🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ryanair отчете най-голямата годишна загуба в историята си

Нискотарифният превозвач се надява на бързо възстановяване на въздушния транспорт след покачването на резервациите

Резервациите са се утроили от 500 хил. през първата седмица на април до над 1.5 млн. миналата седмица
Резервациите са се утроили от 500 хил. през първата седмица на април до над 1.5 млн. миналата седмица
Резервациите са се утроили от 500 хил. през първата седмица на април до над 1.5 млн. миналата седмица    ©  Reuters
Резервациите са се утроили от 500 хил. през първата седмица на април до над 1.5 млн. миналата седмица    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ryanair отчете най-голямата годишна загуба в своята 35-годишна история заради щетите от пандемията, която удари сериозно въздушния транспорт. Най-големият нискотарифен авипревозвач в Европа се надява, че възстановяването на въздушния транспорт вече е започнало, защото седмичните резервации рязко са се покачили през последния месец, съобщава Financial Times.

Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри заяви, че търсенето на полети ще отскочи през лятото и ще се върне към 80 или 90% от обема на трафика преди пандемията. "Виждаме много силно възстановяване на трафика, което зависи от продължителния успех на ваксинационните програми през лятото на 2021 г.", каза той.

Авиокомпанията описа миналата година като най-предизвикателната за нея досега вследствие на противоепидемичните ограничения, които доведоха до 80% спад на пътниците до 27.5 млн. за финансовата година, която официално приключи през март. Това е довело до нетна загуба в размер на 815 млн. евро за компанията. За сравнение - година по-рано Ryanair беше превозила 148.6 млн. пътници, а нетната печалба на компанията беше над 1 млрд. евро.

О'Лиъри уверено заяви, че броят на пътниците тази година се очаква да бъде в диапазона от 80 до 120 млн., знак, че все още има начин да се достигнат нивата преди пандемията.

850 млн. евро е годишната загуба на компанията заради пандемията.

През първото тримесечие на финансовата година от април до юни авиокомпанията очаква да обслужи само около 5 или 6 млн. пътници, тъй като все още съществуват ограничения за пътуване. Има обаче обещаващи признаци за възстановяване. Резервациите са се утроили от 500 хил. през първата седмица на април до над 1.5 млн. миналата седмица. Авиокомпаниите се надяват ваксините да улеснят международните пътувания в Европа и САЩ през лятото след последните 15 месеца, в които индустрията беше ударена сериозно от забраните за пътувания. Но разпространението на варианти на коронавируса кара правителствата да са предпазливи с отварянето на границите. Ryanair не съобщи официални прогнози за печалбите за текущата финансова година, но заяви, че очакванията са да не завърши на загуба.

Анализаторите твърдят, че годишните приходи на компанията зависят от потенциалното добавяне на Италия и Гърция, а по-късно и Испания в зеления списък на Великобритания за пътуване.

"Както при останалите авиокомпании в сектора, съживяването на печалбите зависи от облекчаването на ограниченията за пътуване до пика на летния сезон", казва Даниел Роеска, анализатор в Bernstein.

О'Лиъри твърди, че Ryanair ще излезе по-силен от корона кризата от своите конкуренти в бранша, защото е готов да привлече пътници от авиокомпании, които са намалили капацитета си. Ирландският превозвач се надява да получи първата доставка от поръчката си на 210 самолета Boeing 737 Max до края на този месец. Целта е броят на самолетите да достигне 600 през следващите 5 години, което би превърнало Ryanair в безспорен лидер в авиотранспорта на Европа.

Все още няма коментари
Нов коментар