Vodafone подготвя сериозни инвестиции за разширяване на мрежата

Телекомът увеличава значително печалбата си за последната финансова година

Vodafone работи върху подобряването възвръщаемостта на капитала чрез намаляване на разходите и преструктурирането на бизнеса си.
Vodafone работи върху подобряването възвръщаемостта на капитала чрез намаляване на разходите и преструктурирането на бизнеса си.
Vodafone работи върху подобряването възвръщаемостта на капитала чрез намаляване на разходите и преструктурирането на бизнеса си.    ©  Reuters
Vodafone работи върху подобряването възвръщаемостта на капитала чрез намаляване на разходите и преструктурирането на бизнеса си.    ©  Reuters

Vodafone ще вложи стотици милиони евро в своите телекомуникационни мрежи, превръщайки се в поредната телекомуникационна компания, която се опитва да увеличи пазарния си дял след пандемията.

"Нарастваме и избираме да инвестираме, за да растем по-бързо", каза Ник Рийд, главен изпълнителен директор на компанията. Vodafone заяви, че е увеличил разходите си с 500 млн. евро през последната година, и има план за допълнително ускоряване на разходите, съобщи Financial Times. Главният финансов директор Маргарита Дела Вале заяви, че новата инвестиция ще бъде с "няколкостотин милиона евро повече".

Акциите обаче поевтиняха във вторник, тъй като инвеститорите бяха изненадани от новината за по-високите разходи. Увеличението на инвестиции сигнализира, че европейските телекомуникационни компании навлизат в нов разходен цикъл, пише Financial Times. BT, KPN и Bouygues също обявиха плановете си за увеличение на капиталовите си разходи.

Приходите на Vodafone за последната финансова година са паднали с 2.6% до 44 млрд. евро. Печалбата преди данъчно облагане е скочила до 4.4 млрд. евро в сравнение със 795 млн. през предходната година, когато таксите за обезценка и високите разходи за финансиране удариха компанията.

Vodafone работи върху подобряването възвръщаемостта на капитала чрез намаляване на разходите и преструктурирането на бизнеса си. Рийд продаде част от звената на телекомуникационната група в Нова Зеландия, като в същото време консолидира операциите в Европа и Африка. В центъра на неговата стратегия стои инфраструктурното звено на групата - Vantage Towers, което отчете финансови резултати, които съвпадната с очакванията.

Ефектът от пандемията

Компанията подчерта, че около 70% от фонда за възстановяване от пандемията на ЕС, който е в размер от 750 млрд. евро, и ще предостави заеми и безвъзмездни средства, ще подпомогне пазарите, в които Vodafone оперира, конкретно Испания и Италия.

"Светът се промени", казва Рийд. "Пандемията показа колко критични са свързаността и цифровите услуги за обществото. Vodafone е силно позициониран и чрез увеличени инвестиции се опитваме да гарантираме, че сме лидери в пазара и да уловим всички възможности, които носи промяната". Той каза, че увеличените разходи ще бъдат разпределени между инвестиции в мрежата, нови телекомуникационни кули и възможности за растеж в цифровите услуги, като обвързването с Google Cloud. Компанията планира да увеличи и броя на софтуерни инженери от 4000 до 10 хиляди.

Увеличената инвестиция вероятно ще превърне Vodafone (най-големият широколентов доставчик на интернет услуги в Европа с над 25 млн. потребители) във важен играч в инвестициите на пазари като Великобритания, където компанията не притежава мрежи за фиксирани линии.

Рийд съобщи още, че компанията е "активно ангажирана" с Openreach, мрежовото звено на BT, което търси инвестиционни партньори, но подчерта, че проучва подобни възможности и с други компании. CityFibre има споразумение с Vodafone, а се очаква и Virgin Media да търси партньори за разширяването на мрежата си, след като сливането ѝ с O2 приключи.

Все още няма коментари
Нов коментар