🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Bulgaria Innovation Hub набра 725 хил. долара финансиране за програмата си

Организацията ще получи 400 хил. долара грант от фондация "Америка за България", която ще дублира всяко последващо финансиране

Васил Терзиев, Иван Димов, Франклин Джонсън, Павлина Янакиева и Богомил Балкански
Васил Терзиев, Иван Димов, Франклин Джонсън, Павлина Янакиева и Богомил Балкански
Васил Терзиев, Иван Димов, Франклин Джонсън, Павлина Янакиева и Богомил Балкански    ©  Bulgaria Innovation Hub
Васил Терзиев, Иван Димов, Франклин Джонсън, Павлина Янакиева и Богомил Балкански    ©  Bulgaria Innovation Hub
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Организацията Bulgaria Innovation Hub (BIH), която помага на български компании да стъпят на американския пазар, е набрала общо 725 хил. долара финансиране, с което да разшири операциите си. От тях 400 хил. долара идват като грант от фондация "Америка за България", с клауза всякакво бъдещо външно финансиране от други източници - фондации, индивиди или корпоративни донори - да бъде дублирано. Останалите 325 хил. долара идват от партньори от стартъп екосистемата в България.

"Грантът ще бъде изплатен в рамките на три години. Той ще дублира всякакви дарения извън приходите на програмата, получени след 1 септември 2020 г. Настрана от гранта имаме подкрепа от българските ни партньори Eleven, BrightCap Ventures, Endeavor Bulgaria, Siteground, Telelink и други. Подкрепата от диаспората е изключително силна и сме горди, че успяхме да привлечем интереса на легендарния инвеститор в Силициевата долина Франклин "Pitch" Джонсън", коментира пред "Капитал" Павлина Янакиева. BIH е започнала и кампания за допълнително набиране на средства от донори чрез платформата GlobalGiving. Целта на настоящата кампания е да събере 5 хил. долара до 23 април, за да може организацията да стане постоянен партньор на GlobalGiving и да може да набира средства там и след това.

България за Америка

BIH бе създадена в края на 2018 г. насам от четири добре познати имена в сферата - бившият вицепрезидент в Google и настоящ партньор във фонда Sequoia Capital Богомил Балкански, съоснователят на "Телерик" Васил Терзиев, членът на надзорния съвет на "Заедно в час" Павлина Янакиева и инвестиционния банкер Иван Димов.

От тогава насам през програмата са минали три випуска компании (или "кохорти", както ги нарича самата BIH), последният от които в началото на тази година. Първата програма, през есента на 2019 г., бе направена с физическо гостуване на представители на компаниите в Силициевата долина, а следавщите две бяха виртуални. Според Янакиева следващите програми също ще бъдат виртуални заради пандемията, но това отваря възможност повече компании да се включат в тях. Общо през хъба са преминали 28 стартъпа.

Програмата на BIH включва в себе си менторство за компаниите, лекции и срещи с инвеститори, предприемачи и директори от Силициевата долина, както и допълнителна помощ за стъпване или разрастване на бизнеса в САЩ, включително под формата на кредити за облачни услуги и други. Следващата програма започва на 27 септември и все още е отворена за кандидати.

"Заради икономическата криза нуждата от достъп до американския пазар, културни напътствия, менторство и инвеститори нараства експоненционално. Рестрикциите при пътуване пречат на основателите да се срещат с нови клиенти и партньори на живо, затова е много важно да се възползват от достъпа и ресурсите, които BIH предлага. Всички тези фактори вдигат допълнително интереса към програмата. В момента можем да приемаме само по седем или осем компании на кохорта, което прави конкуренцията още по-голяма", казва още Янакиева.

Все още няма коментари
Нов коментар