🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската IoT компания ThingsLog набра около 1 млн. евро инвестиция

Рундът се води от българския фонд Morningside Hill с американската ReconArt като съинвеститор

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания ThingsLog, която разработва хардуер и софтуер за измерване на нивото и потреблението на газ, вода, електричество и др., набра около 1 млн. евро инвестиция. Водещ инвеститор е българският фонд Morningside Hill, който оперира с предимно публичен ресурс от Фонда на фондовете и традиционно обявява само ориентировъчни суми на финансирането си. Американската софтуерна компания ReconArt е съинвеститор.

ThingsLog е съоснована от Николай Милованов и Васил Йорданов. Милованов е бивш R&D архитект в Nokia и настоящ преподавател по телекомуникации в НБУ, а Йорданов е физик и също бивш служител на Nokia. По-късно към тях се присъединяват Веселин Божилов и Мартин Кокалов.

Измерване на всичко

Компанията разработва IoT (Internet of Things; Интернет на нещата - бел. авт.) хардуерни устройства със сензори, които да измерват в реално време консумация на различни ресурси, най-често за бизнеси. Устройствата са по дизайн на компанията, след което се произвеждат от трета страна. В повечето случаи са безплатни, а клиентите плащат само за използването на софтуера на компанията на абонаментен принцип. Самите сензори имат живот между 5 и 10 години.

ThingsLog работи през дружеството "Итрансформърс Лабс", което е основано 2013 г., но сегашната дейност на компанията е от 2017 г. Първоначално Милованов разработва по-прост начин за следенето на потребление на енергия, вдъхновен от протестите срещу цените на тока в България през 2013 г. През 2017 г., когато настоящата идея вече е завършена, ThingsLog стига до първия си по-голям клиент - "Софийска вода", която поръчва 50 устройства за следене на нивото и потреблението на вода.

Приходите на дружеството за 2021 г. са над 300 хил. лв., а в компанията вече работят около 20 души, като целта е да достигнат 30 в следващите месеци.

"Клиентите ни са основно от чужбина - Европа и Австралия, където работим с партньори. Преговорите за инвестицията продължиха около една година", коментира пред "Капитал" Николай Милованов, съосновател и изпълнителен директор на ThingsLog.

"Парите ще отидат за развитие на технологията и маркетинг. Друг голям разход, който ще покрием, е сертифицирането на хардуера в различните държави. Наблягаме на продажбите и маркетинга, в тази насока ще отиде около две трети от инвестицията. Най-голяма част от фокуса ни остава върху водопотреблението, което е и най-силният ни сегмент. Друга насока, в която работим здраво, е токът. Вече разработваме и решение за прецизно земеделие", добавя още той.

В България устройствата и софтуерът на компанията могат да бъдат използвани чрез един от телекомите в страната - "Теленор", чиято услуга Smart Monitoring за следене на консумацията на ток, вода, парно, налягане и газ използва технологията на ThingsLog.

Все още няма коментари
Нов коментар