🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Scalefocus извърши първото регионално внедряване на ERP решението SAP S/4HANA STE за Agria

Изработена е цялостна стратегия за дигитална трансформация на най-големия агрохимичен производител на Балканите

Scalefocus извърши първото регионално внедряване на ERP решението SAP S/4HANA STE за Agria
Scalefocus извърши първото регионално внедряване на ERP решението SAP S/4HANA STE за Agria
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Agria е българска компания, създадена през 1932 г., която понастоящем е най-големият агрохимичен производител на Балканския полуостров. Компанията изнася своите международно сертифицирани продукти в над 70 страни в Европа, Азия, Южна Америка, Африка и Близкия изток. Многостранният подход за развитие на бизнеса на Agria включва непрекъсната модернизация с цел запазване на лидерската позиция на пазара.

Именно затова Agria потърси услугите на Scalefocus -международна компания,специализирана в създаването на комплексни и иновативни технологични решения, като партньор, който да ръководи този така важен процес. Основната цел беше да се мигрира цялата бизнес инфраструктура на компанията от SAP ECC 6.0 към решението SAP S/4HANA Single Tenant Edition (STE) и да се постигнат всички предимства на тази интегрирана облачна ERP система от ново поколение. Консултантите на Scalefocus изработиха цялостната стратегия за дигитална трансформация на Agria, за да се оптимизират бизнес процесите, да се повишат видимостта и проследяемостта на всички нива в компанията и да се намалят разходите за поддръжка.

От стандарт към иновация

Като компания с богат опит в реализацията на сложни корпоративни проекти за бизнес трансформация и внедрявания на SAP S/4HANA в производствени компании, Scalefocus бе избрана като изпълнител на проекта. Целта беше реализация на първата стъпка от глобалния план за дигитализация на Agria, а именно, преминаването от решението SAP ECC 6.0 към ERP платформата SAP S/4HANA и впоследствие преместването на всички дъщерни дружества в SAP и разрешаването на дългогодишния въпрос за цялостната видимост на всички дружества в холдинга и по-добро планиране на ресурсите на компанията.

Предизвикателството пред Scalefocus беше да заеме ролята на технологичен партньор и съветник в глобалния план за дигитализация и оптимизация на процеси на Agria за години напред. Първата стъпка беше плавното мигриране от персонализираното решение SAP ECC 6.0 към SAP S/4HANA, за да се постигне като втора стъпка безпроблемното управление на всички дъщерни дружества на компанията в България, Русия, Еквадор и Индонезия. Чрез изпълнението на проекта се постигна и стандартизиране на процесите на Agria, повишаване на видимостта върху KPI и бизнеса, а също и вече споменатото намаляване на режийните разходи.

SAP S/4HANA - ERP платформа от ново поколение

SAP S/4HANA е иновативна система тип ERP, с вградени интелигентни технологии, включващи AI, машинно обучение и усъвършенстван анализ. Внедряването на SAP S/4HANA в който и да е бизнес води до пълна проследимост на всички транзакции в бизнеса, прозрачност на всички нива, намаляване на фактора човешка грешка, възможност за взимане на data-driven бизнес решения, опростяване на бизнес процеси и други.

След предоставен анализ и съвети от консултантите на Scalefocus, Agria реши да използва S/4HANA Single Tennant Edition: облачно решение тип platform-as-a-service, което предлага гъвкава лицензионна политика с възможност за преобразуване на типовете потребители; възможност за управление на всички дружества от едно място и стандардизация на процесите. Решението позволи на компанията да се възползва от всички предимства, които предлага този цялостен облачно-фокусиран подход.

Резултати с висока бизнес стойност

С огромен професионализъм и внимание, SAP eкипът на Scalefocus изгради комплексен индивидуален подход, взeмащ предвид спецификите на бизнеса и напасващ темпото на внедряване с темпото на клиента. Миграционната стратегия на SAP S/4HANA на Agria включваше и взимането на сложни решения, поради глобалния мащаб на проекта и характера на производствените процеси. Необходимо беше сътворяването на гъвкава система, която съчетава иновации, мащаб и пълна прозрачност на всички нива с потребителския интерфейс. Благодарение на опита на Scalefocus с разнообразни проекти включващи дигитална трансформация, всяко предизвикателство беше решавано на момента. Внедряването на SAP S/4HANA с облачен подход позволи на Agria да придобие по-висока степен на гъвкавост в своите операции и в крайна сметка осигури успеха на проекта.

Като резултат клиентът получи намалени разходи за поддръжка, активна проследимост на бизнес резултатите, премахване на неефективни за бизнеса решения и замяната им с иновативна и устойчива система, позволяваща подобрени възможности за производство и планиране на ресурси и не на последно място: прозрачен поток от информация в реално време и информирано вземане на решения.

"Scalefocus реализираха първата стъпка по пътя към пълна дигитализация на Agria чрез внедряването на SAP S/4HANA. Това беше и само начало на сътрудничеството между двете ни компании", споделя Александър Кръстев, CIO на Agria. "Нашата дългосрочна стратегия за трансформация и адаптация към постоянно развиващите се пазарни изисквания стартира своята реализация успешно благодарение на най-добрия технологичен партньор, на когото можехме да се надяваме. Ще се възползваме напълно от възможностите, предлагани от решението, и ще продължим да търсим иновации на всяка стъпка. Благодарение на Scalefocus и внедряването на S/4HANA STE, ние се чувстваме напълно подкрепени в това пътуване и заедно ще продължим да разширяваме границите на възможностите, които носи това решение."

"Щастливи сме, че бяхме избрания партньор за моденизирането на системите на Agria с решението SAP S/4HANA, като бих искал да благодаря на тяхното ръководство за гласуваното доверие за този така ключов проект", споделя Павлин Дянков, директор "Бизнес Развитие" в Scalefocus. "От самото начало, след внимателен анализ на бизнес процесите и цялостната дейност на компанията, екипът ни беше убеден, че това е най-правилният ход за тях, това ни водеше по време на целия процес и мотивира постигането на успешния финален резултат. Вярвам, че това е само началото на дългосрочно партньорство между двете компании, което тепърва ще разгърне пълния си потенциал."

Ако искате да научите повече за бизнес ползите от внедряване на SAP S/4HANA и как това решение спомага за минимизиране на вредите от пандемията, присъединете се към безплатния уебинар Business Acceleration with SAP S/4HANA: A Winning Strategy For Manufacturers In Challenging Times на 31 март, с участието на експерти от SAP, Microsoft и Ariete.