Фондът Innovation Capital започва втори рунд търсене на стартъпи

По програмата XLRadar може да се получи финансиране от 40 хил. евро за компании в четири направления - е-търговия, образование, здравеопазване и развлекателна индустрия

Явор Гочев, Ивелин Василев, Васил Христов, Димитър Костов, Ангел Ангелов, Борислав Стефанов
Явор Гочев, Ивелин Василев, Васил Христов, Димитър Костов, Ангел Ангелов, Борислав Стефанов
Явор Гочев, Ивелин Василев, Васил Христов, Димитър Костов, Ангел Ангелов, Борислав Стефанов    ©  Innovation Capital
Явор Гочев, Ивелин Василев, Васил Христов, Димитър Костов, Ангел Ангелов, Борислав Стефанов    ©  Innovation Capital
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Innovation Capital, един от фонд-мениджърите към Фонда на фондовете, започва второ издание на програмата си XLRadar, при която се търсят стартъпи в ранна фаза на развитие от цялата страна. В случая става дума за компании в четири конкретни направления - електронна търговия, образование, здравеопазване и развлекателна индустрия. Изискването към компаниите е досега те да не са имали търговска дейност с конкретния бизнес модел, който предлагат.

Избраните кандидати ще получат финансиране на стойност 40 хил. евро и ще преминат през акселераторската едномесечна програма на фонда. Екипът на Innovation Capital ще направи обиколка на страната в търсене на добри идеи, като между 17 и 28 май ще премине през София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Благоевград. Крайният срок за кандидатстване е 30 май.

Четири сектора, но широко поле

Конкретната програма е насочена само към четирите сектора - електронна търговия, образование, здравеопазване и развлекателна индустрия, но тълкуването не е толкова затворено, колкото звучи. "Фокусът е само върху тези четири вертикали, тъй като считаме, че са с особен потенциал за иновации и дигитализация в новата обстановка, в която живеем. Също така трактовката на допустимост за кандидатите ще е относително гъвкава - например в електронна търговия могат да влязат приложения, през които се поръчва храна за дома или пък софтуер за бизнеса може да има клиенти както в образованието, така и в други сектори, които не попадат в обхвата", коментира пред "Капитал" Ангел Ангелов, партньор в Innovation Capital.

Той уточнява, че ограничението на четирите вертикали важи само за тази конкретна акселераторска програма. Извън нея фондът продължава да набира безсрочно кандидати от различни сектори. Очакванията са при това издание на XLRadar в програмата да влязат 15 компании и 5 от тях да я завършат успешно.

Втората обиколка

Innovation Capital вече направи една обиколка на страната миналата година, като според Ангелов има "силен потенциал в по-малки екосистеми извън София. Има редица добри предприемачи със страхотни идеи, които нямат същия достъп до ресурси и мрежа от контакти". При миналото издание фондът инвестира в шест компании - TokWise, Worddio, TrenerGo, Swayde, Easy Doc и Green Charger.

"През последните 12 месеца наблюдаваме увеличен интерес към предприемаческите инициативи, който идва от различни типове групи - серийни предприемачи, млади екипи без опит, както и spinoff-и на технологични компании и големи корпорации. Забелязваме своеобразна бездна между идейната фаза на проекта и етапа на валидирано пазарно решение", казва още Ангелов.

Innovation Capital разполага с общо 21.1 млн. евро предимно публично ресурс. Фондът инвестира между 25 и 50 хил. евро в компании на ниво идея и между 50 хил. и 1 млн. евро в компании в начален етап на развитие.