🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Facebook е готов да пусне дигитален портфейл

Засега не е ясно кои валути ще могат да се използват

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Facebook е готов да пусне своя дигитален портфейл, обяви Дейвид Маркъс, изпълнителният директор, който оглави процеса по въвеждане на цифровите валути в бизнеса на компанията. В бележка от сряда той съобщи, че Novi, портфейл с цифрова валута, който ще бъде интегриран в приложенията на Facebook, е "готов да излезе на пазара".

Маркъс добави, че е осигурил лицензи или регулаторни одобрения в "почти всеки" щат на САЩ. Той обясни, че портфейлът ще предлага безплатни плащания от човек до човек както в страната, така и в международен план, описвайки Facebook като "предизвикател в платежната индустрия".

Маркъс заяви също, че Facebook ще може да предлага "по-евтини търговски плащания" чрез Novi, като същевременно ще печели от търговски услуги, след като вече е натрупал "значима клиентска база". "След това можем да се разклоним и да предложим различни други финансови услуги в партньорство с уважавани и добре регулирани партньори и да се разширим", добавя той.

Сериозни амбиции

Facebook отказа да даде повече подробности относно точния момент на начало на услугата, пише Financial Times. Не е ясно и кои валути ще може да се използват в портфейла, след съобщения, че групата се стреми да работи със стабилна криптовалута, различна от Diem - инициатива за дигитална валута, която също се ръководи от Facebook. Маркъс, който оглавява подразделението за финансови услуги на Facebook, е един от създателите на Diem.

Проектът, обявен през 2019 г., който първоначално се стремеше да създаде синтетична криптовалута, подкрепена от кошница с валути, е подкрепен от 26 фирми и организации с нестопанска цел, включително Facebook. В резултат на опасенията от страна на регулаторите, че такава валута може да застраши паричната стабилност и да улесни изпирането на пари, Diem драстично намали визията си, за да се съсредоточи върху пускането на единна стабилна валута, подкрепена едно към едно от долара. Но стабилните валути също са изправени пред засилен регулаторен контрол, след като общата стойност в обращение се увеличи повече от четири пъти тази година до 120 млрд. долара.

През юли висши американски служители, включително финансовият министър Джанет Йелън, заявиха, че очакват да издадат препоръки през следващите месеци, и повишиха потенциалните рискове за потребителите, финансовата система и националната сигурност.

В същото време докато Diem се бори да се измъкне от регулаторните пречки, което накара Novi да проучи други стабилни партньорства, според доклад на компанията за изследвания, анализи и новини за цифровите активи The Block от по-рано тази седмица. За тази цел Novi са провели разговори с доставчиците на стабилни монети Circle и Paxos, според The Block.

В бележката си Маркъс твърди, че стабилните криптовалути и техните портфейли могат "по-ефективно" да откриват незаконни дейности, отколкото традиционната финансова система, тъй като в тях могат да бъдат вградени допълнителни контроли. Той обърна внимание и на притесненията относно резервите, които подкрепят такива валути. Маркъс твърди, че идеалният стабилен койн, който "винаги държи 1:1 резерви в брой в американски банки и краткосрочни облигации, като емитентът държи капитал като буфер", може да предложи "по-добра защита на потребителите, отколкото фиатен баланс, държан във всеки портфейл, наличен в САЩ в момента ".

Дейвид Маркъс отхвърли критиките към плановете за дигитална валута на Facebook като "дълбоко неамерикански" и каза: "Вярвам, че заслужаваме шанс".

Все още няма коментари
Нов коментар