🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple ще облекчи правилата за плащане за някои приложения в App Store

Сред тях са Netflix и Spotify

Облекчението е предизвикано от разследване на Apple App Store от Японската комисия за справедлива търговия, но ще се прилага в световен мащаб
Облекчението е предизвикано от разследване на Apple App Store от Японската комисия за справедлива търговия, но ще се прилага в световен мащаб
Облекчението е предизвикано от разследване на Apple App Store от Японската комисия за справедлива търговия, но ще се прилага в световен мащаб    ©  Reuters
Облекчението е предизвикано от разследване на Apple App Store от Японската комисия за справедлива търговия, но ще се прилага в световен мащаб    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Apple обяви, че ще разхлаби строгите правила за плащане за някои разработчици на приложения в App Store, сред които Netflix и Spotify. От началото на 2022 г. компанията ще позволи на платформите да включат един линк към своя уебсайт, който ще им позволи да заобиколят таксите, наложени от производителя на iPhone. Освен това линкът ще помогне на потребителите да настроят и управляват своите акаунти.

Облекчението е предизвикано от разследване на Apple App Store от Японската комисия за справедлива търговия, но ще се прилага в световен мащаб, съобщава Financial Times. Решението на производителя на iPhone дойде, след като миналата седмица Южна Корея стана първата държава, приела закон, който позволява на потребителите на смартфони да плащат директно на разработчиците на приложения, вместо да бъдат принудени да го правят чрез платформите на Apple и Google.

Отделно наскоро Apple облекчи ограничението в своя App Store, което спираше разработчиците да предлагат по-ниски цени на клиентите чрез други канали.

Строги правила

Разработчиците по целия свят се оплакват от десетилетие, че правилата за плащане на Apple са твърде строги и неблагосклонни към потребителите. Създателите на приложения като Spotify отдавна твърдят, че е несправедливо Apple да има собствена конкурентна музикална услуга, като същевременно играе ролята на стража чрез App Store и начислява на Spotify комисиона.

От Apple обикновено изискват всички дигитални плащания да минават през тяхната система за плащания в App Store, но са направили изключение за приложенията, за които потребителите се абонират или купуват дигитални стоки, често използвани на множество устройства. Сред най-търсените услуги в тази категория са Netflix, Spotify и Kindle.

Абонатите на Netflix например могат да се регистрират и да плащат за акаунта си в интернет. Но Apple по-рано не позволяваше на приложенията да информират клиентите за тази опция, което би лишило производителя на iPhone от 15-30% комисиона, която получава от покупки, направени през App Store.

Промените не са за всички

Други приложения, включително популярни игри, все още трябва да обработват всички плащания за дигитални стоки през системата за плащане в приложението на Apple. Това изискване се превърна в катализатор на съдебно дело, когато Epic Games, производителят на популярната игра Fortnite, заобиколи Apple Store със собствен, по-евтин начин на плащане, в резултат на което Apple изключи приложението от платформата си миналата година. Очаква се присъдата по делото да стане ясна още този месец.

Тим Суини, изпълнителен директор на Epic Games, написа в Twitter, че Apple просто разширява изключение от своите строги правила, което и досега е било несправедливо. "Специалната сделка на Apple за "приложения за четене" като Amazon video, Netflix и Kindle току-що стана по-специална", заяви той. И добави: "Трудно е да различим, че това е безопасно, докато приемането на директни плащания от Fortnite остава опасно."

Голям разработчик на "приложения за четене" твърди: "Трябва да оценим измененията на Apple в правилата за разработчици, но ограничената корекция не решава всичките ни проблеми."

Фил Шилер, който ръководи App Store, заяви: "Ние имаме голямо уважение към Японската комисия за справедлива търговия и оценяваме работата, която сме свършили заедно, което ще помогне на разработчиците на приложения за четене да улеснят настройките за потребителите и управляването на техните приложения и услуги, като същевременно ще защитават поверителността им и ще поддържат тяхното доверие."

Разследването на Японската комисия за справедлива търговия на App Store вече е приключено.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар