Morningside Hill инвестира около 1 млн. евро във VR компанията ZenArt

Компанията ще удвои екипа си през следващите месеци

Основателите на ZenArt Иван Николаев, Тихомир Няголов и Георги Георгиев.
Основателите на ZenArt Иван Николаев, Тихомир Няголов и Георги Георгиев.
Основателите на ZenArt Иван Николаев, Тихомир Няголов и Георги Георгиев.    ©  Цветелина Белутова
Основателите на ZenArt Иван Николаев, Тихомир Няголов и Георги Георгиев.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондът Morningside Hill, който оперира предимно с финансов ресурс от Фонда на фондовете, е инвестирал около 1 млн. евро в компанията за виртуална реалност ZenArt. Обичайно Morningside Hill не обявява конкретната сума на сделките си, но дава ориентировъчна такава. Самата инвестиция е в дружеството "ЗенХолд".

Според основателите на компанията Иван Николаев, Георги Георгиев и Тихомир Няголов инвестицията е стратегическа, за да може ZenArt да ускори развитието си. В момента в компанията работят 30 души, като до няколко месеца по план техният брой трябва да се удвои. Консолидираните приходи на ZenArt през дружествата "ЗенАрт", "ЗенКорп" и "ЗенХолд" възлизат на над 1 млн. лв. за 2020 г.

"Това, което търсим като финансиране, е инвестиция, която да ни помогне да се развием, да станем по-големи и да наемем още хора, за да можем да поемаме по-големи обеми от работа", коментира пред "Капитал" Иван Николаев, съосновател на ZenArt. Той добавя, че през следващите месеци компанията ще смени офиса си с по-широк, в друга част на на София.

B2B и B2C

ZenArt е основана през 2019 г. и първоначалният фокус на компанията е да създава дестинации за виртуална реалност. Оттогава насам обаче бизнес моделът се е променил и в момента компанията е насочена основно към B2B модел, при който работи върху поръчки. Един от големите клиенти на ZenArt е Министерството на отбраната на САЩ, за което компанията прави тренажори. Повечето подробности относно клиентите на компанията обаче са конфиденциални.

Чрез инвестицията компанията се стреми да може да се разшири дотолкова, че да работи спокойно и в двете си направления - и по разработки по поръчка, и по собствените си продукти, които се продават на крайни клиенти. За момента ZenArt предлага в магазина за игри Steam четири "свята", в които потребителите могат да се разхождат свободно: Белоградчик, Олимп и две версии на Карибите.

"Това е стратегическа инвестиция. Сами по себе си ние имаме достатъчно възможности да се издържаме", казва Георги Георгиев.

С цел разширение компанията ще направи и сливане с Virtual Worlds, новосъздадена американска компания, регистрирана във Флорида. Георгиев казва, че "няма да бъда придобиване или чисто сливане, а по-скоро хибридна сделка", при която двете звена ще запазят автономност. Virtual Worlds ще се занимава основно с бизнес развитието, като ZenArt ще остане с водеща роля.

"Целта ни е да имаме по-добри връзки в страната и повече проекти, които биха довели до по-бързо разширение на този каталог от дестинации във виртуалната реалност. Към момента не ни е толкова важно да продаваме този каталог, а да го разширяваме, след което вероятно ще променим бизнес модела в това отношение", добавя Иван Николаев.