🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да разбием митовете и да разсеем предразсъдъците за виртуалните портфейли

Защо те са по-добър вариант от кожените аналози

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Един от най-големите страхове, който се оказва и спирачки за по-голямо развитие на дигиталните финанси, като цяло е въпросът със сигурността и недоверието на хората към плащането онлайн, с карта или телефон. Много хора не могат да си представят и банково-финансова операция без личен контакт със служител на място. Ето няколко причини защо дигиталните финанси са по-добър вариант.

По-сигурно е - електронният портфейл е много по-сигурен от физическия заради няколко нива на защита - пръстов отпечатък, ПИН или лицево разпознаване. Освен това след всяка транзакция се получава съобщение, затова и съветът е нотификациите да не се спират. Потребителят може да блокира плащанията директно от приложението. Освен това при няколко и чести безконтактни плащания в рамките на деня ще бъде поискан ПИН. Ако бъде загубен телефонът, за да бъде пробита защитата му, трябва да се мине поне през 1-2 нива - код на телефона, ПИН за влизане в мобилното приложение и други. Затова е препоръчително всеки, ползващ мобилно банкиране и портфейл, да заложи и на биометрична защита на телефона си - пръстов отпечатък, както и да сменя често кодовете си.

Гарантирани ли са парите ми - в дигиталните портфейли на банките те са толкова защитени, колкото и в депозит, реална разлика няма. При неправомерно използване или източване на средства те също са защитени, а в такива случаи комуникацията с банките трябва да е навременна. Все повече от финтех компаниите подават лиценз за банкови операции и там също има гаранция, Revolut вече работи така в България.

Пестят време - освен че с дигиталните портфейли се плаща бързо и лесно, телефонният портфейл дава възможност и за бързи и лесни преводи, транзакции и покупки в интернет. Част от тези операции спестяват досадното ходене и чакане по опашки в банкови клонове и други институции.

Пестят пари - много от компаниите, които днес създадоха алтернатива на банковите услуги, се развиха именно чрез модели, които предлагат по-евтини услуги. От своя страна банките също насърчават използването на онлайн банкиране и дигитални портфейли, тъй като това намалява разходите им по издръжка. При повечето от тях то е наполовина по-евтино като такси спрямо банковия клон.

Прозрачност - чрез дигиталните плащания много лесно се проследява тяхната история, видове плащания, какви стоки и услуги са платени, бюджетирането контролът на средствата стават по-лесни и забавни - превод на пари с тематичен gif например.

Все още няма коментари
Нов коментар