🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Технологиите могат да спасят развиващите се икономики от бавен растеж

Страни с недостиг на училища, болници и банки могат да запълнят липсите чрез създаването на онлайн услуги

Местни компании доминират пазара на онлайн търговия в Русия, на дигитални плащания в Кения.
Местни компании доминират пазара на онлайн търговия в Русия, на дигитални плащания в Кения.
Местни компании доминират пазара на онлайн търговия в Русия, на дигитални плащания в Кения.    ©  Reuters
Местни компании доминират пазара на онлайн търговия в Русия, на дигитални плащания в Кения.    ©  Reuters

Развиващите се икономики усилено се бореха да растат през първото десетилетие на века, но днес преобладава песимизмът за тяхното бъдеще. Нарастват съмненията как ще платят натрупаните през пандемията дългове и ще могат ли да пораснат бързо както преди. Най-вече ще могат ли да продължат да разчитат на износ за своето развитие във време на проблеми за глобализацията.

Един възможен отговор е нарастващата дигитализация. Развиващите се страни използват високи технологии на все по-ниски цени, в резултат на което повишават вътрешното търсене, пише Financial Times. В последното десетилетие броят на собственици на смартфони рязко се покачи от 150 млн. до 4 млрд. Повече от 50% от населението на света носи в джоба си суперкомпютър в компактен размер.

Най-големият развиващ се пазар в света вече демонстрира трансформиращите възможности на дигиталните технологии. След като ръждивите индустрии на Китай се забавиха в последното десетилетие, вследствие на което се натрупаха дългове, заплашващи да причинят криза, процъфтяващият технологичен сектор спаси икономиката.

Други страни също се възползваха от тласъка на цифровите технологии, но по-скоро чрез "осиновяване" на стратегии вместо реални иновации. От 2014 г. насам, повече от 10 хил. технологични компании са стартирани в развиващи се страни, 50% от тях извън Китай. От Бангладеш до Египет, вече е лесно да се открият предприемачи, които са работили за Google, Facebookи други американски компании преди стартирането на собствените си бизнеси.

Освен така нареченият Amazon на Китай има също Amazon на Русия, Полша и Латинска Америка. Местни компании доминират пазара на онлайн търговия в Русия, на дигитални плащания в Кения.

Цифровата революция е напреднала повече в развиващите се пазари отколкото в развитите икономики по един ключов показател. Сред трийсетте най-големи държави по приходи от цифрови услуги като дял от БВП цели 16 са от развиващия се свят, съобщава британското издание. В случая Индонезия задминава Франция и Канада. От 2017 г. насам цифровите приходи нарастват в развиващите се страни средно с 26% годишно, в сравнение с ръст от 11% в развитите страни.

Дигиталното разделение намалява на много места. Повечето страни, в които интернет употребата и абонаментите за мобилни услуги се покачват рязко, са именно развиващите се икономики. През последното десетилетие най-големия ръст на интернет потребители има в Бразилия и Индия.

Каква промяна внасят технологиите

Употребата на дигитални технологии има потенциала да промени изцяло обществата в развиващия се свят. Страни с недостиг на училища, болници и банки могат да запълнят липсите чрез създаването на онлайн услуги. В Кения, където само 5% от гражданите имат физически кредитни карти, над 70% имат достъп до онлайн банкиране.

Ефект има и над производството, което е ключово за устойчивия икономически растеж. Правителства пренасят услуги онлайн, за да осигурят прозрачност и по-малка уязвимост от корупция, която се счита за най-голямата пречка за развиващите се пазари. В резултат на пандемията 80% от работодатели планират да задвижат дигитализирането на дейностите си и да улеснят работата от вкъщи в дългосрочен план според данни на Световния икономически форум. От тях 43% очакват промените да доведат до нетно намаляване на служителите им, което би довело до очевидни затруднения на трудовия пазар, но ще доведе до повишаване на продуктивността, сочи Economist.

Това е само началото за технологичното развитие. Глобализацията е изправена пред сериозни трудности, дори има съмнения, че наближава деглобализация. Ако тези песимистични очаквания се сбъднат, ще приключи етапът за развиващите се държави да разчитат на изнесен към тях икономически растеж. За сметка на това дигитализацията скоростно навлиза в световен мащаб и носи със себе си възможност за революционна промяна и повишаване на качеството на стандарт в бедните страни. Въпросът е ще имат ли възможността да се дигитализират в контекста на икономическата криза и бавното съвземане след пандемията.