🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ се опитват да спрат сделката между Nvidia и Arm

Федералната търговска комисия заведе дело, ще търси подкрепа от регулаторите в ЕС, Великобритания, Япония и Южна Корея

FTC е поредният регулатор, започнал действия за блокиране на сделката.
FTC е поредният регулатор, започнал действия за блокиране на сделката.
FTC е поредният регулатор, започнал действия за блокиране на сделката.    ©  Reuters
FTC е поредният регулатор, започнал действия за блокиране на сделката.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) започна дело за блокиране на планираното придобиване на технологичната компания Arm от производителя на чипове Nvidia. Цената на сделката беше 40 млрд. долара и ако пропадне, американският производител ще дължи неустойка на стойност 1.25 млрд. долара на Softbank, собственик на Arm от 2016 г., съобщава Reuters.

Arm лицензира своите технологии, които се използват от най-големите производители на чипове за мобилни телефони Apple, Qualcomm, Samsung и MediaTek. По думите на FTC сделката ще даде контрол на един от най-големите производители на чипове в света над технологии, използвани от техните конкуренти, да произведат собствените си продукти. Nvidia заяви, че "ще работи, за да докаже, че тази сделка ще бъде от полза за индустрията и ще насърчи конкуренцията".

FTC твърди, че "предложеното сливане ще даде на Nvidia възможност и стимул да използва контрола си върху тази технология, за да отслаби конкурентите си, и в крайна сметка ще доведе до намаляване на качеството на продуктите, спад в иновациите, по-високи цени и по-малък избор, което ще навреди на милионите американци, които се възползват от продуктите, базирани на Arm".

Провал на сделката за придобиване на британската компания ще е пореден удар за Softbank за последните месеци. Миналия месец активите във фонда ѝ Vision Fund се свиха с 10 млрд. долара поради резкия спад на оценката на инвестициите в китайската компания за онлайн търговия Alibaba и услугата за превоз Didi Global.

Опозиция срещу сделката

FTC е поредният регулатор, започнал действия за блокиране на сделката. В началото на годината британският регулатор за конкуренцията започна разследване на сделката, като на 16 ноември правителството в Лондон разпореди подробно разследване. В края на октомври Европейската комисия също обяви, че ще проведе подробно разследване.

Въпреки масовата опозиция някои производители на полупроводници като MediaTek и Broadcom обявиха своята подкрепа за сделката. Но други фирми, като Qualcomm, се противопоставят поради опасения, че Nvidia ще има пръв поглед върху ключови технологии, от които те зависят, и би имала по-добра представа за бъдещите им продукти.