🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nvidia среща нови трудности в ЕС за придобиването на Arm

Европейската комисия не смята, че сделката за 54 млрд. долара би повлияла добре на конкуренцията при производството на чипове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският създател и производител на чипове и компютърна технология Nvidia е изправен пред поредната трудност в сделката за придобиване на британския конкурент Arm. След като през август британският регулатор по защита на конкуренцията обяви сделката за 54 млрд. долара за "навреждаща на конкуренцията и намаляваща иновациите", Европейският съюз и генералната дирекция "Конкуренция" в Брюксел са следващите с притеснения заради придобиването.

Nvidia планира да подаде нужните документи в Европейската комисия тази седмица, но запознати с процеса хора смятат, че трудно ще получи одобрение. Причината се крие в това, че регулаторът не е напълно убеден в обещанието на Nvidia да не прекъсва свободния достъп до дизайните за чипове на Arm. "Не е сигурно, че процесът по одобряване ще мине гладко", заявява пред Financial Times близък до сделката източник.

Европейският регулатор е провел дълги и детайлни разговори с Nvidia и не е сигурен за сделката. Според друг източник, работещ в европейските структури, е твърде рано да се каже дали сделката ще бъде одобрена или не, а постигането на договорка е "възможно". Очаква се американската компания да защитава тезата, че придобиването на Arm би спомогнало иновациите и конкуренцията в сектора.

Разширяване на влиянието

Интересът на Nvidia към Arm се дължи главно на това, че дизайнът на техните чипове би им позволил да се наложат и на пазара на изкуствения интелект, а и на този за големи "хъбове" за сървъри. През април компанията представи планове за първия си процесор за центрове за данни, Grace, високопроизводителен чип, базиран на Arm дизайн. Енергийно ефективните чипове на Arm биха помогнали на Nvidia да достави продукти с изкуствен интелект за "крайни изчисления" - в самоуправляващи се автомобили, фабрични роботи.

Притеснение за успешното приключване на сделката се наблюдава и при съветниците на Nvidia. Според Financial Times част от тях смятат сделката за "обречена" след произнасянето на британския регулатор. Проблемите според него са, че загубата на конкуренция може да задуши иновациите на редица пазари, включително центровете за данни, видеоигрите, "развитието на интернет нещата" и автомобили със самоуправление. Рискът от по-скъпи или по-нискокачествени продукти за бизнеса и потребителите също е повод за притеснение според регулатора в Лондон. Дори самата американска компания потвърди, че първоначалният срок за завършване на сделката, който беше 18 месеца, ще бъде просрочен. В допълнителния прозорец от време се очаква задвижването на фаза две от разследването на британския контролен орган, след като гаранциите, че нито лицензите за дизайни, нито предлаганите от Arm продукти ще бъдат променени, бяха отхвърлени в края на първата фаза от разследването.

"Британската комисия е изключително агресивна. Ако те не са готови да приемат гаранциите на Nvidia, тогава ще се стигне до ситуация, в която до самия край компанията ще се опитва да убеди ръководния орган. Ще е битка докрай", смята източник на Financial Times, който е директно свързан със сделката.

За момента от Nvidia отказват коментар, но изпълнителният директор на компанията Дженсен Хуанг е заявявал, че компанията му не смята да "спира" или "затруднява" достъпа до линията продукти, които Arm предлага. От Европейската комисия също отказват коментар, като за причина изтъкват липсата на официално внасяне на документите за сделката.

Все още няма коментари
Нов коментар