат само 196 грама, големи са колкото смартфон и могат да се поберат в човешка длан.

Въпреки това обаче Bug е способен да прелети разстояние от 2 км, а батерията му може да осигури видеоизображение в реално време в продължение на 40 мин. Според BAE Systems нанодронът е способен да работи в изключително сурови метеорологични условия, включително силни ветрове със скорост до 80 км/ч. "Дори при най-лошото време Bug автономно може да осигури жизненоважна тактическа разузнавателна информация за това какво се крие зад ъгъла или зад следващия хълм", коментира Джеймс Джерард, експерт от отдела по приложни разузнавателни технологии на BAE Systems.

Придобиването на роботизирани военни платформи е стратегически приоритет за британската армия. През миналата година Министерството на отбраната на страната е отделило поне 66 млн. паунда за автоматизирани бойни системи. Според изявление на началника на Генералния щаб ген. Ник Картър от ноември пък дългосрочната перспектива е около 25% от британската армия да се състои от роботи след 2030 г.

---------

Bon Appétit

Салата от космически репички

Астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС) са отпразнували Нова година със салата от репички, отгледана от самите тях в околоземна орбита. Това се прави за първи път и на практика това са първите свежи космически зеленчуци, различни от маруля, които екипажът на орбиталния комплекс получава право да консумира. Въпросните репички са отгледани от семена през последните 27 дни в условията на микрогравитация и са част от програмата на NASA за развитие на космическо земеделие. По думите на астронавта Кейт Рубинс космическата реколта е била "също толкова вкусна, колкото зеленчуците, отгледани в градината на къщата ѝ".

Всъщност това не са първите репички, отгледани в безтегловност в рамките на настоящия експеримент. Екипажът на МКС е събрал подобна реколта в края на ноември, но NASA е наложила забрана върху консумацията на зеленчуците, тъй като е проверявала възможността за евентуално замърсяване на малката орбитална ферма. "Репичките, отгледани на космическата станция, са по-чисти от всичко, което може да купите в магазина", коментира сега ръководителят на проекта Карл Хасенстайн, след като проверката е приключила.

"Репичките изглеждат страхотно. Набрахме 19 бройки, 9 от които включихме в менюто на екипажа. Останалите 10 бяха замразени и ще бъдат върнати на Земята за анализ", коментира Дейв Рийд от компанията Techshot, разработила камерите за космическо отглеждане на зеленчуци. Това са устройства с формата на половинметров куб, където всеки стрък репички расте при изкуствено осветление в малка глинена топка, която задържа влагата, хранителните вещества и торовете. Замразените образци от реколтата ще бъдат върнати през март и ще бъдат сравнени с техни аналози, отгледани на Земята при аналогични условия.

Все още няма коментари
Нов коментар