🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Alphabet отчете ръст на печалбите за първото тримесечие на годината

Компанията обяви и обратно изкупуване на акции за 50 млрд. долара

Компанията - собственик на Google, Alphabet отчете рекордни резултати за първото тримесечие на годината. Ръстът на приходите от над 30% се дължи на пандемията, която принуди хората да останат по домовете си, да гледат видеа в платформата YouTube и да кликат върху уеб реклами, съобщава Financial Times

Технологичният гигант обяви също така програма за обратно изкупуване на акции на стойност 50 млрд. долара, която увеличи цената им с 4.5% след излизането на новината и това повиши пазарната му капитализация за пръв път над 1.6 трлн. долара.

Добро начало на годината

Приходите на групата са се увеличили с 34% на годишна база - от 41.2 млрд. на 55.3 млрд. долара, и са надхвърлили очакванията. "Хората се насочиха към търсачката на Google и много други онлайн услуги, за да останат информирани, свързани и забавлявани", споделя изпълнителният й директор Сундар Пичай. Финансовият директор на компанията Рут Порат определя, че сумите "отразяват повишена активност на потребителите онлайн и големия ръст на приходите на рекламодателите".

Нетната печалба за периода е скочила над два пъти и е достигнала 17.93 млрд. долара.

Приходите от основната дейност на Google, тази на търсачката, са се повишили с 30% до 31.9 млрд. долара. От Alphabet споделят, че водещи са рекламите на продажби на дребно благодарение на търсения от рода "близо до мен" и "вземане от място", а с помощта на рекламите компании като Dick's Sporting Goods удвояват бизнеса си с онлайн търговия по време на кризата.

Приходите на YouTube почти са се удвоили, достигайки 6 млрд. долара. Главният оперативен директор Филип Шиндрел споделя пред инвеститорите, че Google "все още прави всичко възможно", за да превърне сайта за видеосподеляне в платформа за големи инвестиции. "Историческите подходи за достигане до аудиторията (чрез телевизията) вече не работят, твърди той. Рекламодателите използват YouTube, за да достигнат до публика, която не могат да намерят другаде."

Новата схема за обратно изкупуване на ценни книжа за 50 млрд. долара е два пъти по-голяма от последната през 2019 г. Приходите на Alphabet са се увеличили най-много в Азия - с 44%, следвани от 33% в САЩ и 25% в Европа и Близкия изток.

Другите услуги на компанията

Постъпленията от другите услуги на компанията, като например пазара за мобилни приложения Android и устройствата Pixel, са нараснали с 46% до 6.5 млрд. долара. Отделът Google Cloud, който е доставчик на облачни услуги и е трети след конкурентните на Amazon и Microsoft, е добавил 4 млрд. долара към приходите си. Въпреки че звеното продължава да не е печелившо, загубите са се понижили до 974 млн. долара в сравнение с 1.73 млрд. долара година по-рано.

Общите резултати показват, че Порат следи внимателно оперативните разходи, които са се покачили с едва 17% до 38.9 млрд. долара, или с 1 млрд. долара по-малко от прогнозите на анализаторите. Разходите за продажби, маркетинг и администрация са фиксирани, което помага за изравняване на оперативните маржове от 19% преди година до 30%.

Технологиите на бъдещето на компанията, познати като Other Bets, като безпилотните автомобили Waymo, биомедицинското подразделение Verily и научноизследователската Х са похарчили 1.14 млрд. долара, или 2% повече за разлика от година по-рано. В същото време приходите от тези развиващи се бизнеси са скочили с 47% до 198 млн. долара.

Пичай споделя още, че Alphabet обмисля да инвестира повече от 7 млрд. долара в офиси и центрове за данни в САЩ през 2021 г., като създаде "поне 10 хил. нови работни места".

Все още няма коментари
Нов коментар