TSMC дава надежда за ръст на доставките на чипове

Според тайванския производител най-големият проблем може да е отминал

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Производителите на автомобили могат да очакват рязък ръст на доставките на чипове през следващите седмици, твърди Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Тайванската компания, която е най-голямата в сектора, сигнализира, че глобалният недостиг на полупроводници може да е преминал през най-проблемния си етап.

През първите шест месеца на 2021 г. TSMC увеличи производството на използваните в автомобилната електроника микроконтролери с 30% в сравнение със същия период на миналата година. Това заяви компанията пред инвеститорите по време на среща за обсъждане на финансовите резултати в четвъртък, съобщава Financial Times. Производството на важния компонент се очаква да бъде с 60% по-високо за цялата година, отколкото през 2020 г., добавиха от компанията.

"Предприемайки подобни действия, очакваме недостигът да бъде значително ограничен за клиентите на TSMC, започвайки от това тримесечие", заяви изпълнителният директор Си Си Уей.

9 месеца дефицит

Съобщението на TSMC идва след повече от 9 месеца силен недостиг на чипове, който наруши световното автомобилно производство. Кризата започна, след като производителите на автомобили изтеглиха поръчките си за чипове миналата есен, което ги остави без доставки, когато търсенето внезапно нарасна седмици по-късно.

Наскоро анализаторите повишиха очакванията си за доставките на автомобилни чипове. Доставчикът на информация IHS Markit заяви в бележка в края на юни, че предвижда неблагоприятната ситуация да се подобри през третото тримесечие на тази година. Анализатори от JPMorgan изчисляват, че свързаните с недостига съкращения в продукцията на световните производители на автомобили ще паднат до 399 хил. автомобила през третото тримесечие в сравнение с 1.9 млн. през второто.

В ход, който също трябва да повиши доверието в по-дългосрочната сигурност на доставките, от TSMC заявиха, че са готови да продължат инвестициите си в производствената технология, на която основно разчитат доставките на автомобилни чипове. Желанието на TSMC да реинвестира в по-стари технологии, отклонение от предишната им практика, е част от по-широка стратегическа корекция. Марк Лиу, председател на компанията, обяви, че фирмата е готова да инвестира в повече нови фабрики или фабрики в страни, различни от Тайван. "Все още има няколко проекта в процес на планиране", заяви Лиу, добавяйки, че инвестициите във всеки от тях ще последват капитала от 100 млрд. долара, заделени от TSMC за следващите три години.

Разширяване на базата в САЩ

Компанията заяви, че не би изключила разширяване на производствената си база в Аризона отвъд фабриката на стойност 12 млрд. долара, която трябва да започне работа през 2024 г. TSMC също обяви, че прави надлежни проверки по предложение за изграждане на специален завод за полупроводници в Япония - страна, която компанията досега е обмисляла само за изследвания и разработки.

Лиу заяви, че TSMC продължава своята политика за модерно технологично производство в Тайван и запазва своята научна и развойна дейност в страната. Но необходимостта от сигурност в полупроводниковата инфраструктура е направила по-разнообразен производствения отпечатък, необходим "за поддържане и засилване на нашето конкурентно предимство и по-добро обслужване на нашите клиенти в новата геополитическа среда".

TSMC отчете нетна печалба от 134.4 млрд. тайвански долара (4.82 млрд. американски) за второто тримесечие, което е 11.2% увеличение на годишна база. Прогнозира се, че приходите ще нараснат с 21-23% през третото тримесечие, което е леко ускорение от второто тримесечие.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Всъщност виждам корелация - ръст на ваксини , ръст на чипове ...

    Нередност?
Нов коментар