🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Duolingo иска да набере 520 млн. долара на борсата

Приложението за изучаване на чужди езици излиза на NASDAQ при очаквана оценка от 3.6 млрд. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приложението за изучаване на чужди езици Duolingo излезе на борсата NASDAQ, където очаква да набере 520 млн. долара в първичното си публично предлагане. В последния момент компанията обяви цена от 102 долара на акция за листването си, като стойността е над предварително обявения в понеделник диапазон между 95 и 100 долара.

Duolingo предлага 5.1 млн. акции, като набере около 520 млн. долара за пазарна оценка над 3.6 млрд. долара (без да се включват опциите). Покачването на цената се дължи на засилен интерес от страна на инвеститорите. Около 1.4 млн. от акциите са продавани от сегашни акционери, като тези набрани средства няма да отидат за компанията. Поставената оценка от над 3.6 млрд. долара е 50% над тази при последното набиране на капитал през ноември. По тази причина някои експерти задават въпроса дали листването не надценява компанията.

Приложението е най-популярното в образователната категория и в Google Play, и в App Store на Apple, като е било сваляно поне 500 млн. пъти. Поне 40 млн. души учат чужд език през Duolingo месечно. Чрез него могат да бъдат изучавани 40 езика, като от компанията твърдят, че само в самата платформа има повече хора, учещи ирландски и хавайски, отколкото такива, за които това са майчини езици. Софтуерът има свободна и платена версия, като около 5% от месечните активни потребители са абонати на план.