Facebook започва да следи за подвеждащо съдържание в България и Унгария

По един журналист от всяка държава ще проверява съмнителни публикации в платформата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От днес България и Унгария вече са част от програмата на Facebook за проверка на фактите от трети страни, която се осъществява в партньорство с AFP. За целта социалната мрежа си партнира със сертифицирани журналисти от Международната мрежа за проверка на факти (IFCN), които следят и оценяват достоверността на съдържанието в платформата. За момента тази дейност ще се осъществява от един журналист в България и един в Унгария.

Как работи

Проверката на достоверността на съдържанието във Facebook започва през анализ на публикациите, включително снимки и видеа. Ако въпросният журналист или т.нар. партньор на социалната мрежа определи дадена информация като фалшива, манипулирана или частично невярна, сигнализира за това. Така платформата може да предприеме следните стъпки:

  • Алгоритъмът на Facebook намалява разпространението на публикацията, като я показва по-надолу на стената на потребителите, така че да е по-трудно достъпна. Същото се отнася и за Instagram, където публикацията се показва в края на разделите за търсене.
  • Във Facebook и Instagram съдържанието се маркира като подвеждащо или фалшиво. За публикации с частично невярно съдържание се използва "предупредителен етикет".
  • Социалните мрежи намаляват разпространението на публикации от страници, които периодично споделят фалшиво съдържание. Те губят възможност да рекламират в платформата.
  • Ако потребител или страница споделят съдържание, определено като фалшиво, получават известие за това.

Работата на журналиста, който ще следи съдържанието в България, се ограничава до анализ и сигнализиране. Той не може да премахва профили или страници от Facebook. Според социалната мрежа чрез обозначаването на дадена информация като подвеждаща потребителите могат да вземат информиран избор какво да четат, на какво да вярват и какво да споделят.

Публикациите на политици във Facebook обаче няма да минават през проверка. По думите на Алис Будисатрийо, продуктов мениджър "Дезинформация", в демократичните общности хората трябва да имат достъп до всичко, което политиците казват и пишат, за да знаят кога те лъжат.

Българският надзирател на съдържанието

От Facebook обявиха, че журналистът, който ще следи съдържанието в България, е преминал през стриктен подбор и ще се води по глобални критерии за оценяване и класифициране на съдържанието в платформата.

За да се подсигури независимостта на партньорите журналисти на социалната мрежа, те преминават през процес за сертифициране от Международната мрежа за проверка на факти. По думите на представители на Facebook сертифицирането се извършва всяка година, за да се гарантира независимостта на журналистите. В допълнение, редица редактори следят глобално работата на партньорите на мрежата, за да гарантират за спазването на етичните стандарти.

Част от борбата с фалшивите новини

Програмата за проверка на фактите от трети страни съществува в 30 европейски държави и покрива публикации на 60 различни езика. Общо 80 са глобално партньорите журналисти на Facebook, които следят и оценяват съдържанието в платформата. България и Унгария са част от програмата в партньорство с AFP. "След Полша, Балканите, Чехия, Словакия и Румъния добавянето към списъка на Унгария и България ще помогне на AFP да укрепи своята мрежа за проверка на съдържанието в Централна и Източна Европа и да се бори с дезинформацията в тази част на континента", коментира за медиите Кристин Бухагиар, регионален директор на AFP в Европа.

Програмата в партньорство с трети страни е част от стратегията за спиране на дезинформацията във Facebook. По данните на компанията за последното тримесечие на 2020 г. платформата е деактивирала 1.3 млрд. фалшиви акаунти. За първите три месеца на миналата година пък социалната мрежа обяви, че е обработила над 100 млн. съмнителни публикации, което включва премахване на съдържание, скриването му с предупредително съобщение или деактивиране на акаунт.

Всички тези действия са до голяма степен в отговор на редицата скандали през последните година и обвинения, че Facebook разпространява фалшиви новини и не предприема достатъчно действия, за да спре това. В резултат различни европейски държави предприеха инициативи за законови промени срещу социалните мрежи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 3

    Като знам какви хора от кол и вЪже са събирани да следят за съдържанието на български във Facebook от подизпълнителя, компанията ССС в Есен, не съм много оптимистично настроена.

    Нередност?
  • 2
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 6
    • + 3

    Толкова за свободата на словото и демокрацията. Добре дошъл, Нов световен ред!

    Нередност?
  • 3
    newmann avatar :-P
    von Newmann
    • - 1
    • + 2

    Да имаш акаунт във Фейсбук се изисква голяма смелост и себеотрицание, особено ако операционната ти система е Уиндоус - без значение 7, 8, 8.1 или 10.

    Нередност?
Нов коментар