🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Карта на дигиталните портфейли в България

Финтех компании, банки, телекоми - конкуренцията се увеличава, предложенията също

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В момента в България има избор сред около 20 дигитални портфейла, като някои от тях са разработени специално за страната, а други са част от чужди компании, които са отворени за дейност и от тук. От гледна точка на захранването им портфейлите биват такива, които дигитализират вече издадени от други карти, като Google Pay, например, както и някои банкови приложения. При тях не е нужно постоянно да следите дали има пари в приложението, има толкова, колкото в картата, и плащането се отразява директно в банковата сметка.

Другите електронни портфейли изискват предварително зареждане с определена сума и след изчерпването й трябва ново зареждане от банкова карта или превод. Тези приложения стават по-популярни, тъй като реално всеки може да стане техен потребител без ограничение от телефон (все пак да е по-нов), банка и тип оператор.

Минималното изискване за създаване на дигитален портфейл e смартфон с определена минимална версия на Android или iOS, а за да се използва безконтактно плащане или теглене от банкомат, той да притежава и функцията за свързаност near field communication (NFC). Разбира се, трябва да има и инсталирано приложение. От тук вече идват и разликите при различните доставчици на тази услуга.

По сектори портфейлите може да се разделят на такива разработени и предлагани от финтех компании, банковите, телекомите и тези на големите технологични гиганти, които не предлагат точно портфейл, а инфраструктура за плащане чрез дигитализация на платежни карти.

Финтех дигитални портфейли - тук са някои от пионерите в тази област. Финансово технологичните стартъпи, които през последните години донесоха революцията в плащанията, паричните трансфери, но и направиха управлението на финансите по-забавно. В тази група са компании като Revolut, Wise (преди Transferwise), Phyre, Vivid и други. Една от първоначалните им идеи беше да елиминират високите такси по банковите преводи, особено в чужда валута, като заложиха и на скоростта на трансферите. Постепенно в дигиталните портфейли започнаха да се появяват нови и нови функционалности. Пример за това е Revolut (тя с известна условност е тук, защото от 2018 г. има банков лиценз и вече в България оперира чрез него), която предлага и инвестиции в криптовалути и ценни книжа, спестовни планове, застраховки и всякакви други екстри. Phyre и някои негови партньори пък предлагат вече и бързи кредити, парите от които постъпват и се харчат в портфейла.

Иначе обикновено те трябва да се захранват предварително със средства или с регулярни преводи от друг източник - например приятел, който има регистрация в същото приложение. При създаване на портфейл в тези финтех компании всеки получава персонален IBAN и виртуална карта, които са безплатни. Физическите карти при повечето доставчици са платени. А от нея няма и непосредствена нужда, все пак нали ще се плаща с телефон. Дигиталните портфейли на финтех компаниите са безплатни за базовите им услуги - поддръжка, превод между потребителите, захранване, като за някои това е ограничено до определен период или сума. Имат и платени абонаменти, които са за по-активните потребители и всеки трябва да си направи сметка кой план е по-изгоден за него. Известен недостатък на повечето от тези портфейли е, че не позволяват плащания към бюджета и захранване на каса.

Банковите предложения - първоначално изглеждаше, че банките изостават в състезанието. Напоследък обаче това се промени - след като няколко години активно развиват и стимулират използването на онлайн банкиране, сега те се фокусират и върху дигиталните мобилни портфейли. Например, ако допреди няколко години едва 1-2 банки позволяваха да се правят дигитални плащания през телефон, днес те са почти 10. За да се случи това, потребителят трябва да има активна сметка в банката и да инсталира приложението й за мобилно банкиране. В момента повечето банки с дигитални портфейли използват услугите на Google Pay и Apple Wallet за безконтактни плащания, някои дигитализират директно своите карти. Освен плащания приложенията им предлагат класически банкови операции и все повече изместват нуждата от посещение на банков клон. Някои банкови приложения обаче имат ограничения за преводи през телефон и това става само през онлайн банкирането на компютър. Таксите в дигиталните портфейли на банките са според стандартните тарифи за онлайн банкиране, които са доста по-ниски от тези в клон, но за някои услуги малко по-високи от тези при финтех портфейлите.

Телекомите - два от най-големите телекоми в България А1 и Vivacom влязоха ударно при дигиталните портфейли. Влизането им в този сегмент беше интересно, тъй като те имат огромна клиентска база и така могат да скъсят достъпа на повече хора до безконтактни плащания. Операторите виждат още една ниша, в която могат да влязат сравнително лесно и в която могат да достигнат до клиенти по-лесно, отколкото други играчи, защото те предварително са в телефона им. За да се инсталира и активира дигиталния портфейл на една от двете компании, не е нужно да сте абонат на телекома.

Електронните портфейли A1 Wallet и Pay by Vivacom са разработени и базирани на платформата на Phyre ("Пейнетикс"), като това е и причината да имат много близки функционалности, а разликата идва основно в таксите и плановете. С инсталирането на едно от двете приложения потребителят получава свой IBAN и виртуална карта. В случая и А1, и Vivacom работят с Mastercard - с нея се плаща безконтактно директно с телефона чрез Google Pay или Apple Wallet, извършват се бързи преводи сред потребителите на приложенията (както и на Phyre), заявките стават и с QR код, получават се банкови преводи на IBAN сметката, потребителят следи и управлява в реално време бюджета си, позволяват и добавяне на карти за лоялност. Telenor все още не предлага такива услуги. Издаването на IBAN, виртуална карта, захранването с банков превод, преводите между потребители са безплатни. Има такси за за зареждане с карта. Предлагат безплатен и платен план.

Big Tech - влизането на платежните услуги на Google и Apple в България придаде една завършеност на дигиталните портфейли. Ако ги нямаше G Pay и Apple Wallet, днес безконтактно плащане с телефон щяха да предлагат само няколко банки. Google и Apple практически вече работят с всички финтех компании тук и картите на все повече банки, като реално осигуряват платежна инфраструктура и в този смисъл те не са точно дигитален портфейл, а инструмент за плащане към него. В платформите им може да се добавят няколко карти, като потребителят само трябва да посочи, коя е титулярната за плащане.

Чрез тях се улеснява и плащането при покупки в интернет, както и приложения за операционните системи. Технологичните компании не налагат такси нито на финансовите компании, които работят с тях, нито на потребителите. Последните се таксуват според тарифата на банката или финтех компанията, чиято карта е добавена в платежната услуга. Така самото плащане на ПОС трябва да е напълно безплатно, а за теглене на пари от ATM на банката, чиято карта е дигитализирана, ще се наложат около 20-30 стотинки за транзакция.

Освен Google и Apple същите услуги предлагат Garmin Pay и Fitbit, което позволява плащане директно с часовника. Други технологични гиганти също са се насочили към пускането на пазара на портфейли - например Facebook, която от години се бори със световните регулатори в опитите си да навлезе в света на разплащанията и дигиталните валути. Чат приложението Viber също навлиза във финтех сектора с разплащания. При дигитализацията на карта и плащането на ПОС дори не е нужен интернет в телефона, тъй като устройството просто разчита чрез сканиране данните на картата.

Ще ти револютна 20 лв., или кой портфейл да избера

Изборът на портфейл зависи най-вече от профила на потребителя, неговите нужди и предпочитания. Младите хора определено вече се насочиха към портфейлите на финтех и телеком компаниите. Новата вълна роди и нови думи като ще ти "револютна" (превод в Revolut). При всички положения за хора, които използват по-рядко финансови и банкови транзакции, както и боравят с по-малки суми, тези портфейли са по-добър избор. Това е избора и за хората, които търсят евтини и бързи трансфери във валута от страната и чужбина.

За хората, използващи по-големи суми и обвързани с активно банкиране, е ясно, че биха предпочели банковите предложения. Нищо не пречи на даден потребител да използва и няколко дигитални портфейла, макар това да е в разрез с основната идея всичко да бъде на едно място. Платформи, като Curve например, дигитализират няколко банкови карти. След избор на портфейл виртуалната карта към него просто се добавя към Google Pay, Apple Wallet, Garmin или Fitbit и безконтактното плащане ще е възможно.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vadrigar avatar :-@
    vadrigar
    • - 1
    • + 5

    Да бяхте написали и за войната на БГ банките срещу всички тези приложения. Повечето вече искат 2 лева на превод към Револют. Алианц пък ми блокираха плащанията с Curve...

    Нередност?
  • 2
    nia13676377 avatar :-|
    nia13676377
    • + 2

    Една добавка, с часовник може да се плаща и с WearOS, не само с Фитбит и Гармин.
    И едно наблюдение. От супермаркетите, в които ходя обикновено, Била и Лидъл приемат Google Pay, а Кауфланд и Еко Асорти не.

    Нередност?
  • 3
    nia13676377 avatar :-|
    nia13676377
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Моят Револют е базиран в САЩ, за щастие тамошните банки не искат такси за трансфер...

    Нередност?
  • 4
    vs avatar :-|
    SSS
    • - 3

    Google Pay не се предлага в България.

    Нередност?
  • 5
    nia13676377 avatar :-|
    nia13676377
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    От един-два месеца насам го има. https://support.google.com/pay/answer/7454247

    Нередност?
  • 6
    nia13676377 avatar :-|
    nia13676377

    До коментар [#] от "":

    А от днес и Google Pay чрез WearOS се поддържа в България.
    https://t.co/KU4DFx9vP6?amp=1

    Нередност?
Нов коментар